Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 14 марта 2011, 20:19
5523
8

Сергій КУЗНЕЦОВ: «Зараз щасливий в Карпатах»

Кар'єра одного з найгрізніших форвардів України – нападника «Карпат» Сергія Кузнецова - унікальна

| Обновлено 14 марта 2011, 20:19
5523
8
Сергій КУЗНЕЦОВ: «Зараз щасливий в Карпатах»
Сергей Кузнецов

За десять років він змінив дев'ять клубів і зіграв у семи(!) чемпіонатах. Це справжній рекорд. Вже у «Карпатах» гравець примудрився на півроку «втекти» до російської «Аланії», та згодом таки повернувся. Що ж змушує українського форварда постійно змінювати місце праці?

— Коли ще був юнаком, мріяв все життя грати в одному клубі, — каже нападник. — Але футбольні реалії, на жаль, інші. Щоби рости професійно й не сидіти на лаві запасних, я змушений був багато мандрувати. І завжди казав, що краще бути в команді, в якій тобі раді.

— Можеш розповісти детальніше про свої мандри?
— Одинадцять років я провів у дитячій школі угорського «Ференцвароша». Виграв чемпіонати усіх вікових груп, а от коли нарешті потрапив у першу команду — не склалося. Я не бачив шансів грати за цей клуб, хоча мене намагалися втримати, бо я був їхнім вихованцем, а це неодмінна умова участі у Лізі Європи.
Та все ж я вирішив піти. Із молодіжною збірною України був на турнірі у Франції, і на мене звернули увагу селекціонери одного клубу з європейського топ-чемпіонату. Але через плутанину з документами я не міг перебувати в цій країні, тож вони запропонували мені перейти в їхню дочірню команду — фінський «Йокеріт».

— За цей клуб ти зіграв лише сім матчів...
— Та мені тоді було лише 17 років! Я потрапив у середовище дорослих гравців. І далі там залишився б, але змінився тренер, довелося піти. Я дуже хотів грати в Україні, та коли приїхав на батьківщину, період дозаявки завершився. Щоби мати ігрову практику, подався на півроку в білоруський «Гомель». За цей час зіграв у команді 11 матчів, забив п'ять голів і допоміг їм вперше в історії стати чемпіонами країни.

— Чому після «Гомеля» не повернувся до України?
— Не було пропозицій. А молдавський «Шериф» запропонував добрі умови. Єдине, чого вони хотіли, щоб я підписав п'ятирічний контракт. Та я не мав наміру стільки часу пов'язувати себе з Молдовою, але вибору не було.

— Попри те, за «Шериф» ти грав лише півтора року.
— В ігровому плані там все було чудово. За сезон я зіграв 42 матчі, забив 18 голів. А ще відзначився у кваліфікації Ліги чемпіонів. Тоді у нас шалена команда була! Навесні ми виграли чемпіонат, а восени відірвалися від другого місця на 18 очок. Отож президент клубу, щоби зменшити видатки, вирішив відпустити тих футболістів, у яких були найбільші зарплати і які мали пропозиції від інших команд.
У Молдові я заробляв добре, тож мене відпустили. Аж тут, нарешті, пропозиція з України — Володимир Мунтян покликав мене у «Ворсклу»! Щоправда, я перейшов у Полтаву на правах оренди. Але перший мій візит в український чемпіонат завершився сумно. «Ворскла» потерпала через безгрошів'я. На фініші чемпіонату в нас закінчилися, навіть продукти на базі, вичерпалися медикаменти. За весь час перебування у «Ворсклі» мені жодного разу не дали зарплату. Було дуже важко. Щоправда, згодом, коли змінився власник команди, мені все виплатили.

— Але у «Ворсклі», на відміну від інших команд, ти не забив жодного гола...
— Один забив, але його у мене «вкрали». Ми грали з «Кривбасом» й у випадку перемоги зберігали за собою місце у вищій лізі. «Ворскла» тоді виграла — 2:1. Дебатик Цуррі скинув головою м'яча на дальню стійку і я ввігнав його у ворота. Та Цуррі так впевнено рвонув святкувати взяття воріт, що арбітр записав у протокол його прізвище. Хоча на стадіоні оголосили, що гол забив я...

— А як ти потрапив у чемпіонат Литви?
— «Шериф» віддав мене в оренду, та я не шкодую — за рік забив 19 голів і став першим легіонером, який виграв гонку бомбардирів. А «Ветра» посіла в підсумку третє місце.

— Далі ти вирушив підкорювати Росію...
— Тренер, з яким працював у Гомелі, на той час був у «Ності». Він дуже часто телефонував мені і запевняв, що викуплять мій контракт у «Шерифа», лиш би я перейшов до них. Молдавани зажадали за мене солідні гроші, але росіяни їх заплатили, і я опинився в Росії. Тоді гендиректором «Ности» був сам Андрій Канчельскіс. Команда мала потужного спонсора, проблем не було. Я забив там 11 голів за сезон, це був четвертий результат у гонці бомбардирів.
Тоді у мене народився син і мені просто необхідно було повернутися в Україну. У цей час на мене вийшли «Карпати». Я про цю команду багато чув від Івана Гецка, а також був знайомий із Олегом Кононовим. Тож таким чином опинився у Львові і зараз щасливий у цій команді.

— У якому клубі були найкращі фінансові умови?
— Щодо питання плати окремо стоїть Росія. Там навіть у першій лізі заробляють більше, аніж у командах-середняках української прем'єр-ліги. Тепер Білорусь почала підніматися, гравцям суттєво збільшують суми особистих контрактів. Навіть Леонід Ковель повернувся у Мінськ і, кажуть, отримує там само, як у російському «Сатурні». А ось у Молдові і Литві після фінансової кризи дуже важко. Я спілкуюсь із хлопцями з цих чемпіонатів, там серйозні проблеми.

— Чи були клуби, які тебе, м'яко кажучи, «кидали» на гроші?
— Так, були. Та не хочу називати ці команди, бо вони, бачу, вже поплатились за таке ставлення до футболістів.

Максим КАЧУРІВСЬКИЙ, Галичина спортивна

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 8
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
mykolaiv
В Росії футболісти не заробляють, а отримують гроші. Заробляти і просто отримувати підписавши прикольний контракт це різні речі.
Йа Прахвессор
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Dima-Dimonchyk
Йа Прахвессор — 14.03.2011 21:26
Ти шо неадекват якийсь !!! чи ти прикидуєшся?
Поручик Ржевский
Прекрасный игрок. Никто так не "терроризирует" оборону, как он. Вэлкам ту СбУ ! Ты там точно лишним не будешь !
LembergWestUkraine
Кузя , поскоріше виздоровлюй ! Ти нам потрібен !
pri_bambas
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
КРИСТИНА
pri_bambas Ну и шабашник.Ни флага ни родины.
___
а в составе "Шахтера" сколько "шабашников"? Не считал?;)
И все-с флагами,и с Родиной!!
но это им абсолютно не мешает быть хорошими футболистами!;)
КРИСТИНА
LembergWestUkraine Кузя , поскоріше виздоровлюй ! Ти нам потрібен !
___
підтримую!!
команді його не вистачає...