Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
10514
31

Украину могут включить в Конвенцию УЕФА по арбитражу

Пьерлуиджи Коллина подвел итоги своей работы в 2010 году

Украину могут включить в Конвенцию УЕФА по арбитражу
Інформ-служба ФФУ знайомить футбольну громадськість із підсумками роботи структурних підрозділів федерації у 2010 році, підготовленими до XII Конгресу ФФУ.
 
Звіт куратора системи арбітражу в Україні П’єрлуїджі Колліни:
 
- Коли у травні цього року президент ФФУ Григорій Суркіс запропонував мені співробітництво з національною асоціацією, я відповів, що мені, перед тим як дати відповідь, потрібно розібратися з ситуацією, що склалася в українському суддівстві.
 
Я впевнений, для вас не буде дивним почути про те, що з арбітражем не все було гаразд, існувала низка проблем, особливо це стосується вищих ешелонів суддівської системи.
 
Зайвим підтвердженням цього є те, що в червні поточного року групою експертів УЄФА було ухвалено рішення не розглядати заявку України про можливість її приєднання до Конвенції УЄФА з арбітражу, оскільки вимоги директив ФІФА і УЄФА стосовно питань суддівства не дотримувались.
 
Зокрема, були зроблені наступні зауваження:
 
− відсутність незалежності та автономності Комітету арбітрів ФФУ, наявність впливу ліг і клубів;
− інспектори не входили до складу Комітету арбітрів, а належали до іншої структури;
− до арбітрів застосовувалася санкція у вигляді пониження в класі за дві скоєні помилки;
− відсутність проекту, метою якого було б навчання молодих арбітрів як на національному рівні, так і на рівні регіональних федерацій.
 
Окрім того, відсутність довіри до українських арбітрів призвела до того, що на важливі та принципові матчі Прем'єр-ліги стали запрошувати арбітрів з-за кордону.
 
Виступаючи 19 липня на Виконкомі ФФУ, я відзначив, що хочу розпочати свою роботу з реорганізації структури арбітражу і нині, майже через п'ять місяців, я можу повідомити вам наступне:
 
− Комітет арбітрів ФФУ виконує роботу по складанню списків арбітрів, які призначаються для обслуговування матчів Прем'єр-ліги, першої та другої ліг із урахуванням пропозицій, які подаються регіональними федераціями, але при цьому ПЛ, ПФЛ та клуби не мають впливу на даний процес вибору;
− Комітет арбітрів проводить призначення арбітрів та асистентів на матчі чемпіонату та першостей в умовах повної незалежності від будь-кого;
− Комітет арбітрів оцінює рівень роботи арбітрів та асистентів за допомогою інспекторів, функції яких вже сьогодні виконуватимуть тільки ті особи, які мають досвід суддівства, і які є частиною Комітету арбітрів, а не так як раніше, коли вони підпорядковувалися Інспекторському комітету ФФУ;
− сьогодні тільки Комітет арбітрів, а не Експертна комісія, вирішує, як оцінити роботу арбітрів −   позитивно чи негативно;
− арбітри є надбанням ФФУ та регіональних федерацій, і тому їх вже не понижують у класі за дві зроблені помилки, зазвичай сьогодні обслуговують матчі ті арбітри, рівень суддівства яких є високим, а інші відновлюють чи покращують свою форму;
 − розроблена програма «Таланти і Наставник», дію якої спрямовано на роботу з молодими арбітрами першої та другої ліг, і зараз ми працюємо над аналогічною програмою для перспективних молодих арбітрів регіональних федерацій.
 
Ці зміни отримали позитивну оцінку з боку УЄФА і кілька тижнів тому нам було повідомлено про те, що УЄФА ратифікує на найближчому засіданні Виконкому, який буде проводитися в січні, рішення про включення України до Конвенції УЄФА з арбітражу.
 
Що стосується діяльності арбітрів вищого ешелону системи арбітражу, то повідомляю наступне:
 
− з метою створення персоналізованої програми тренувань проведена медико-спортивна оцінка стану арбітрів шляхом проведення спеціальних тестів;
− моніторинг тренувань здійснюється спеціалістом, відповідальним за фізичну підготовку, шляхом одержання за допомогою мережі інтернет даних про проведені тренування, які зчитуються спортивним кардіо-датчиком;
− було проведено три робочі зустрічі з арбітрами та асистентами з метою підвищення їхнього рівня арбітражу та єдиного трактування ними правил гри;
− арбітри та асистенти Прем'єр-ліги оснащені прапорцями з електронним біпом;
− на завершальній стадії − розробка веб-платформи, яка допоможе Комітету арбітрів взаємодіяти з арбітрами і асистентами у режимі реального часу, передавати їм своєчасно вказівки по епізодах, що мали місце в матчах чемпіонату;
− з метою підвищення рівня арбітражу молодих суддів рефері вищого ешелону рекомендовано для передачі інформації своїм регіональним федераціям використовувати систему «зверху вниз».
 
Також Комітетом арбітрів ФФУ була організована та проведена цікава і плідна зустріч з тренерами та капітанами команд Прем'єр-ліги. Аналогічний захід відбувся і з керівниками клубів першої та другої ліг.
 
Незважаючи на те, що Прем'єр-ліга Україна за своїм рівнем займає місце одразу за топ-п’ятіркою національних чемпіонатів, те ж саме, на жаль, не можна сказати про позиції українських арбітрів на міжнародній арені.
 
Мені часто ставили запитання, чи можливо, аби на Євро-2012 Україна була представлена суддівською бригадою. Я відповідав, що нічого неможливого немає, але, звичайно ж, цього досягти надзвичайно складно, оскільки сьогодні українські рефері не входять до категорії УЄФА «Еліт».
 
Моєю метою не є лобіювання бригади арбітрів на Євро-2012, я хочу, аби ситуація змінилася загалом. І з цієї причини в списку арбітрів ФІФА у 2011 році Україну представлятимуть в тому числі четверо молодих арбітрів, з якими потрібно наполегливо працювати на перспективу протягом найближчих років.
 
За ці п'ять місяців було виконано багато роботи, але попереду ще довгий шлях. Я можу вам гарантувати, що я і ті люди, які працюють зі мною, і надалі докладатимемо максимальних зусиль для того, аби дати українському футболу таких арбітрів, які б на належному рівні виконували довірену їм роботу.

Sport.ua
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Ракицкий может покинуть Шахтер и перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 апреля 2024, 12:41 12
Ракицкий может покинуть Шахтер и перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Опытным центральным защитником интересуется «Металлист 1925»

Стал известен 6-й клуб, который квалифицировался в Лигу чемпионов 2024/25
Футбол | 26 апреля 2024, 07:31 0
Стал известен 6-й клуб, который квалифицировался в Лигу чемпионов 2024/25

«Фейеноорд» гарантировал себе участие в главном еврокубком турнире в следующем сезоне

Комментарии 31
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
gigan1969
Да не суди,и не судим будешь!
SvLutsk
smartass — 23.12.2010 18:51 За симуляцию надо дисквалифицировать на 10 игр минимум.
Памятаю показували відео, як здається в чемпіонаті Греції (нижчі дивізіони) футболісту зламали ногу, причому перелом було видно неозброєним оком а арбітр замість пеналя показав гравцю карточку за симуляцію, виходячи з твоєї логіки йому до карточки і перелому ноги потрібно було дати ще дискваліфікацію на 10 ігор? інколи дуже важко визначити симуляція була чи ні, якщо за таке давати дискваліфікацію, то це стане інструментом для зловживань з боку федерації чи комітету арбітрів з метою послабити конкурента.
SergeSuper
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Cynic
Колина молодец. Настоящий специалист я его всегда уважал и буду уважать.
Суркис - вор и преступник. Это даже не обсуждается. Он якорь для всего украинского футбола!
supergrass
Успіхів тобі Пьєрлуїдже Коліно. Суркіс форова
Seruy2909
Калина мужик,честно отрабатывает свои деньги!!
был и остается моим любимым рефери)
Disiny1
Ну а чё, ему отчитываться как-то надо вот и отчитался. В чём же, господа, профессионализм? Как его пощуапать и в каких он единицах измеряется? Может в шубах? Или в нефтедолларах заплаченных за ЧМ-18 и ЧМ-22? Вообще анализ выполненной работы не отчётами меряется, а подходом руководства к критериям оценки каждого отдельно взятого сотрудника, который вложил определённый вклад в общее дело и получили на выходе результат. В нашем случае о результатах очень рано говорить.
jonny.clever
depositor — 23.12.2010 19:12
ну на заборе написали знач правда
depositor
Андрій Кардащук — 23.12.2010 18:49
Суркіса небуде - помилок взагалі небуде.
---
Бігбордів і графіті обчитався?
smartass
В футболе вообще самое отвратительное судейство из всех игровых спортов. Нигде я не видел, чтобы игроки наезжали на судью, бегали за ним толпой и им это сходило с рук. А еще абсолютно не наказывается симуляция. За симуляцию надо дисквалифицировать на 10 игр минимум. Из-за театральных падений футбол вообще скоро невозможно будет смотреть. Коллина может укр судей подтянет до евро уровня, да только этот евроуровень - ниже плинтуса и виноваты ФИФА-УЕФА.
Андрій Кардащук
Дмитрий Копий — 23.12.2010 13:45 "а справді нічого не змінилося"
Ну не надо, судейство пообъективнее стало, сомнений нет. Ошибки есть, но уже не такие серьезные...
_________
Суркіса небуде - помилок взагалі небуде.
alm_zone
Прогресс конечно налицо, но тут правильно сказали: наших судей надо будет "судить" повесне, когда Динамо попробует разными способами зацепиться за 2-ое место.
Tavrin
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
LEX66
Отрабатывает капусту. Молодец. Наши обычно гребут деньги лопатой, а работают чайной ложкой.
AlfShumway
коллине плуйс стопиццот!!!11
по моим наблюдениям, количество холиваров по поводу судейства уменьшилось, хотя, действительно, еще есть над чем работать. но не ошибается только тот, кто ничего не делает.
sevenmagic
Хорошая работа !
Высоко профессионального специалиста который однозначно поднял уровень Украинского судейства . Честно Я не ждал такого результата , Я лично уже не замечаю судью на поле он отошёл на второй план и во время матча почти все свистки прогнозируемы .
UgandaMan
Qарпуше(зачеркнуто) Коллине - респект
зы Qарпуше - тоже
Lemieux
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
ridenua
sawardi
Ну вот только не надо тупить - что значит ничего в суддействе не изменилось? А то что после появления Коллины нельзя назвать ни одного матча, в котором кого-то бы откровенно засудили, этого что - мало? Очевидно, что судьи стали судить лучше по эдиной изложенной системе, исчезли дурацкие свистки при малейших прикосновениях - в чемпе стало больше мужской силовой борьбы. Лично у меня к работе итальянца претензий нет.
ArturoAgati
Дмитрий Копий — 23.12.2010 13:45
--------------------------------
Да на очное подтверждение не так тянут ДК, вот и есть колоссальное отставание от Шахтера и маленький задел перед Днепром и Металлистом.