Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1428
0

Зміни по-симферопольськи

Підсумки осінньої частини сезону. «Таврія» (Симферополь)

Зміни по-симферопольськи
Таврия - Днепр

Травень цього року ввійде в історію симферопольського футболу як місяць, коли «Таврія» вперше завоювала Кубок України. Бризки шампанського, радість футболістів, почесного президента клубу Сергія Куніцина, овації на честь головного тренера Сергія Пучкова. Після такого успіху від симферопольців чекали ще ліпшого виступу наступного сезону, але не лише в чемпіонаті, а й у Лізі Європи. «Таврія» знову отримала нагоду проявити себе в єврокубках.

Ляпас на старті


Та старт нового сезону дещо заплямив успіхи, які ще трималися в пам'яті. Матч проти «Шахтаря» за Суперкубок країни закінчився ганебною поразкою 1:7. Мало хто, звісно, сподівався, що у кримчан були шанси в цій зустрічі, але такий розгром став справжньою несподіванкою. Й розмови головного тренера щодо кадрових проблем виглядали якось непереконливо. Тож не варто бути провидцем, аби здогадатися, що для Куніцина це був перший сигнал задуматися.

У стартових двох турах на підопічних Пучкова чекали два справжні випробування в особі харківського «Металіста» та київського «Динамо». Оптимізму ці зустрічі не додали, закінчившись закономірними поразками «Таврії». Та кредит довіри Пучкову все ще залишався. Хоча й виникали питання щодо малюнка гри та функціональної готовності гравців, адже команди вистачало лише на перший тайм. Утім, після низки поразок наступні два матчі принесли перші очки. На своєму полі вдалося здолати принципового суперника — донецький «Металург» (2:1), а також зіграти внічию з «Ворсклою». Та варто було зустрітися в п'ятому турі з серйознішим суперником, яким став «Дніпро», як до пасиву довелося вносити черговий програш.

Кредит довіри вичерпався

На черзі був матч Ліги Європи. Перед зустріччю з німецьким «Байєром» підопічні Пучкова непогано розім'ялися з «Кривбасом», здобувши переконливу перемогу 4:1. Та німці подібної розкоші не дозволили. На успіх годі було сподіватися — розгромні 0:3. У повторній зустрічі дива не сталося. Й на цьому боротьба в єврокубках закінчилася. Подібне команду Пучкова очікувало й у матчі з «Дніпром» у Кубку України. Чинний володар трофея достроково склав свої повноваження. Розпалювали вогонь й три поразки, які передували вильоту з Кубку України. На цьому кредит довіри Сергію Пучкову вичерпався. Відставка була неминучою. До того ж, керманич на післяматчевій прес-конференції порушив тему внутрішньокомандних проблем. Головна стосувалася фінансових проблем у клубі. Куніцину довелося спростовувати цю інформацію. Після цього стало зрозуміло, долю коуча вирішено.

Третє пришестя Петрова

Правонаступником Пучкова став Валерій Петров, котрий до цього працював спортивним директором клубу. До речі, це було вже третє пришестя Петрова до керма команди.

Змін варто було очікувати, й вони таки відбулися. Як це прийнято називати — розпочалася чистка рядів команди, й зачепила вона Іллю Галюзу, Дениса Голайда, Олександра Ковпака. Це тріо провідних гравців, з якими й асоціювали гру симферопольської команди, було переведено до дублю. Причину Валерій Петров пояснив доволі просто — «за ігровими показниками». Як уже стало відомо згодом, хлопці з роллю дублерів миритися не збиралися. Тож уже після закінчення чемпіонату Ковпак перейшов до київського «Арсеналу», а Голайдо продовжить виступи в донецькому «Металурзі». Невідома поки доля Галюзи. Хоча у гравця ще рік контракту з кримським клубом, «Таврія» не проти відпустити гравця. Найімовірніше, незабаром ми побачимо Іллю в іншій команді.

Результати не забарилися

Без свіжої крові кримчани не залишилися. З приходом нового коуча ми більше дізналися про таких гравців, як Шиндер та Коробка. Молоді футболісти не втратили нагоди зарекомендувати себе, тож якщо не знизять до себе вимоги, матимуть усі шанси закріпитися в основі команди.

Після змін на тренерському містку, а це сталося після десятого туру, в наступних трьох матчах «Таврія» залишала поле з очками. Зокрема, вдома вдалося переграти учасника Ліги Європи — львівські «Карпати» (3:1) та по очку здобути в матчах з «Волинню» та «Іллічівцем». Тренеру в процесі змагань довелося й перебудовувати тактику гри команди. Як відомо, за Пучкова симферопольці єдині в чемпіонаті грали з трьома оборонцями. Петров поступово перейшов до схеми 4-4-3. Здавалося, справи пішли на краще. Але матч 14 туру проти «Оболоні» розвіяв дух непереможності півострів'ян. Поразка прийшла звідти, де її, мабуть, найменше чекали. Ведучи в рахунку 1:0, підопічні Петрова за кілька хвилин до кінця зустрічі примудрилися програти. Та про київський ляпас як уболівальники, так і самі гравці, швидко забули, адже за тиждень «Таврія» здобула перемогу в кримському дербі, здолавши «Севастополь». Дух переможців знову повернувся до команди. У Харкові три м'ячі у свої ворота отримав «Металіст», на що зміг відповісти лише двічі. Не знайшлося вагомих аргументів і в київського «Динамо» в Симферополі — лише 1:1. Після таких здобутків «Таврії» на проміжному фініші довелося трохи пригальмувати. Неочікуваною стала поразка від донецького «Металурга» (1:2). Безумовно перемогу хотіли бачити глядачі й у грі з «Ворсклою» (2:2) перед зимовим антрактом. Та навіть після цих незначних невдач навряд чи можна дорікнути Петрову.

Петрову довіряють

Багато говорили про брак стабільності в грі кримчан, і в деяких матчах це було добре помітно. Що ж, на ліквідацію цих проблем та доукомлектацію тренер матиме вдосталь часу під час зимового антракту. Головне, що Петрову в клубі довіряють. Ще в середині грудня в Києві відбулася зустріч почесного президента «Таврії» Сергія Куніцина і в.о. головного тренера команди Валерія Петрова з засновниками симферопольського клубу. Серед інших було розглянуто питання фінансової і трансферної політики. Рада засновників «Таврії» підтримала план подальшого розвитку клубу. Крім того, ухвалено рішення про виділення необхідних засобів на посилення складу команди в період зимового антракту.

Керувати «Таврією» до кінця чемпіонату довірено Валерію Петрову. Угоду з наставником буде продовжено, якщо команда виконає поставлене перед нею завдання — за підсумками сезону посяде в турнірній таблиці місце не нижче за шосте. До отримання ПРО-диплому УЄФА (навчання орієнтовно почнеться в березні) посада Петрова звучатиме так: спортивний директор клубу — в. о. головного тренера команди. Це дозволить Валерію Павловичу під час офіційних матчів перебувати в технічній зоні команди.


Олександр ТРАВЯНКА, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.