Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
5128
8

Нова надія дніпропетровців

Матеус Лейте Насіменто – перший новачок «Дніпра» у зимовому міжсезонні

Нова надія дніпропетровців
Матеус

Начебто зимове трансферне вікно лише набирає обертів, а довкола дніпропетровського «Дніпра» вже не один тиждень ходять чимало трансферних чуток. Кого тільки не відправляли у «Дніпро» — форварда «Альмерії» Пабло П'ятті, хавбека «Мальорки» Чорі Кастро, португальського вінгера ПАОКа Вієйрінью. Але з різних причин ніхто з них контракт із клубом не підписав. «Альмерія» не збиралася відпускати свого кращого нападника, до Чорі Кастро виявляють інтерес «Атлетіко» та «Севілья», тому він не горить бажанням їхати до Дніпропетровська. Але кілька днів тому, коли команда вийшла з відпустки, Хуанде Рамос все-таки зміг розповісти про нову постать у «Дніпрі». Зустрічайте: Матеус Лейте Насіменто!

Матеус родом із невеличкого містечка Рібейрополіс з населенням майже 16 тисяч чоловік на сході Бразилії. Коли з дня народження Матеуса минуло 17 років, він потрапив до клубу «Ітабайана», який базувався у рідному штаті футболіста. Сумніваюся, що хтось колись в Україні чув про цей славний клуб, та й навряд чи коли-небудь ще почує, бо «Ітабайана» востаннє виступала у бразильській серії А 29 років тому. Там і грав собі Матеус на місцевому рівні та, можливо, так би і бігав за цю команду аж до самої футбольної старості, але у відповідний момент йому пощастило. Матеуса придбав клуб з дивною назвою «Марко». Скажемо прямо — теж не дуже видатний клуб, але для Матеуса це був величезний крок уперед. По-перше, це вже аж другий португальський дивізіон, а по-друге — це Європа, куди так прагне потрапити більшість бразильських футболістів.

Отже, влітку 2005-го Матеус перебрався до Португалії. Перші статистичні дані про новачка «Дніпра» зустрічаються саме за часів його виступів у «Марко». І хоча там він грав усього півроку, але за цей час зміг привернути до себе увагу «Браги», команди з вищого португальського дивізіону. Звісно, за всіма параметрами вона позаду трьох португальських китів — «Порту», «Бенфіки» та «Спортинга», але серед звичайних клубів — серед найкращих.

Матеус потрапив до клубу, де бразильців більше, ніж місцевих гравців. Українські вболівальники мали змогу в цьому переконатися, коли «Брага» протистояла «Шахтарю» цієї осені. Тому проблем з адаптацією у Матеуса не повинно було виникнути. Але проблеми були в іншому — у класі. Матеус виявився ще не готовим грати на такому високому рівні. За перший календарний рік він провів усього-то чотири матчі, після чого його відправили в оренду. Взяв Матеуса до себе «Бейра-Мар», один з аутсайдерів вищого дивізіону. Новачок своїй новій команді нічим особливо не допоміг — не забив жодного м'яча, а клуб таки залишив еліту.

Повернувшись із «Бейра-Мару», Матеус відразу вирушив в оренду до іншого футбольного клубу — «Віторія Сетубал». І тут, нарешті, з третьої спроби зумів себе проявити. У «Сетубалі» Матеус забив п'ять м'ячів, і вже взимку повернувся до «Браги».

Друга спроба закріпитися у складі португальських «канонірів» вийшла більш вдалою. В атаці «Браги» тон задавав Мейонг, тому Матеусу частіше доводилося грати на фланзі. Та і взагалі бразилець стабільним гравцем основи так і не став. Відіграв 26 матчів, але лічені поєдинки провів повністю.

Переломний момент для клубу настав минулого сезону. «Брага» шокувала всю Португалію, безцеремонно обійшовши грандів та пропустивши вперед лише «Бенфіку». Таким чином Матеус став срібним призером чемпіонату Португалії. Його внесок у віце-чемпіонство був далеко не символічним. Матеус призвичаївся до ролі джокера, який підсилює гру з лави запасних. Але найбільший його тріумф був ще попереду.

«Брага» вийшла у Лігу чемпіонів, але щоб відчути на смак головний турнір Старого світу, їй треба було подолати сито дуже складної кваліфікації. Першим на шляху «Браги» став шотландський «Селтік».

Домашній матч проти кельтів Матеус традиційно розпочав у резерві, але за 25 хвилин до кінця отримав шанс і використав його на всі сто. Йшла 88-ма хвилина матчу, «Брага» сенсаційно вела з рахунком 2:0. Але всі добре знають неймовірну силу «Селтіка» на власному полі, тому ця перевага не здавалася такою вже й непохитною. За дві хвилини до кінця матчу Матеус заробив штрафний у метрах 35—37 від воріт і вирішив сам несподівано пробити. Шаленої сили удар з лівої не залишив кіперу «Селтіка» жодного шансу. Після цього Матеус прописався в основі.

За два тижні на «Брагу» чекало останнє випробування перед Лігою, але яке — іспанська «Севілья», яку перед матчем багато хто вже достроково відправляв до групового етапу. Можливо, саме недооцінка суперника зіграла злий жарт з іспанським клубом. Перший матч у Португалії «Брага» виграла — 1:0. Єдиний м'яч забив саме Матеус, вдало зігравши на добиванні. На цьому він не зупинився і забив ще у матчі-відповіді. Це був гол, який, можливо, і став ключовим в історичному успіху «Браги». За рахунку 0:0 Матеус знову прекрасно зіграв на добиванні. Тоді «Севільї» треба було забивати вже тричі, і вона не витримала, програвши в результаті 3:4.

Тепер Матеус став повноцінним гравцем основи, він вийшов і у першому матчі Ліги чемпіонів на «Емірейтс» проти «Арсеналу». І що ж? «Брага» залишила Лондон, отримавши шість сухих голів. Матеус, як і вся команда, гру провалив.

Далі був матч із «Шахтарем», де кожен український вболівальник мав змогу оцінити можливості Матеуса. Проте навряд чи хтось пам'ятає його гру за тими двома зустрічами. Він відіграв обидва матчі з «Шахтарем» від дзвінка до дзвінка, але наче розчинився на полі. Власне, як і вся «Брага». Хіба що у домашній грі проти «гірників» Матеус одного разу вмикнув дуже пристойну швидкість, утік у контратаці ледь не з центра поля і зробив передачу Луїсу Агіяру, але той, не влучивши у напівпорожні ворота, не зміг відкрити рахунок. А в другому таймі «Шахтар» відвантажив португальцям три голи.

У матчах із «Партизаном» «Брага» зуміла двічі перемогти, а Матеус у домашній зустрічі забив. У контратаку він утік разом із Агіяром на ворота сербів. Партнер викотив м'яч на порожні ворота, і бразилець не схибив.

Хвилина слави Матеуса Лейте Насіменто настала 23 листопада 2010 року. «Брага» була налаштована взяти реванш у «Арсенала» за нищівну поразку в першому турі. Утім, коли за десять хвилин до кінця на табло стадіону горіли нулі — ніхто не був особливо проти, бо навіть нічию з таким суперником можна було вважати для «Браги» успіхом. Не згодний із таким результатом був лише 99-й номер «Браги». На 83-й хвилині Матеус набрав реактивної ходи, втік від усіх захисників «Арсенала» і прокинув м'яч повз Фабіанські. Та справжній шедевр Матеус створив у компенсований час. Свій рейд він розпочав зі своєї половини поля, добіг до штрафної зони «Арсенала» і, здавалося, вже втратив момент, але зумів розвернутися і гарматним пострілом від каркасу воріт удруге змусив Фабіанські капітулювати. «Шахтар», до речі, має при нагоді подякувати йому — тепер уже гравцю «Дніпра»: його голи не дозволили «Арсеналу» посісти першу сходинку. Можливо, якби не Матеус, «Шахтарю» довелося би грати в 1/8 не з «Ромою», а з «Барселоною», яка дісталася саме лондонським «канонірам».

Таким чином Матеус провів свою першу Лігу чемпіонів на найвищому рівні: три голи — у кваліфікації, три — у груповому етапі. Парадоксально, але за все перше коло чемпіонату країни бразилець відзначився лише двічі. Контракт із «Брагою» добігав кінця, тому клуб цілком логічно вирішив отримати хоч якісь гроші за гравця, який перебуває на піку своєї кар'єри. Наприкінці листопада вперше з'явилося повідомлення про те, що Матеус може переїхати в Україну. Потім була інформація, що він уже однією ногою у Франції, де форвардом дуже зацікавилися «Бордо» та «Монако», а варіант із «Дніпром» начебто не є пріоритетним. Зрештою, все вирішилося на користь саме українського клубу — 11 січня Матеус підписав контракт на 3,5 року. Офіційно суму трансферу оприлюднено не було. Точно відомо, що вона коливається від одного до трьох мільйонів доларів.

Наостанок розглянемо «плюси» і «мінуси» цього трансферу для «Дніпра».

До «мінусів» можна віднести:

—вік Матеуса. На цьому тижні йому вже виповниться 28, а це дуже солідний вік для футболіста. Тобто, коли контракт добігатиме кінця, йому буде за З0. Крім того, лише десь два роки тому Матеус почав грати на справді високому рівні;

—низька результативність. За 87 матчів, проведених за «Брагу» в чемпіонаті Португалії,  Матеус забив усього-навсього 9 м'ячів. Зрозуміло, що він частіше виходив на заміну, багато грав на фланзі, але все одно забив дуже мало. Особливо, якщо врахувати, що останнім часом Матеус грав центрфорварда і, здається, саме у такому амплуа приїздить у Дніпропетровськ;

—Матеус — черговий легіонер у складі «Дніпра».І нехай ще торік у дніпрян не було проблем із лімітом на іноземців, але, з огляду на ймовірні нові придбання, вони цілком можуть виникнути. Можливо, саме через ліміт місце Матеуса займатиме, наприклад, Олександр Гладкий — лише тому, що він українець.

«Плюси»:

—реактивна швидкість. Погодьтеся, у нашому чемпіонаті можна на пальцях однієї руки перелічити справді швидких футболістів. Отже, Матеус може скласти непоганий тандем із таранним і габаритним Селезньовим;

—досвід. У «Дніпрі» лише Селезньов і Гладкий знають, що таке забивати у Лізі чемпіонів. Знає ще й Калиниченко, але він, здається, Хуанде Рамосу не потрібен. Тому такий досвід виступів на вищому рівні нашого новачка буде доречним;

— трансферна вартість. Навіть якщо «Дніпро» заплатив за Матеуса три мільйони — це цілком адекватна ціна. Ну, а якщо лише один мільйон — взагалі чудово. Не забуваємо, що «Дніпро» звик переплачувати за легіонерів;

— мотивація. Одного разу «Дніпро» вже купив зіркового бразильця — це був Алсідеш, який пограв за «Бенфіку», «Шальке», ПСВ і був на контракті у «Челсі». Але у нього не було мотивації, і він лише забирав свою величезну зарплатню. Натомість у Матеуса ця мотивація присутня.  Він не так давно заграв на високому рівні, йому є що доводити. Тому, впевнений, відбувати номер у стилі Алсідеша Матеус не буде.

До слова, мабуть, більшості вболівальників відразу впало в очі прізвище новачка. Перша аналогія — з великим німецьким захисником Лотаром Матеусом, але це ще не все. Друга частина прізвища — Лейте — присутня в іншого видатного футболіста Кака, повне ім'я якого звучить Рікардо Ізексон дос Сантос Лейте. І, нарешті, остання частина прізвища «зустрічається» у Едсона Арантеса до Насіменто, або просто Пеле. Щиро сподіваємося, що Матеус ще заграє не гірше, ніж грали його відомі тезки.

Гліб КОРНІЄНКО, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 8
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Gorino
А где-то каждые первые.... Лопесы!
vangog3
kkdshka — 18.01.2011 19:27
да у них каждый третий Насименто,каждый второй Хуан)
kkdshka
насименто????!!!! он что родственник пеле?)))))
Йа Прахвессор
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
vangog3
посмотрим..правдо староват уже,но на два года эксплуатации хватит)а потом Карпатам его отдадим)
CTa6uJIu3aTop
Интересно, его для количества купили??)) Или Рамос знает чего то такого чего не знаем мы??))
Smeenfey
Бланко ещё 23 не исполнилось, а статистика у него уже лучше чем у Матеуса
alexmaralex
мда та хоть когото купили а не очередное бревно за 7 лямов)