Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
818
0

Сергій Бубка: «Нині потрібні серйозні інвестиції в усі види спорту»

Сьогодні відбудеться довгоочікуване Відкриття ХХ зимових Олімпійських ігор в Турині

В інтерв’ю нашому сайту президент НОК Сергій Бубка розповів про підготовку наших олімпійців та сподівання на їхні виступи в Турині.
 
-- Можна стверджувати, що підготовка до Ігор в Турині пройшла, порівняно з попередніми Олімпіадами, найкраще?
-- Гадаю, не варто так говорити. Раніше я не брав безпосередньої участі в роботі Національного олімпійського комітету. Зі свого боку можу вас запевнити, що ми зробили все від нас залежне. Фінансово всіляко підтримували федерації, закупили їм електронне обладнання, у тренерів та атлетів не було жодних нарікань до нас. Ми екіпірували олімпійців.  
 
– Ви неодноразово говорили, що підготовка атлетів до Олімпіади в Турині відбулася на високому рівні. Невже не було помилок у підготовці?
– Загалом зривів і проблем, які стосуються роботи Національного олімпійського комітету, не було. Ми всіляко підтримували спортсменів. НОК виокремив 25 провідних атлетів, від яких очікуємо вдалих виступів у Турині. Ми повністю забезпечили їх усім необхідним. Що ж до тренувального процесу, то за нього відповідають наставники та керівники федерацій.
 
– А з ким пов’язуєте сподівання на медалі?
– Я сам був спортсменом і знаю не з чуток, що таке Олімпійські ігри. Мабуть, зайве говорити, що це дуже відповідальний старт – про це знають навіть люди, далекі від спорту. На Олімпіаді багато емоцій, хвилювань. Тому не варто чинити додатковий емоційний тиск на учасників. У нас хороші спортсмени в біатлоні, фігурному катанні, фристайлі, гірськолижному та санному спорті. У цих видах наші атлети повинні непогано виступити.
 
– Показником роботи спортсменів і функціонерів є кількість завойованих медалей. Скільки нагород потрібно здобути українцям у Турині, щоб їхній виступ не вважали провальним?
– Дай Боже, щоб у нас узагалі були медалі. Загалом, кожен спортсмен прагне виступити вдало. Тож сподіватимемося, що буде більше приємних сюрпризів, аніж неприємних.
 
– А за яким видом спорту в Туріні ви спостерігатимете з найбільшою насолодою?
– Виступи всіх українців для мене емоційно стоятимуть на найвищому рівні. А з найбільшим задоволенням стежитиму за вдалими виступами наших олімпійців.
 
-- А яка, принаймні, орієнтовна сума затрачена державою на підготовку українських олімпійців?
-- Складно відповісти відразу. У нас різні джерела фінансування. Є бюджет НОК, міністерств, відомства також долучилися до фінансування, думаю, у регіонах також була надана допомога. Тому точної відповіді я не дам. Підготовка спортсмена розпочинається на тому етапі, коли він у дитячому чи юнацькому віці прийшов у спорт. Як зробити реальну оцінку затрат на його підготовку? Це не реально.
 
-- А який зимовий вид спорту потребує найбільших фінансових вкладень?
-- Важко сказати… Припустімо, у фігурному катанні дуже дорогий лід, значних коштів потребує оренда костюмів. У біатлоні дорого коштує зброя, патрони та траси. Фрістайл потребує складних трас. Усюди є свої нюанси.
 
-- Ви маєте досвід виступів на найвідповідальніших змаганнях, зокрема Олімпійських іграх. Тепер набуваєте досвіду роботи функціонера. У якій іпостасі більше хвилювань? 
-- Звісно, що хвилювання різні. Коли я ще виступав, були свої труднощі, завдання. Лише починаю працювати на новій ниві. Тому тут іще багато потрібно буде зробити, навчитися й набути досвіду. У мене є досвід роботи в Міжнародному Олімпійському комітеті, Міжнародній федерації. Це мені дуже допомагає у роботі. У НОК працювати цікаво, але важко.
 
– Росія для підтримки своїх атлетів відрядила в Турін цілий десант “зірок” шоу-бізнесу та кіно. Україна не вдавалася до таких кроків?
– Ні. Адже це додаткові витрати. Ми такого не планували. У Росії інша ситуація – у них велика команда й амбіційні плани щодо Турина. Тому в них інші підходи до вирішення цього завдання. До складу української делегації ввійшли спортсмени, тренери, керівники спорту –  люди, причетні до підготовки олімпійців. У нас є, здається, шість акредитацій гостей. Але це теж ті, хто безпосередньо причетний до розвитку спорту.
 
– В Україні є регіони, які або взагалі не мають олімпійців, як-от Житомир, або в яких їх надто мало та навряд чи вони претендуватимуть на медалі в Туріні – приміром, Львів. Як плануєте розвивати в них зимові види спорту?
– Потрібно розмежовувати певні поняття. НОК готовий сприяти діяльності національних федерацій, регіональних осередків. Але слід усвідомити, що Олімпійський комітет не готує команд, для цього є федерації, які відповідають за розвиток певних видів спорту. У нас при міністерстві є департаменти з усіх видів спорту. Ми підтримували та підтримуватимемо всі види спорту, а також розвиватимемо нові дисципліни.
 
Гліб Ваколюк

Sport.ua
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.