Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
2307
2

Станіслав ГОНЧАРЕНКО: «З кожним днем ми стаємо сильнішими»

Після об'єднання «Енергії» і «Тайму» Станіслав ГОНЧАРЕНКО очолив новостворений колектив

Станіслав ГОНЧАРЕНКО: «З кожним днем ми стаємо сильнішими»
Станислав Гончаренко

Після того, як провідні футзальні клуби України «Енергія» і «Тайм» об’єдналися з метою успішного виступу на всеукраїнській та міжнародній арені, новоутворений колектив під назвою «Енергія-Тайм» очолив добре відомий львівським вболівальникам спеціаліст Станіслав Гончаренко. Зі своїм попереднім клубом - львівським «Таймом» - титулований наставник виграв усі можливі трофеї в Україні: чемпіонат, Кубок України та Суперкубок. Натомість на євроарені команда Гончаренка протягом двох років виступала достойно, однак пробитися до омріяного «фіналу чотирьох» не вдалося. Повторити усі попередні досягнення у національному чемпіонаті, а також пробитися у Кубку УЄФА до четвірки найсильніших команд Європи Станіслав Олександрович спробує з новою командою, яка за своїм кадровим потенціалом навіть переважає колишню «Тайм-машину». Про новоутворений львівський колектив, роботу у «Таймі», деградацію українського чемпіонату, а також про популяризацію футзалу та інший формат проведення єврокубків – у нашій розмові зі Станіславом Гончаренком.

- Станіславе Олександровичу, під Вашим керівництвом «Енергія-Тайм» провела два офіційні матчі. Не дивлячись на результати поєдинків, Ви задоволені побаченим?
- Після двох матчів колективних дій я ще не бачив. У цих поєдинках намагався переглянути індивідуальні дії кожного гравця. Загалом, зі всієї поваги до команди з Севастополя, скажу, що вона не того рівня, де можна переглянути командні дії.

- Відчуваєте, що екс-гравці «Тайму» зараз не демонструють свій найвищий рівень гри?
- На це потрібен час. Справа тут не в ігровій практиці. Ми тренуємо не м’язи, а мозок, а гравці його не тренували ще від осені. Те, що «таймівці» не забили жодного м’яча в двох матчах, – це ланки одного ланцюга. Так само, як і результат у Сербії, коли «Тайм» програв «Економацу» з рахунком 1:7. Люди протягом певного часу професійно не займалися. Вони грали не на грані результату, а просто виходили і виступали. Домашні поразки від «Кардинала», «Локомотива», «Шахтаря» - яскраве цьому підтвердження. Винятком є лише одна гра у Харкові проти «Моноліта».

- Щоб все виправити - потрібен час?
- Треба тренувати мозок і змінити ставлення до роботи, що цей безнадійно потрачений час був компенсований. Вважаю, що він гальмує дії наших гравців, а за їх стан я дуже переживаю. Люди ж то грати вміють. Був період, коли команда «Тайм» не знала поразки п’ятнадцять з половиною місяців. Потім гравці уже знали, що через фінансову кризу та рішення керівників обох команд буде об’єднання двох колективів в один. Вони зрозуміли, що ці ігри у чемпіонаті їм не потрібні. А хіба можна було через це добре підготуватися до матчів Кубка УЄФА? Коли нам дали по голові у першому матчі, ми не зуміли перегрупуватися. Як і всі гравці, я не знаходився в тонусі команди. Ми втратили мотивацію. В іграх не результат ми не грали. Удар в Сербії був логічним. Я як тренер також в той момент втратив тонус і навики управляти грою.

При професійному ставленні до роботи ці люди можуть налаштуватися і грати. У грі з «Бенфікою» я також ризикнув, однак для історії «Тайму», можливо , нічия з португальцями була би світлою пам’яткою. Вважаю, що рішення випустити п’ятого польового гравця було моєю помилкою. Чомусь я подумав, що ми справимося не з тим, щоб забити переможний гол, а втримати нічию.

- Повернемося до нової команди. Зараз під вашою рукою три повноцінні четвірки польових гравців. Чи говорить це про те, що команду хтось покине найближчим часом? Все-таки конкуренція за місце у складі буде дуже високою…
- Я визначив 12 гравців. Розуміємо суть конкуренції. Давно переконаний в тому, що на восьми чи десяти гравцях команда не може грати увесь сезон. Тим більше, враховуючи матчі плей-оф, де виникають зовсім інші рівні відповідальності за результат. За вісім днів можуть бути зіграти усі п’ять матчів. При такій кількості поєдинків неможливо грати вісьмома чоловіками. Потрібно враховувати, що сезон налічує чимало матчів, і він багатий на події. Ще одна причина - запрошення наших гравців захищати честь збірної України. Окрім цього, можуть бути єврокубки, товариські матчі, кубкові і т.д. Десять людей на оптимальному рівні цей результат не зроблять. Дванадцять чоловік у складі – це перший крок до того, аби збільшити конкуренцію в команді. Гравці, які підписували контракти з клубом, звичайно, ж це знали. Для них це не повинно бути несподіванкою. Окрім того, сезон довгий , і ніхто не застрахований від травм і карточок. Це також потрібно враховувати.

У «Таймі» під час сезону в мене випали два гравці: Ільдар Макаєв та Віталій Скорий. Утім, ці втрати завдяки лаві запасних виявилися безболісними. Ще додам, що мені два роки поспіль довелося виступати в Кубках УЄФА і двічі грати проти чинного володаря цього трофею (іспанського «Інтермовістара» та португальської «Бенфіки»). «Бенфіка» на три матчі, як і іспанська команда, привезла по 16 (!) польових гравців. Керівники цих клубів переконані, що у складі команди повинно бути саме стільки гравців. Зважаючи на усе, у мене є бажання залишити в команді усіх гравців, однак хтось один команду покине.

- За що з такою командою, яка є зараз, реально боротися на євроарені?
- Як на мене, ми рано заговорили про Європу. Новою командою потрібно спочатку виграти національний чемпіонат. Коли станемо чемпіонами України, почнемо думати про Кубок УЄФА. Якщо нам вдасться виграти чемпіонат України, то для того, аби потрапити у «фінал чотирьох», треба щоб гравці тривалий час працювали разом, щоб були усі здорові і щоб не порушувалося в когось бачення гри у четвірках.

- 29 січня відбудеться півфінал Кубка України, в якому ваша команда зіграє з «Ураганом». До цього матчу готуєтеся у звичному режимі?
- Так. Треба визнати, що і наших гравців, і гравців суперника викликали до своїх національних збірних. Зважаючи на це, ми у рівних умовах. Підготовку до цього матчу, як і «Ураган», розпочнемо приблизно в ті ж дні. Що стосується тренувань, то скажу, що з кожним днем ми стаємо сильнішими. Це очевидно. Наскільки швидко моральну-вольову підготовку пройдуть гравці «Тайму», настільки рішучішою і мобільною команда буде у Запоріжжі.

Розмовляв Богдан ПАСТЕРНАК

СК Энергия

Александр Тишура
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ivanvanek
дуже цікаво хто таки покине команду
fiorentina10
Тиждень назад 14.01 говорити про Європу було саме в раз, а сьогодні "...ми рано заговорили про Європу." Видно, що тренер почав тренувати свій мозок.