Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 27 сентября 2023, 20:57
1648
0

Вадим ЛАЗОРЕНКО: «Стажувалися у мюнхенській Баварії»

Розмова з головним тренером «Єдності» з Плисок

| Обновлено 27 сентября 2023, 20:57
1648
0
Вадим ЛАЗОРЕНКО: «Стажувалися у мюнхенській Баварії»
Бастион - Едность

Шосте місце в турнірній, найкращий напад і один із кращих захистів - такий підсумок виступів «Єдності» у першій половині сезону. Про здобутки порівняно молодого футбольного клубу ми поговорили з головним тренером — Вадимом Лазоренком. Та початок нашої розмови почали з іншого...

—Вадиме Миколайовичу, відразу хочу вас привітати з завершенням навчання за програмою «ПРО» — з дипломом УЄФА та отриманням відповідної ліцензії. Розкажіть, будь ласка, як проходило навчання?
—Навчання проходило в кілька етапів, один з яких проводився в Німеччині. Побували на стажуванні в мюнхенській «Баварії». Відслідковували тренувальний процес німецького гранда, вивчали інфраструктуру клубу, спілкувалися з тренерським штабом команди, в тому числі й з Луї ван Галем. Решта навчання проходила в центрі ліцензування, де здобували як теоретичні, так і практичні знання.

—Після підвищення тренерської кваліфікації, мабуть, варто очікувати й ліпших виступів команди у другому колі змагань?
—(Сміється). Будемо сподіватися, що отримані знання нам у цьому допоможуть.

—Хто з тренерів разом з вами проходив навчання?
—Наставник київського «Арсеналу» Юрій Бакалов, Олександр Головко, головний тренер юнацької збірної України (U-18/19), Юрій Мороз, головний тренер юнацької збірної України (U-16/17), Ігор Рахаєв («Металіст» Харків), Володимир Ходус («Металург» Запоріжжя), Олександр Хацкевич — тренер національної збірної України, Валентин Белькевич («Динамо» Київ). Були й представники інших країн: наставник білоруського БАТЕ Віктор Гончаренко, екс-нападник збірної Грузії Шота Арвеладзе («Кайсеріспор», Туреччина), Ельхан Абдулаєв («Інтер», Азербайджан), Юрій Вергейчик («Шахтар», Білорусь), Олександр Седнєв («Білшина», Білорусь), Раміз Маммадов («Габала», Азербайджан») і Кахабер Цхададзе («Інтер», Азербайджан).

—Мабуть, безпосередньо й з цими тренерами обмінювалися досвідом?
—Звичайно, адже це одна з найважливіших складових у навчанні. Хотілося б наголосити на тому, що у нас підібрався дуже хороший та згуртований колектив. Відзначити хотілося й професійний підхід керівництва центру ліцензування в особі його директора Геннадія Лисенчука. Безумовно, кожен із нас отримав безцінний досвід у питаннях як футболу, так і людських взаємовідносин.

—Разом з вами навчалися і фахівці, які нині працюють з молоддю. Можливо, були розмови й про обмін гравцями?
—Ми спілкувалися, впевнений, будемо й у телефонному режимі підтримувати зв'язок. З Олександром Головком були розмови. Можливо, когось із гравців тренер запросить на оглядини до юнацької збірної.

—Тренерська ліцензія дає право працювати у професіональних лігах усіх європейських країн. Підвищивши свою кваліфікацію, чи не задумувалися, аби й для себе підвищити планку та спробувати сили на вищому рівні, ніж друга ліга?
— Безумовно, таке бажання є, тож усіляко намагаюся рухатися в цьому напрямку. Є мета. Сподіваюся, скоро вона стане реальною. Поки що в мене чинний контракт із «Єдністю». На друге коло я зосереджений на роботі в цій команді, тож будемо виконувати завдання, яке поставило перед нами керівництво клубу.

—Уже визначилися з планом підготовки на зимовий антракт?
—Орієнтовно, команда збереться у лютому. Готуватися будемо на своїй базі в Плисках, де для цього створено всі умови.

— Чи суттєві зміни очікують колектив?
— На сьогодні команду залишили Олександр Карпов і Микола Влаєв. У обох закінчилися контракти, які ми вирішили не продовжувати. Сподіваюся, що хлопці собі підшукають нові команди й продовжать виступи.

—Де шукатимете підсилення?
—Від керівництва отримали вказівку підсилення шукати на Чернігівщині. Але це не означає, що поза нашою увагою залишаться талановиті хлопці з інших областей. Таких, звісно, будемо також залучати в команду. Перевагу надаватимемо молодим гравцям 1991 — 1993 р.н., які в перспективі можуть вирости в хороших футболістів.

—Чи приглядаєте молодих гравців з «Єдності-2», які виступають в аматорському турнірі?
—Не зовсім і молоді гравці виступають у другій команді, є там і досвідчені. У полі зору тримаємо кількох кандидатів, за грою яких постійно стежимо. «Єдність-2» вийшла до фінальної пульки, тож ми не хотіли б їх відволікати. Поки що нехай в аматорських змаганнях вирішують свої завдання, але кількох гравців, найімовірніше, ми таки залучимо до основної команди.

-Вадиме Миколайовичу, на зимову перерву ваша команда пішла з найкращим показником забитих м'ячів — 30! Не гірше йдуть справи й у оборонців — лише 10 пропущених м'ячів. Чому ж у підсумку лише шосте місце в турнірній таблиці посідаєте?
—Цьому є два пояснення. По-перше, ми брали участь у Кубку України. Грати доводилося на два фронти. До того ж, перед командою в цьому турнірі стояли певні завдання — пройти якомога далі й, можливо, повторити минулорічний успіх (1/8 фіналу. — Прим.авт). Багато емоційних і фізичних сил відібрали ці змагання. На жаль, в 1/16 фіналу нам не вдалося пройти «Нафтовик-Укрнафту» (0:1), хоча, як на мене, по грі ми не поступалися іменитішому супернику. Безумовно, це залишило негативний відбиток на психології гравців. По-друге, цього сезону в нас дуже молода команда (шестеро гравців 1992 р.н.), і хлопцям у деяких матчах бракувало стабільності, що притаманно молоді. У домашніх матчах із суперниками проблем не мали, а ось на виїзді деякі моменти, пов'язані з психологією, давали про себе знати. Тож на зимових зборах цьому аспекту приділятимемо особливу увагу.

—Вистачало й ігор, де ваші підопічні тим же лідерам поступались за мінімального рахунку...
—Так. За 14 турів у нас була лише одна провальна гра, — з «Бастіоном» (0:3). Про причини я вже згадував.

—Яке ж завдання стоятиме перед командою на другу половину змагань? Яким місцем у турнірній таблиці будете задоволені?
—Хоча ми й перебуваємо на шостому місці, відставання від того ж другого місця — лише п'ять очок. Перед нами не стоїть завдання — цього сезону вийти до першої ліги. Але все одно ми зацікавлені в тому, аби піднятися в турнірній таблиці якомога вище. Є орієнтир — друге місце, тож будемо прагнути цього. А чи вийде — це залежатиме від проведених зборів, комплектації і, звичайно ж, від успішності нашої гри.


Олександр ТРАВЯНКА, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Стала известна точная сумма, за которую Перес готов продать Лунина
Футбол | 24 апреля 2024, 07:01 8
Стала известна точная сумма, за которую Перес готов продать Лунина

По последним слухам, Андрей не согласился на продление контракта и может покинуть клуб

Самого дорогого игрока в истории Шахтера могут оштрафовать на 10 млн евро
Футбол | 24 апреля 2024, 22:05 10
Самого дорогого игрока в истории Шахтера могут оштрафовать на 10 млн евро

«Атлетико Минейро» не собирается соглашаться с тем, что Бернард останется в «Панатинаикосе»

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.