Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Шахматы
|
2422
1

Василь ІВАНЧУК: «Каспаров привчив нас до шоколаду»

Минулий рік став одним із найбільш успішних у кар'єрі найсильнішого українського шахіста

Василь ІВАНЧУК: «Каспаров привчив нас до шоколаду»
Василь Іванчук

Саме Василь Іванчук витягнув збірну України на найвищу сходинку п'єдесталу Всесвітньої шахової Олімпіади. Також Іванчук регулярно радував прихильників звитягами на міжнародних турнірах. І наприкінці року виграв медаль європейської першості зі швидких шахів!

Василь Іванчук при розмові мав чудовий настрій. Ми відверто поговорили не лише про його спортивні злети, а й про Каспарова, хобі, дієту і навіть спиртне!

— Василю Михайловичу, ви здобули срібну медаль на чемпіонаті Європи з бліцу. Що в такій дисципліні переважає: творчість чи реакція? Усе ж лише три хвилини дають на партію і ще дві секунди на кожен хід.
— Важливе все: творчість, реакція, дебютні знання, уміння адекватно оцінювати ситуацію, яка часто змінюється, бо обидва шахісти поспіхом роблять багато помилок. Часу обмаль, і, признаюсь, інколи доводиться робити ходи навмання. Завжди потрібно зберігати внутрішній спокій. Але цілковито спокійним бути не варто.

— На чемпіонаті Європи у Варшаві вам доводилось змагатися від 9-ї ранку аж до 8-ї вечора. Як ви відпочиваєте між партіями?
— Я, коли була вільна хвилинка, ходив до кав'ярні. У такі хвилини дуже хочеться кави. Також можна прогулятися тихими коридорами залу, в якому змагаєшся, або вийти на вулицю.

— То вас можна назвати кавоманом?
— П'ю каву, але в нормальних дозах. Я не є залежним від неї. Хоча в Польщі вона дуже смачна. Коли на столі кава й солодощі, то як від такого можна відмовитись?!

— Як щодо кави з коньяком?
— Ні, під час турніру стараюся не вживати спиртного. Утім, коли є відчуття сильного стресу, то спиртне може бути корисним. Однак такий спосіб треба використовувати вкрай рідко. Слід добре харчуватися, а не випивати.

— Які страви поліпшують роботу гросмейстера?
— Найбільшим приятелем шахіста є ікра. Цю страву відкрив Віктор Корчной. Щодня він снідав канапкою з ікрою і твердо вірив, що вона поліпшує роботу мозку. Натомість Каспаров привчив нас усіх до шоколаду. Чорного. Він з'являвся на турнірах із кількома плитками шоколаду, що додає тонусу мозкові. Я також досить часто таке практикую.

— Цікаво, а ви дотримуєтесь дієти? Контролюєте вагу?
— Ні, я ніколи не контролюю ваги. І на дієті не сиджу. Гросмейстер не повинен на змаганні бути голодним. Він не зможе міркувати. Але переїдати також не варто. Має бути міра. Правда, уже після турніру я можу наїстися досхочу.
Також на результат впливає здоровий сон. Кажуть, людина має спати від п'яти до восьми годин на добу. Як на мене, п'ять годин сну замало.

— Чи багато фізкультури в житті шахістів?
— Щодня я роблю десятихвилинну ранкову зарядку. Це святе. А коли є вільний час, то граю у футбол, великий теніс. Цієї зими поїжджу на ковзанах. У дитинстві я вмів і тепер перевірю, чи зберіг ці навички. Дозвілля також впливає натру шахістів.

— Чи можете визначити, в якому саме віці настає розквіт сил гросмейстера?
— Чіткої відповіді дати неможливо. Усе залежить від способу життя, організму людини та багатьох інших факторів. Признаюся, інколи перед відповідальними турнірами щось блокувало мій мозок, і я не міг займатись шахами. Такі моменти були не лише в зрілому віці, але й у молодості. Вік на гросмейстера не тисне.

— Чи можете порівняти себе нинішнього із 20-річним Василем Іванчуком?
— Тоді я сидів за шахівницею, сьогодні — за комп'ютером. Від дуже виснажує і не додає творчої наснаги. Без комп'ютера працювати було легше. Та треба крокувати в ногу з часом.

— Чи міркували ви, скільки ще часу гратимете в шахи?
— Ні, таких далеких планів не роблю. Я планую час лише на півроку.

Олег ЗУБАРУК, Галичина спортивна

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Maxfemix
Иванчуку спасибо за олимпиаду . Здоровья и больших побед .