Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 24 марта 2011, 17:24
2330
1

Злети та падіння Шукермена

Давор Шукер: народжений забивати

| Обновлено 24 марта 2011, 17:24
2330
1
Злети та падіння Шукермена
Давор Шукер

Один із представників золотого югославського покоління, причому, мабуть, найяскравіший форвард «картатих» у новітній історії. Втім, не можна сказати, що його клубна кар'єра в Європі вийшла дуже яскравою. Давор поколесив по Старому Світу, але свої найкращі роки, хоч як це дивно, провів у посередній, на ті часи, «Севільї».

Не можна сказати, що в «Реалі» Шукер виглядав занадто яскраво, та й надовго затриматися в складі «королівського клубу» він не зумів. Наприкінці 1990-х, ще за Лобановського, ходили розмови, що Шукер може перебратися до Києва, але далі чуток справа так і не пішла.

З приводу свого визнання найкращим футболістом країни за останні півстоліття Шукер заявив: «Це найпочесніша нагорода, якщо не брати до уваги «Золоту бутсу» та втішний комплімент. Я вже завершив кар'єру, і зараз мені дуже приємно згадувати про дев'ятнадцять років, які я провів у великому футболі».

Історичний гол «Свинопасу»!

Коли Давора попросили пригадати чемпіонат Європи-1996, у голосі найкращого нападника збірної Хорватії почулася гордість. Його поколінню випала честь представляти свою країну на міжнародній арені вперше за півстоліття, а континентальна першість в Англії стала дебютним великим турніром для хорватської збірної після закінчення військово-політичного конфлікту на Балканах. «Коли я був футболістом, я просто радів можливості зіграти на цьому турнірі, — зізнається Шукер. — Я виходив на поле в Англії, і немає іншого місця, де було б грати почесніше. Найсумніший момент у моїй кар'єрі — поразка від німців у чвертьфіналі ЧЄ-1996. Мені здавалося, що ми грали краще за збірну Німеччини».

Солідарний з Давором й нинішній наставник збірної Славен Білич: «Мій найприємніший спогад — гол Шукера на «Олд Траффорд», після якого рахунок став 1:1. На трибунах було безліч німецьких уболівальників, тоді як нас підтримувало куди менше людей. Однак після гола Шукера всі нейтральні глядачі стали на наш бік. Це незабутній спогад у моїй кар'єрі».

За вісім хвилин Маттіас Заммер забив переможний м'яч, але до того моменту збірна Хорватії вже подала відмінний приклад наступному поколінню.

На тій континентальній першості Шукер відзначився ще двічі — у воротах збірної Данії. У чвертьфіналі Євро-1996 чех Карел Поборський забив португальцям розкішний м'яч, закинувши його «парашутом» воротареві за спину, і відразу став суперзіркою. Гол Поборського вважається шедевром континентальних першостей. Так ось, м'яч, який забив Шукер у ворота Шмейхеля, як дві краплі води схожий на гол Поборського. Хорватський форвард чудово обробив м'яч, вийшов сам на сам зі «Свинопасом» і красиво перекинув сферу через знаменитого голкіпера. Один із хорватських коментаторів тут же вигукнув: «Ну хто ще, крім Шукера, може забити такий м'яч?» Сам Шукер в інтерв'ю сказав: «Завжди вважав найкрасивішим голом той, який заб'ю наступним, але м'яч у ворота Шмейхеля, звичайно, є найкращим».

Хто такий Шукер і що це за створіння, в хорошому сенсі слова, наша країна змогла переконатися на власному досвіді в березні 1995-го. У Загребі на стадіоні «Максимір» у відбірній грі ЧЄ-1996 «шашкові» винесли команду Анатолія Конькова, який дебютував на тренерському містку збірної України, вперед ногами (4:0). Давор засмутив Тяпушкіна двічі. Як ви пам'ятаєте, перший в історії збірної України відбірний цикл чемпіонату Європи склався невдало, чого не скажеш про хорватів. Підопічні Блажевича обійшли в таблиці італійців і пробилися на континентальну першість з першого місця у відборі. Давор Шукер став найкращим бомбардиром кваліфікації в історії європейських першостей, поклавши 12 м'ячів! Варто виділити його дубль у Палермо, який приніс три очки в поєдинку зі «Скуадрою Адзуррою» (2:1).

Тріумф на ЧС-1998

Перейшли хорвати нам дорогу і два роки потому. У відборі до французького мундіалю з Данією, Грецією, Словенією та Боснією хорвати зайняли друге місце, слідом за зеленою перлиною Скандинавії. У підсумку «картаті» потрапили на Україну в плей-офф, де виявилися сильнішими за нас — 2:0 у Загребі та 1:1 у Києві. Шукер не забивав.

На груповому етапі фінальної частини чемпіонату світу Хорватія зайняла друге місце в групі «Н», пропустивши вперед збірну Аргентини і випередивши новачків турніру — команди Японії та Ямайки. Давор забив дебютантам турніру по м'ячу. В 1/8 фіналу «картаті» обіграли збірну Румунії з рахунком 1:0, з пенальті якраз відзначився Давор Шукер. У чвертьфіналі хорвати зуміли здобути пам'ятну перемогу над збірною Німеччини, яка пропустила у свої ворота три м'ячі від Ярні, Влаовича і, звичайно ж, від грізного Давора. Шукер добив «Бундестім»: на лівому краю карного майданчика Давор обіграв Вернса, поклав на п'яту точку Хайнріха та з досить гострого кута переграв Кепке. У півфіналі хорвати поступилися майбутнім чемпіонам світу французам (1:2), ведучи в рахунку після чергового гола Шукера. Втіхою дебютантам чемпіонатів світу стало третє місце, здобуте у втішному поєдинку над голландцями — 2:1. Переможний гол забив Давор Шукер, в активі якого значилося шість м'ячів. Він став найкращим снайпером мундіалю, випередивши аргентинця Габріеля Батистуту та італійця Крістіана Вієрі на один результативний удар.

Після такого успіху виступ у відбірному турнірі чемпіонату Європи-2000 виявився для хорватської збірної абсолютно провальним. У відбірній групі вона посіла лише третє місце, а на Євро поїхали Ірландія та Югославія. В останній грі відбору суддя скасував гол Шукера у ворота югославів. Якби м'яч було зараховано, хорвати здобули б перемогу 3:2 і з першого місця вийшли б на ЧЄ. «Мабуть, той день був для мене найсумнішим за весь час виступів у національній команді», — підкреслив Шукер.

Поневіряння по Лондону

Між ЧС-1998 і ЧЄ-2000 шляхи Шукера та України знову перетнулися. Тільки тепер на клубному рівні. І ось тут, нарешті, наша взяла. У чвертьфіналі Ліги чемпіонів «Динамо» зустрічалося з «Реалом», куди Шукер перейшов із «Севільї» 1996-го. От тільки на момент протистояння з «Динамо» провідний хорватський форвард уже програвав конкуренцію солодкій парочці Рауль — Морієнтес, і в обох поєдинках Давор виходив на поле з лави запасних. Його гра нічим не запам'яталася. Взагалі, його кар'єра в мадридському клубі видалася неоднозначною. З одного боку, в «галактикос» Шукер вигравав Лігу чемпіонів-1998 і чемпіонат Іспанії-1997. У дебютному сезоні він відзначився 24 рази в 38 матчах, став третім у суперечці бомбардирів Ла-Ліги після Роналдо і Альфонсо. Однак наступного сезону його вже не вважали основним і незамінним у «Реалі». На провідних ролях перебував Рауль, змужнів Морієнтес, був Міятович, і ще Амавіска нетерпляче сидів на лаві. Загалом, у такій компанії Шукер не те щоб загубився, але потьмянів.

Відтак вирішив змінити Піренейський півострів на Туманний Альбіон. На Шукера в «Арсеналі» дуже сподівалися, однак надія швидко змінилася розчаруванням. У підсумку він провів за «Арсенал» 22 поєдинки, забив сумарно 8 м'ячів (тричі це були дублі), а наступного сезону перебрався до іншого району Лондона, де базувався «Вест Хем».

Як йшли справи Шукера у збірній? Та ніяк. 2000-го року на зміну Мирославу Блажевичу на пост головного тренера збірної прийшов Мірко Йозич. Новий керманич зумів упоратися зі зміною поколінь, яка саме зазирнула до хорватів. Вони відбірний турнір до чемпіонату світу-2002 виграли з першого місця в групі, випередивши в ній збірні Бельгії та Шотландії. Однак у фінальній стадії, яка проходила в Японії та Кореї, «картаті» не змогли навіть вийти з квартету. Не допомогла навіть перемога над Італією (2:1), адже в заключному матчі в групі хорвати програли збірній Еквадору (0:1) і залишилися тільки третіми, пропустивши вперед італійців і мексиканців.

Шукер їхав на поля Японії та Кореї основним форвардом команди Мірко Йозича, але після стартової гри з мексиканцями міцно осів на лаві запасних. Давор формально хоч і взяв участь у ЧС-2002, але, радше, був статистом, ніж учасником подій, провівши на турнірі лише 64 хвилини. Так безславно скінчилася його славетна кар'єра в національній команді. Не менш сумним було й прощання з футболом. Останній рік професіональної футбольної кар'єри Шукера (в «Мюнхені-1860»), сезон-2002-2003, він закінчив із сумним показником: 1 гол в 11 матчах.

Темна сторона Шукера

Відтак Шукер зайнявся агентським бізнесом. У зв'язку з цим потрапив у темну історію, коли був убитий його партнер Діно Покровац Покровац був не стільки агентом, скільки лихварем. Він володів кав'ярнею і автомийкою — бізнесом, який слугував прикриттям для основного заняття — співпраці з бандою, яка займалася крадіжками автомобілів у Західній Європі та контрабандою їх до Хорватії для подальшого перепродажу. Покровац заробляв і тим, що позичав гроші під високі відсотки. Багато його клієнтів були пов'язані з футболом, зокрема, один із грандів хорватського чемпіонату «Гайдук».

Тієї пори клуб опинився у фінансовій прірві, тож Покровац був зацікавлений у чемпіонстві Спліта — так легше було повернути свої гроші. Саме він у травні 2005-го привів у «Гайдук» Мирослава Блажевича — тренера, який здобув із Хорватією «бронзу» ЧС-1998. Але довести справу до кінця хорватському Гобсеку не вдалося. Того ж місяця Діно загинув від рук мафії — кілери, прорізавши  отвір у скляних дверях його квартири в Сігечіцє, одному з районів Загреба, вбили Покроваца. Також Давор був «обличчям» хорватської заявки на проведення Євро-2012. Окрім того, він володіє академією для молодих талановитих гравців і проводить щосезонні відбори. «Після завершення кар'єри я вирішив залишитися у футболі, а моє ім'я допомогло заснувати власну академію», — говорить Шукер.

Цікаво знати

1.У юнацькій команді Давор починав грати в захисті, тому що міг вибивати м'яч чимдалі від воріт. Однак із кожним наступним матчем дедалі частіше бігав уперед. Його кумиром на той час був Марадона. Давору хотілося забивати так же, як він. І йому це поступово вдавалося зробити! І чим частіше, тим більше Шукер хотів бути винятково вістрям атак.

2.Уже в шістнадцять років Давор дебютував за «Осієк», не маючи на руках ще професіонального контракту. «Мені призначили смішну стипендію, і батьки бурчали: якщо футболісти стільки отримують, потрібно, про всяк випадок, мати і серйозну професію. Ні сільське господарство, ні металургія мене не приваблювали, а ось журналістський досвід — кілька місяців у газеті — згодився. Принаймні, відтоді не боюся давати інтерв'ю».

3.1987 року на юніорському чемпіонаті світу в Чилі Шукер забив за свою збірну шість м'ячів у шести матчах, і за підсумками форуму югослави взяли «золото». А 1988-го Мирослав Блажевич запросив юного голеадора до загребського «Динамо».

Михайло РЄЗНІК, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. Как звездные партнеры поздравляли Лунина после безумного матча в ЛЧ
Футбол | 20 апреля 2024, 00:01 1
ВИДЕО. Как звездные партнеры поздравляли Лунина после безумного матча в ЛЧ

Украинский вратарь помог «галактикос» выйти в полуфинал

Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте
Теннис | 19 апреля 2024, 00:45 52
Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте

Марта в трех партиях обыграла Чжэн Циньвень в 1/8 финала турнире WTA 500

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
bn1978_1
Обновление на сайте WWW.MIKEBETTOR.COM, новые прогнозы на 25-26.03.11 - http://www.mikebettor.com/index/prognozy_tekushhego_mesjaca/0-7. Для владельцев платного доступа - http://www.mikebettor.com/index/platnye_prognozy/0-35. Также обновление в разделе "Прогнозы на отборочные матчи Евро-2012". Подробности - http://www.mikebettor.com/index/prognozy_na_otborochnye_matchi_evro_2012/0-36.