Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Спортивная гимнастика
|
3519
0

Богдан МАКУЦ: «Ми самі розбазарюємо свої таланти»

Олімпійський чемпіон зі спортивної гімнастики - про те, чому спортсмени міняють громадянство

Богдан МАКУЦ: «Ми самі розбазарюємо свої таланти»
Богдан Макуц

Якою 6 не була в Україні влада, хто б не керував нашим спортом, перспективні українські спортсмени й далі полишають країну.

Росія робить їм заманливі пропозиції, на які важко не погодись. Нещодавно під чужі прапори перейшов гросмейстер Сергій Карякін, заявили про такі наміри тенісист Олександр Долгополов та перспективний гімнаст Микола Куксенков.

За які матеріальні блага спортсмени готові змінити громадянство? Про це розповів олімпійський чемпіон зі спортивної гімнастики 1980 року Богдан Макуц.

— Богдане Володимировичу, чому почався такий масовий відтік українських талантів до Росії?
— Бо там у спорт вкладають величезні гроші. А на тренувальному зборі української збірної замість 14 чоловіків і 14 жінок нині перебувають 4—5 спортсменів. І це в передолімпійський рік!
От щойно закінчився чемпіонат Європи, де проживання і харчування оплачували самі спортсмени. На Кубку світу — те саме. Ми самі розбазарюємо свої таланти. Ситуація абсурдна. Україна десять років готує спортсмена, виводить його на високий рівень, а Росія забирає його задарма. Профінансує два-три роки — й має від нього медалі, а відтак і гроші від Міжнародного олімпійського комітету.

— Що пропонують росіяни нашим спортсменам?
— Гімнастам — чудові умови для тренувань. Вони працюють у надсучасному комплексі з усім необхідним. А в Україні лише єдиний обдертий зал, який ми маємо завдяки... Щербицькому.
Додайте значно більші зарплати, повне фінансування та велику кількість змагань. В окремих випадках забезпечують навіть житлом.

— Скільки грошей витрачає на рік на одного спортсмена Україна, а скільки — Росія?
— Росіяни вкладають приблизно у сто разів більше. Простий приклад: жоден гімнаст не завоює медалі на поперечині без накладок на руки. Одна пара коштує 43 євро, а на сезон потрібно хоча б вісім пар дівчатам і не менш як 16 — чоловікам. Але їх нашим спортсменам не видають.

— Скільки приблизно заробляють українські спортсмени в олімпійських видах спорту?
— Я не знаю таких, котрі отримували б на місяць бодай тисячу доларів. Півтори тисячі гривень — так. Хіба призери чемпіонатів світу та Європи протягом року мають три-п'ять тисяч гривень.

Максим КАЧУРІВСЬКИЙ, Галичина спортивна

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.