Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
762
0

Андрій БІБА: "За повні трибуни нам доплачували"

Андрій Біба поїхав до Болгарії шукати нових гравців для "Динамо"

Андрій БІБА: "За повні трибуни нам доплачували"

У складі київського "Динамо" Андрій Біба, 68 років, провів більшу частину своєї кар’єри. Вигравав чемпіонат СРСР, визнавався кращим футболістом Радянського Союзу. Зараз працює у селекційній службі "Динамо". Його кабінет - на території динамівського стадіону. Біба з’являється у коридорі на 20 хвилин пізніше, ніж домовлялися. Вибачається за спізнення.

- У 60-ті роки київське "Динамо" перервало гегемонію московських команд у чемпіонаті СРСР. Завдяки чому?
- Тренерському генію Віктора Маслова. І колектив підібрався сильний. Усе вигравав, що треба, а міг і програти - "на замовлення". У 1967 році у ранзі чемпіонів країни навмисне поступилися вдома бакинському "Нафтовику". Для того, щоб азербайджанці стали третіми. Жодна московська команда у тому чемпіонаті не стала призером.

- За збірну Радянського Союзу ви зіграли лише один матч. Але проти самих бразильців. 
- Вийшов тоді на заміну. Ми поступилися - 0:3. Після гри хотів обмінятися футболками з самим Пеле. Але побачив його на полі вже напівоголеним.

- Хто став володарем футболки Короля?
- Не помітив. Але свій сувенір від знаменитого бразильця таки отримав. На післяматчевому банкеті в готелі "Метрополь" узяв у Пеле автограф. Паперу не було, тому простягнув йому два червінці. На них і розписався Пеле.

- Яка доля цього сувеніра?
- На жаль, не зберіг. Після банкету додому летіли літаком. Сидів поруч з Банниковим. Третім був якийсь грузин. "Любые деньги плачу за десятки!" - кричав. Одну банкноту подарував кавказцю, а другу - віддав Володимиру Мунтяну. Володя колекціонував такі речі.

- У 1966 році ви стали найкращим гравцем Радянського Союзу. Чому не поїхали на Кубок світу?
- Не підготувався як слід до турніру. Різні причини були. Що згадувати?

- Гравці "Динамо" мали трудові книжки. У одних вони зберігалися в клубі, у інших - на заводі "Більшовик". А ваша?
- У "Динамо". Ми вважалися відомчою командою. Хоча спочатку платили доволі мало. Приміром, дніпропетровський "Дніпро" був профспілковою командою і належав заводу "Південмаш". Тому через профспілки гравці отримували непогані премії. А в нас із часом почали присвоювати міліцейські звання. Таким чином нам доплачували.

- Тогочасні футболісти були небідними?
- Гріх жалітися. Платня становила 300–400 рублів. Премії за виграні матчі коливалися. Від 40 до 80 рублів - залежно від суперника. Був період, коли доплачували за повну відвідуваність стадіонів. Тому ми були зацікавлені, аби ходили вболівальники.

- Нині працюєте у селекційній службі клубу. Проколи часто траплялися?
- Було. На Руслана Ротаня я звернув увагу ще шість років тому, коли тодішній його клуб - "Дніпро" - грав у Кривому Розі. Шкода, але не переконав динамівське керівництво купити футболіста одразу. Минулого літа Ротаня таки взяли. Але ж розпрощалися при цьому з п’ятьма мільйонами доларів. 

Згадує Біба і про свою селекційну кваліфікованість.

- Леоніда Буряка я з Одеси привіз. Покійного Віктора Колотова запримітив у Казані, - перелічує.

- А з нинішнього покоління для кого стали "хрещеним батьком"? - запитую.
- Для Макса Шацьких, Горана Гавранчича.

Зараз Андрій Біба на поле майже не виходить. У матчах ветеранів переважно керує з тренерської лави. У Києві він проводить небагато часу, але як тільки випадає вільна хвилина, прямує до столичних кав’ярень.
- Частенько заходжу перекусити до кафе на вулиці Грушевського, що навпроти заводу "Арсенал", - зізнається. - Там приємна домашня кухня. Можна повноцінно відпочити.

Найближчим часом такої можливості у Біби не буде. Після нашої розмови він вирушив до бориспільського аеропорту. Мав квиток до столиці Болгарії - Софії. Звідти наступного тижня вилітає до Південної Америки. Переглянути ще кількох претендентів до команди Анатолія Дем’яненка.

Володимир КОЦУР

Динамо Киев от Шурика

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.