Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 28 марта 2011, 15:38
8954
11

Шандор ВАРГА: «Європа перестала запрошувати українців»

Відомі фахівці - про те, чи можливий зараз український футбольний прорив у Європу

| Обновлено 28 марта 2011, 15:38
8954
11
Шандор ВАРГА: «Європа перестала запрошувати українців»

В українському футболі назріває гучний трансфер. Уже найближчим часом Андрій Ярмоленко може полишити «Динамо». Його наполегливо зманюють представники іспанської «Севільї».

Цей клуб має серйозного конкурента — італійський «Мілан», що також зацікавлений у послугах Ярмоленка. Спортивний директор італійського клубу Арієдо Брайда спеціально прибув на матч «Манчестер-ситі» — «Динамо», аби перевірити можливості талановитого футболіста. Невже нас чекає прорив до Європи?

І чому впродовж останнього десятиріччя європейські клуби ігнорують наші таланти? Про це кореспондент поговорив з Олексієм Чередником, керівником селекційної служби «Шахтаря», та відомим агентом Шандором Варгою.

— Скільки українських футболістів відповідають рівню чемпіонатів Англії, Іспанії чи Італії?
О. Чередник:

— Талантів не бракує. Це однозначно. Чимало англійських чи іспанських клубів хочуть бачити у своєму таборі українців. Та це клуби рівня «Бірмінгема» чи «Малаги». Думаю, гравці «Динамо» або «Шахтаря» навряд чи проміняли б виступи в єврокубках на менші зарплати в «середнячках» європейського футболу. А в клуби-гранди потрапити важко. Точніше, туди можна потрапити, але лише на лаву запасних. Далі почнуться муки.
Ш. Варга:
— На жаль, таких хлопців в Україні небагато. Я не називатиму їхніх прізвищ. Можу сказати, що вистачить пальців однієї руки для того, аби порахувати кількість футболістів, які можуть засвітитися в Європі. Таких гравців — п'ятеро. Ось Дмитро Чигринський поїхав до «Барселони» і повернувся до «Шахтаря».

— Фахівці запевняють, що збірній України потрібно виграти трофей для того, аби відбувся прорив наших гравців до Європи. Як приклад, називають російську дружину, футболісти якої після тріумфального Євро-2008 таки знайшли місце під європейським сонцем...
О. Чередник:

— Це один зі способів заявити про себе у світах. Чемпіонат Європи дивиться увесь футбольний бомонд. І якщо збірна тріумфує, то кожному президентові хочеться запросити тріумфаторів.
Ш. Варга:
— А я з цим не погоджуюся. Тренери європейських команд постійно стежать за всіма талантами. І якщо гравець підходить під модель гри, його запрошують. І не зважають на паспорт, а також на кар'єру в збірній.

— Нині в топ-чемпіонатах Європи грає лише один українець. Чи погоджуєтеся, що Анатолій Тимощук перейшов до «Баварії» лише завдяки тому, що грав за «Зеніт»? Він міг би потрапити в легендарний німецький клуб із «Шахтаря»?
Ш. Варга:

— Тут можна погодитися. Чому? Бо «Зеніт» розтрощив «Баварію» у півфіналі Кубка УЕФА з рахунком 4:0! Тимощук був найкращим у складі санкт-петербурзького клубу. Тренер «Баварії» зайшов до роздягальні та привітав Анатолія.
Треба визнати, що за останні десять років Європа перестала запрошувати українців. Чому Шевченко, Лужний чи Ребров потрапили в Західну Європу? Бо «Динамо» у двох матчах забило сім голів «Барселоні». Ось нехай «Шахтар» 4:0 та 3:0 виграє у «Барси» — і ми побачимо, скільки гравців донецького клубу опиниться у клубах-грандах європейського футболу.
О. Чередник:
— «Баварія» цікавилася Тимощуком, коли той виступав ще в «Шахтарі». У «Зеніті» Толик став зрілим. Саме тоді був оптимальний вік для продовження кар'єри в Європі. Думаєте, Лобановський одразу ж продав Шевченка в «Мілан»? «Россо-нері» три роки намагалися купити гравця. Валерій Васильович витримав паузу, бо боявся, що Шева сидітиме на лаві запасних. І відпустив його вчасно.

— Чи вірите ви в те, що європейці таки запрошують наших футболістів, але президенти клубів штучно завищують трансферну вартість?
Ш. Варга:

— Ні, я в таке не вірю. Президенти українських клубів зацікавлені в тому, щоб їхні вихованці грали в топ-клубах. Ринат Ахметов — небідна людина. Не думаю, що він продав Чигринського «Барселоні» лише задля того, аби збагатитися.

Олег ЗУБАРУК, Галичина спортивна

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Лунин признался, был ли гол в скандальном эпизоде матча с Барселоной
Футбол | 25 апреля 2024, 00:08 4
Лунин признался, был ли гол в скандальном эпизоде матча с Барселоной

Украинский вратарь отрицает, что мяч пересек линию

Украинский вратарь рассказал, как стал игроком Байера
Футбол | 25 апреля 2024, 14:36 0
Украинский вратарь рассказал, как стал игроком Байера

Александр Петренко объездил многие немецкие академии

Комментарии 11
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Santiago_66
Потому что наши гранды маринуют таланты, последние года два ситуация немного сдвинулась, начали пихать по арендам, он аренда это все ровно не то
vadya-metal (Greece)
myroslavmail — 28.03.2011 15:16
...а візьміть Англію, Італію, Німеччину, Іспанію, Грецію, Росію, Туреччину... Чемпіонати достойні як не крути!
Ну, Россию, Турцию или тем более Грецию ты наверное поспешил ровнять к первой топ-4 чемпионатов... Но на счет того, что мы относимся ко второй категории, скорее соглашусь. Меня всегда удивляла Чехия, которая имеет вечно слабый чемпионат, но сборная стабильно пробивается в финальные стадии больших турниров ( последний мундиаль - исключение). Правда игроки в ней в основном играют за рубежом. В общем, чем больше у нас будет "Тимощуков" играющих в "Бавариях", однозначно - тем лучше.
Preobrazhenskiy
Шандор ВАРГА: «Європа перестала запрошувати українців»
--------------------------
Так их практически нет, откуда им взяться, если у нас в стране отдают приоритет неграм. Скоро их натурализуют, можно будет приглашать
alchevskij
На фото ван Гааль: "Put your hands up in the air!!!"
Tetiy
для того, чтобы засветиться не обязательно выиграть что-то Украине, достаточно добиваться громких побед с клубами, что сейчас делают ДК и ШД
zaparili
Соглашусь: пусть "они" мечтают, чтобы их взяли "сюда"! Но беда в том, что при нынешних темпах развития футбола в Украине (а его, развития - нетути!), текущем уровне чемпионата, демонстрируемой зрелищности игры - ох как далеко (если вообще такое возможно представить себе в мечтах) до "Нью-Васюков"!
Obolon_Fobos
Блин, а зачем ехать??? Не лучше потихоньку свои клубы к грандам подтянуть?? И я не думаю что Динамо сейчас намного слабее Милана или Севильи... Тут у него есть стабильное место в основе, неплохая зарплата, живёт на родине(даже такой + что не надо язык учить, не очень сильным в интиллект плане футболистам) а так, ехать невесть куда, ещё не факт что там заиграет и найдёт взаимопонимание, например, с таким скотским нарцисом как Ибрагимович...
myroslavmail
У нас занадто самодостатній чемпіонат. Подивіться на Хорватію, Румунію, Чехію, Сербію, Польщу, навіть Нідерланди). Країни економічно розвинутіші за Україну але в чемпіонаті платять зарпалти менші чим у нас, а в збірну беруть гравців, в основному з інших чемпіонатів, а візьміть Англію, Італію, Німеччину, Іспанію, Грецію, Росію, Туреччину... Чемпіонати достойні як не крути! Гравці в збірну беруться зі своїх же чемпіонатів. Тоді нашо їхати в Європу? У нас все нормально! на мою думку ми відносимся до другої групи ;)
sashdinamokiev11
Ось нехай «Шахтар» 4:0 та 3:0 виграє у «Барси» — і ми побачимо, скільки гравців донецького клубу опиниться у клубах-грандах європейського футболу.
Якщо мова йде про українців то не більше трьох, в важливих матчах ЛЧ в основі Шахтаря виходять Пятов, Чигринський, Ракицький.
az83
"Скоро слово молвится,да не скоро дело делается".Видимо,в далекие времена у богатырей тоже были агенты типа Шандора Варги,раз такую поговорку придумали...
knock-Kyiv
Так, треба щось вигравати і запрошуватимуть.