Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
4965
1

КМІТЬ: «Футбол - командна гра, але її створюють особистості»

Розмова з президентом футбольного клубу «Скала» (Стрий)

КМІТЬ: «Футбол - командна гра, але її створюють особистості»

16 квітня поновляться ігри другого кола першості України серед команд другої ліги. Наразі всі колективи проводять зимові збори, поєднуючи тренувальний процес з товариськими матчами. Не пасуть задніх і футболісти стрийської «Скали», які недавно провели кілька товариських матчів. Цими днями, вдалося зустрітися з президентом футбольного клубу «Скала» (Стрий) Миколою Івановичем Кмітем, який люб'язно погодився поспілкуватися.

Місто Стрий повернуло собі професіональну команду

— Миколо Івановичу, цього року виповнюється 100 років з дня створення футбольного клубу «Скала» (Стрий). Чи можете підтвердити, що з весни його команда «Скала» представлятиме місто Стрий? Які заходи плануються з знаменної події?
— Цього року в навколофутбольному світі нашого міста сталися дві помітні події. Перша — це 100-річчя футбольного клубу «Скала», який було створено саме в Стрию. Це один з найстаріших футбольних клубів України, і впродовж року ми збираємося провести кілька святкових заходів з нагоди цієї дати: цікаві й різноманітні футбольні змагання. І друга, радісна для вболівальників подія: ми зареєстрували команду «Скала» у Стрию, як це було сто років тому, повернувши їй не лише прописку, а й традиційні зелено-малинові кольори. Таким чином наше місто повернуло собі професіональну команду другої ліги. Гадаю, що найближчим часом, за активної підтримки вдячних уболівальників, «Скала» стане командою першої ліги. У Моршині ж залишається команда, що грає в прем'єр-лізі Львівщини, а також академія дитячого футболу, де чотири команди у різних вікових групах виступають у вищій дитячо-юнацькій футбольній лізі України.

—Розкажіть, як виникла ідея створення академії футболу «Скала»?
—Ідея перетворення дитячо-юнацького спортивного клубу «Моршин» в академію футболу «Скала» виникла після того, коли ми з партнерами — Всеволодом Біласом, Бесо Чихрадзе та Володимиром Пилипенком —  зрозуміли, що наші зусилля в розвитку дитячого футболу можуть стати ефективнішими та успішнішими навіть на загальнонаціональному рівні в разі дотримання кількох умов. Наші вихованці значною мірою можуть поліпшити свої результати — і особисті, і командні, якщо клуб професійніше підійде до їхньої підготовки. Йдеться насамперед про посилення тренерського складу, зміну тренувального процесу, вдосконалення методики й поліпшення умов тренувань і, звичайно, створення комфортних умов проживання та здорового харчування. Великі надії покладаємо на застосування сучасних спортивних методик і технологій, спроможних дати унікальний результат, особливо на тлі стану дитячого футболу в Україні. Після довгого переговорного процесу нам вдалося залучити до співпраці футбольного спеціаліста високого класу — Володимира Сергійовича Реву, який очолив академію. Я вважаю це величезним інтелектуальним внеском у розвиток дитячого футболу, і ми вже маємо певний позитив і хороші результати нашої праці.

А щодо перспективи п'ятирічної програми розвитку, яку ми розробили, я впевнений: наша академія буде однією з найкращих в українському футболі. Ми маємо значні переваги. Місто Моршин — це визнаний курорт з хорошою екологією, чистим довкіллям, повітрям і водою. Компактність Моршина дозволяє дітям і їхнім батькам почуватися затишно й безпечно. Але найголовніше наше надбання — це, звичайно, тренерський склад. Нам пощастило знайти людей, які люблять не лише футбол, а й дітей. Це важливо, бо саме виховання дітей у футболі має певну специфіку. Адже це не дорослі, зрілі футболісти, а хлопчики, до яких треба ставитися по-особливому, визначати сильні сторони кожного, виявляти талант і розвивати індивідуально. Футбол — це командна гра, але я завжди підкреслюю, що її створюють особистості.

У другому колі вболівальники побачать якіснішу гру

—Чи задоволені ви роботою тренерського колективу академії та футбольного клубу «Скала»?
—Повторюся: успіх великою мірою залежить від тренерського колективу. Тож, аналізуючи роботу тренерів, які нині працюють у «Скалі», варто сказати, що всі ці люди однозначно дуже різні, але всі мають одну спільну рису — фанатично люблять футбол. Вони працюють з ранку до ночі, й усі їхні думки, пов'язані з футболом, спрямовані на поліпшення результатів, на виховання дітей. Я дуже задоволений атмосферою в колективі й упевнений, що наш клуб не лише стане хорошою «кузнею» для класних гравців, але й тим місцем, де виховують справді якісних та професійних тренерів.

—Миколо Івановичу, чого очікуєте від старту весняної частини чемпіонату?
— Весняний старт може принести будь-які результати, але наша команда має стабільний склад, підсилений за рахунок наших молодих резервів. Ми залучили кількох футболістів 1992-1993 р.н. З тих, хто вже на фініші сезону залишив команду, — це Олександр Чорноморець, який нині перебуває в лавах київського «Динамо», і Олександр Єрмаченко, котрий, попри запрошення від одного з клубів прем'єр-ліги України, ще веде перемовини про можливість залишитись у ФК «Скала» на наступний сезон. Тому я переконаний, що в другому колі наші вболівальники побачать якісніший футбол, де буде більше тріумфів і перемог.

— Дуже б хотілося почути вашу думку про рівень суддівства у другій національній лізі.
— У нашому футболі є велика проблема, про яку я не можу не сказати — це суддівство. Під час свого виступу на зборах клубів першої та другої українських ліг я висловлював думку, що рівень суддівства не витримує жодної критики. Хоча б такий банальний приклад: футболісти «Скали» за півтора року не пробили жодного одинадцятиметрового, що не можна порівняти з кількістю пенальті, які пробили інші команди. Це про щось говорить. Але ми ніколи не будемо грати в ті нечесні ігри, які пов'язані з корумпованим суддівством. Можливо, це й є тією особливістю футбольного клубу «Скала». Мабуть, саме тому ми не в трійці призерів другої ліги нашої групи «А». Але ми повинні більше забивати й стати на голову вищими від усіх суперників, тоді суддівству буде важко втручатись і впливати на результат гри. Хоча варто визнати, що і сьогодні вже є рефері, які показують приклад достойного і справедливого суддівства, а з приходом італійського футбольного спеціаліста, арбітра ФІФА Колліни, відбуваються зрушення в позитивний бік. Я маю його особисті гарантії, що він переглядатиме всі відеозйомки наших поєдинків, до яких ми маємо претензії, аналізуючи конфліктні ситуації з усіх боків та добиваючись справедливого суддівства — навіть, якщо в ньому трапилася помилка, від якої ніхто не застрахований.

Юних стриян запрошую долучатися до світу футболу

— Що, на вашу думку, вдалося зробити нинішньому головному тренеру ФК «Скала» Івану Бубису, чого не пощастило досягти його попереднику, заслуженому тренеру України Олександру Олександровичу Томаху? Чи підтримуєте ви зв'язки з Сан Саничем?
— Звичайно. ФК «Скала» вже пройшов певний шлях, тож я надзвичайно вдячний Олександру Олександровичу Томаху, з приходом якого почався розвиток дорослого футболу. Зрозуміло, що початок завжди складний, і він з командою пройшов найважчий шлях, бо це було її становлення. Величезний внесок зробив Олександр Олександрович у формуванні тренерського складу та адміністративного штату. Я за це йому дуже вдячний, підтримую з ним зв'язок. Він уболіває за нашу команду, спостерігає за динамікою клубу, завжди радий допомогти й підказати. Дуже важливо, що при кадрових ротаціях у клубі ми віддаємо перевагу на посади власним спеціалістам задля збереження атмосферного духу клубу. І, звісно, коли Олександр Олександрович прийняв запрошення працювати в київському «Арсеналі», то ми, перш за все, думали, хто з існуючих спеціалістів займе посаду головного тренера. Іван Бубис став саме тією особою, яку підтримали і футболісти, і керівництво, і засновники клубу. Я вважаю, що він з кожним днем підвищує свій рівень і клас. У футбольному клубі це — головне, бо поки команда розвивається та рухається вперед — тренер на своєму місці.

— Цьогоріч ви відкрили відділення  академії футболу в Стрию. Хто його очолив?
— Це дуже приємно, що недавно в Стрию і Стрийському районі ми відкрили дитячі спортивні школи. У Стрию це відділення очолив відомий на Стрийщині футбольний тренер Юрій Смєрдов. У школі займатимуться діти з семи років. Буде створено чотири групи, й ми це розглядаємо як один зі стратегічних кроків ФК «Скала» у плані селекції. У Стрийському районі буде кілька селекційних центрів, завданням яких стане пошук і підготовка юних футболістів для ФК «Скала». У Стрию один з таких центрів уже почав діяти на базі Стрийського аграрного коледжу, з яким ми підписали угоду про надання нам спортивного залу. Футбольний клуб забезпечує екіпіровкою, м'ячами, інвентарем, тренерським складом, тому всіх юних стриян віком від 7 до 12 років, бажаючих навчатися футболу, запрошую долучатись до світу футболу. Батьків можу запевнити, що їхні діти отримають навички гри у футбол, а також безперечно, радість і здоров'я.

— І наостанок, що б ви хотіли побажати вболівальникам і прихильникам футбольної команди «Скала» (Стрий)?
—Користуючись такою нагодою, хотів би через вашу шановану та популярну газету передати палкий привіт усім прихильникам та вболівальникам футбольної команди «Скала» (Стрий). Ми завжди раді бачити вас на трибунах стрийського стадіону «Сокіл», де ви підтримуєте й уболіваєте за нас. Пам'ятайте: ми граємо для вас.

Михайло ОЛІЙНИК, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ЧМ по хоккею. Украина разгромила Китай и выиграла третий матч на турнире
Хоккей | 30 апреля 2024, 14:44 18
ЧМ по хоккею. Украина разгромила Китай и выиграла третий матч на турнире

Команда Христича оформила в ворота соперника 9 шайб

Список бомбардиров Лиги чемпионов 2023/24 после гола Кейна, дубля Винисиуса
Футбол | 01 мая 2024, 01:30 0
Список бомбардиров Лиги чемпионов 2023/24 после гола Кейна, дубля Винисиуса

Гарри догнал Мбаппе (у обоих – по 8), но французу еще предстоит играть с «Боруссией Д»

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.