Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Сборная УКРАИНЫ
| Обновлено 23 июня 2011, 10:11
1577
1

Алексей ЧЕРЕДНИК: «Есть претензии почти ко всем»

Олимпийский чемпион в составе сборной СССР о выступлении молодежной сборной Украины

| Обновлено 23 июня 2011, 10:11
1577
1
Алексей ЧЕРЕДНИК: «Есть претензии почти ко всем»
Алексей Чередник

Не виправдала сподівань уболівальників та експертів молодіжна збірна України. Посівши останнє місце в групі, підопічні Павла Яковенка вилетіли з фінальної частини чемпіонату Європи, що триває в Данії. А ще перед початком турніру ми будували наполеонівські плани про чемпіонство.

 Чому «синьо-жовті» повертаються додому з порожніми руками, без нагород і без олімпійської ліцензії? Про виступ нашої команди кореспондент сайту «Футбол24» поговорив з Олексієм Чередником, який свого часу у складі збірної СРСР став Олімпійським чемпіоном.

- Вас дуже розчарувала гра нашої «молодіжки»?
- Аякже. Всі надіялися на значно кращу гру і на кращий результат. Ми були так близько до Олімпіади. Ця мрія мала позитивно вплинути на настрій футболістів. Та я не побачив ані футбольної думки, ані бажання гравців. Особливо у лідерів... Ярмоленко — це взагалі ганьба. Зозуля так само. Жах якийсь.

- То збірній України можна дорікнути у відсутності бажання? Може вони подумки були у літній відпустці?
- Яка відпустка у 20 років?! У 20 років потрібно працювати. Працювати удвічі більше, аніж старожили. Відпочивати? На чемпіонаті Європи? Це ж не прохідна товариська гра. Виграй спершу щось, заслужи повагу, а потім відпочивай. Відпочинеш на старості. Буде вдосталь часу. Вони ще цього не розуміють. Або їм цього не донесли. Це по-перше. А по-друге, це ж їхній особистий імідж. Якщо вони хотіли, щоб їх купив «Мілан» чи інші клуби, то мали грати у футбол. А хто після такого футболу захоче Ярмоленка до себе в команду?

- Може Ярмоленко так навмисне зіграв, щоб не поїхати в Мілан, бо йому комфортно в Києві?
- (Сміється). Та ні. Не думаю, що Ярмоленко зайняв таку позицію. Хоча... Ярмоленко інтелектом не блищить. Тому від нього можна всього очікувати. Та не один Ярмоленко показав ганебну гру. Що зробив Коноплянка? Ну той хоч трохи старався, але нічого не виходило. Хлопці, ви ж їхали до Данії зі статусом лідерів. Я пригадую, коли ми виграли Олімпіаду. Всі знали, що лідери — це Михайличенко, Добровольський. І вони завели команду, показали справжні лідерські якості. Знаєте, що різнило нас і нинішню «молодіжки». Перше — розміри зарплат. Друге — виховання. На першому місці стояв герб і прапор Радянського Союзу, а потім все інше. А в нинішньої молоді, я так розумію, на першому місці гроші, а вже потім все інше.

- Погодьтеся, гімн України наші футболісти співали добре...
- Вибачте, я також можу вийти на поле і заспівати гімн. Не гірше за них. А потім простою всю гру. Хіба Україні від такої поведінки буде якась користь?

- Пане Чередник, а яка, на вашу думку, основна причина фіаско?
- Основна причина в тому, що гравці переоцінили свої можливості. Їм видали занадто багато авансів. Цю команду назвали найсильнішою за всю історію існування молодіжної збірної України. Мовляв, усі грають в основному складі у своєму клубі. А вони недооцінили рівень чемпіонату Європи, думали, що на одній нозі переграють всіх суперників.

- Чи є гравці, до яких не може бути претензій?
- Так, чесно кажучи, не винен лише воротар Каніболоцький і Бутко, який зіграв на своєму рівні. До всіх інших величезні претензії.

- Аналізуючи стан речей в національній збірній України, ви казали про те, що потрібно дочекатися молодіжної першості Європи і тоді зробити кадрові висновки...
- Так, висновки зроблені. Я не відмовляюся від своїх слів. Турнір у Данії показав нашу ціну в Європі. Це показник усього нашого футболу.

- То чи заслуговують учасники молодіжної першості Європи на виклик у національну збірну України?
- Так, а куди ми дінемося? Маємо те, що маємо. Вони залишуться гравцями національної збірної. На жаль, це найкраще, що в нас є.

- Що требе зробити, щоб невдахи чемпіонату Європи показували добротну гру у синьо-жовтій футболці?
- Їм слід опуститися з небес на землю і тільки завдяки важкій праці поліпшувати індивідуальну майстерність. Тільки праця може зробити з талановитого футболіста великого гравця європейського рівня. Хлопцям треба одужати від зіркової хвороби. Людей восьмеро у Данії літало під хмарами, думаючи, що вони багато досягнули. А виявилося, що нічого вони не досягнули.

- Які саме ви помітили ознаки зіркової хвороби?
- У поведінці на полі, поза ним, у ставленні до суддів, до опонентів. Це не дрібниці. Вони впливають на загальний результат.

- Як позбутися цих негативних речей?
- Ви розумієте, що з такими контрактами штрафи нічого не допоможуть. Я думаю, що тренерам їхніх команд просто треба на деякий час посадити їх на лаву запасних. Нехай задумаються. Ось Яковенко посадив Ярмоленка на лаву. Не допомогло. Бо з іспанцями не хотів грати у футбол. Треба на довше потримати в запасі. Своє слово мають сказати ветерани. Колись ми, молоді могли отримати бутсою по голові. Ми боялися зайти в клубний автобус пізніше за старожила. Сиділи в автобусі за десять хвилин до відправлення. Оце було виховання.

- Ви натякаєте на дідівщину?
- Ні, це просто добре виховання й урок для молоді. Я пройшов через цей урок. І нині вдячний старшим хлопцям за те, що вони з мене зробили. Чому вдячний? Бо чогось у футболі досягнув. Сучасна молодь не боїться старших. Вона не терпить зауважень, підказок, відповідає на такому ж тоні. Колись ми могли й по голові отримати. Зате в грі сміливо підставляли свої голови, а не ховали їх.

Петро Оплів, Sport.ua

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Довбик побил бомбардирский рекорд Саленко, продержавшийся 30 лет
Футбол | 15 апреля 2024, 12:12 7
Довбик побил бомбардирский рекорд Саленко, продержавшийся 30 лет

В сезоне 1993/1994 Олег Саленко забил за «Логроньес» 16 мячей в чемпионате Испании

Челси продлил контракт с Мудриком на один сезон – источник
Футбол | 15 апреля 2024, 16:35 3
Челси продлил контракт с Мудриком на один сезон – источник

Правда, эта информация не слишком стыкуется с тем, что сообщалось ранее

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
lvros
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил