Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Фехтование
|
1501
1

Яна ШЕМ’ЯКІНА: «Якби мати такий рейтинг у великому тенісі»

У світовому рейтингу шпажисток українка Яна Шем'якіна піднялася на четверте місце

Яна ШЕМ’ЯКІНА: «Якби мати такий рейтинг у великому тенісі»
Яна Шемякина

Аби потрапити до трійки найкращих, їй забракло лише трьох очок. Так високо піднятися у рейтингу їй допоміг вдалий виступ на етапі Кубка світу, який проходив у Ріо-де-Жанейро. Там Яна Шем'якіна здобула бронзову медаль. Згідно з цим списком, вона входить до числа елітних спортсменок світу. Що дає у фехтуванні рейтинг? Про це спортсменка розповіла кореспондентові "Експресу".

— Загалом він нічого мені не дає, — каже Яна Шем'якіна. — Так, відповідно до цього списку, я є четвертою шпажист кою світу. І це звучить солідно. А от щоб він впливав на відбір на чемпіонат Європи чи Олімпіаду, то ні.
На першість Європи ми відбираємось командою, а не поодинці. А за олімпійські ліцензії Лондона боротимемося аж наступного року.

— Можливо, завдяки йому вам легше потрапити на комерційні турніри?
— А їх у нас немає. Був один комерційний турнір, який відбувався у Парижі. Туди запрошували першу вісімку зі світового рейтингу. І щойно я потрапила до цієї вісімки, як турнір... зник (усміхається). Тож зникла єдина нагода підзаробити грошей.
Це якби мати такий рейтинг у великому тенісі... Це і круто, і спортсмен одразу стає мільйонером. А у фехтуванні він нічого не означає. Навіть не дають надбавки до зарплати.

— Недавно ти повернулася з Куби. Які враження?
— Я вже не вперше в цій країні. Дорога дуже довга. Ми летіли з Москви прямим рейсом і пробули в літаку 12 годин. На Кубі нині неймовірна спека — постійно тримається 40 градусів вище нуля. Якби не кондиціонери, довелося б дуже важко. А там вони всюди — у готелі, магазинах, таксі... Мені батьки розповідали про те, що колись було в Радянському Союзі. На Кубі нині те саме. Полиці крамниць порожні, там неможливо щось купити. Це повністю закрита країна — їх нікуди не випускають, хіба що на змагання, і то дуже рідко. Недавно був етап Кубка світу в Бразилії, так-от кубинських спортсменів місцева влада туди не відпустила. Хоча їхати їм туди досить близько.

— Де в тебе наступні змагання?
— Через два тижні в Китаї відбудеться етап Кубка світу.

— То ти знову летиш на інший бік планети?
— Так. На початку травня я була в Бразилії, з якої повернулася до України. Тепер літала на Кубу, а через кілька днів вирушаю до Китаю. Така в нас робота.

СВІТОВИЙ РЕЙТИНГ ШПАЖИСТОК:
1. М. П'єкарська (Польща) - 220 очок.
2. І. Дуплітцер (Німеччина) - 166.
3. М. Нісіма (Франція) - 164.
4. Я. Шем'якіна (Україна) - 161.
5. А. Бранза (Румунія) - 153.
6. Л. Флессель-Коловіч (Франція) - 151.

Максим КАЧУРІВСЬКИЙ, Галичина спортивна

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.