Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
2309
2

Дорога, яка з'єднає Україну з Європою

Новини Євро-2012

Дорога, яка з'єднає Україну з Європою

Од реалізації інфраструктурних проектів Євро-2012 Україна та Польща чекають пролонгований ефект, адже всі єврооб'єкти використовуватимуться довго після проведення чемпіонату.

Про це на прес-конференції після урочистої церемонії закладання капсули в нову автомобільну дорогу Львів — Краковець сказали віце-прем'єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесников та віце-прем'єр-міністр, міністр економіки Польщі Вальдемар Павляк.

За словами урядовців, Євро-2012 — унікальний некомерційний проект, який допоможе підняти й розвинути інфраструктуру обох країн. «Чемпіонат Європи з футболу — це шанс представити наші країни в світі, розвинути соціальні та спортивні інфраструктури, а також привернути увагу до себе з боку великих інвесторів», — зазначили високопосадовці. Причому, Вальдемар Павляк наголосив, що чимало великих інвесторів уже зацікавилися реалізацією своїх проектів у Польщі.

Виступаючи під час церемонії, Борис Колесников підкреслив, що того дня всі стали свідками історичної події. «Будівництво дороги Львів — Краковець стане реальним мостом, який з'єднає Україну з Європою», — зазначив віце-прем'єр-міністр.

Борис Колесников підкреслив, що жодна з колишніх імперій — ані Австро-Угорська, ані Російська і, навіть, СРСР — не змогла здійснити цю ідею. Однак, за його словами, після завершення вищезгаданого будівництва з Києва до центра Європи можна буде дістатися трохи більше, ніж за півдоби.

Одним із цікавих проектів для інвесторів якраз може стати ця дорога Львів — Краковець, яку мають побудувати до Євро-2012. її довжина на українській стороні становитиме 84,4 кілометра. Вона проляже від села Гряда, поблизу Львова, до українсько-польського кордону. Це буде дорога вищої категорії, яка задля безпеки будуватиметься в обхід населених пунктів й буде розрахована на швидкість руху автомобіля в 120-130 км/год. Ця дорога стане продовженням панєвропейського транскордонного коридору №3 Берлін — Дрезден — Вроцлав — Львів — Київ.

Зазначимо, що Державною цільовою програмою підготовки України до Євро-2012 на дорогу Львів — Краковець передбачено 3,4 мільярда гривень. Ця сума входить в 4,1 мільярда гривень, які загалом держава планує витратити на підготовку доріг Львівщини до Євро-2012.

Блащиковський — капітан поляків на Євро

Півоборонець дортмундської «Боруссії» Якуб Блащиковський буде капітаном національної збірної Польщі на Євро-2012. Принаймні таке рішення за півтора року до початку турніру ухвалив головний тренер польської дружини Францішек Смуда.

За словами Смуди, Блащиковський має всі задатки для того, аби бути капітаном команди. «У нього характер лідера. На такому гравці, як Куба, я будую збірну. Він дедалі сильніше проявляє відповідальність за всю команду. Наприклад, підтримує стосунки з колишніми її гравцями, цікавиться їхньою долею», — підкреслив наставник в інтерв'ю виданню  «РiІkа Nozna».

Якуб Блащиковський дебютував у збірній Польщі 28 березня 2006 року в поєдинку проти Саудівської Аравії (2:1). Відтоді він 35 разів одягав футболку національної команди та забив у її складі чотири м'ячі.

Наразі функції капітана польської збірної виконує Міхал Жевлаков.

Тернопіль оновлює тренувальну базу

Три мільйони гривень виділено з міського бюджету для реконструкції стадіону в Тернополі. Загальна ж вартість облаштування спортивної споруди сягає 17 мільйонів гривень.

За словами генерального підрядника будівництва, директора ТОВ «Добробуд» Василя Кікінежді, всі роботи йдуть за графіком. Стадіон облаштують пластиковими кріслами та встановлять сучасне електронне табло. Нині на спортарені триває накриття південної трибуни, наступною стане східна.

Основним результатом проектних і підготовчих робіт є включення тернопільського стадіону до каталогу УЄФА як тренувальної бази команд-учасниць Євро-2012. Це дозволить реконструювати стадіон до рівня, який дасть змогу приймати матчі за участю молодіжної збірної України, а також матчі міжнародного рівня. Після реконструкції комплекс уміщатиме 15 тисяч глядачів. Закінчити роботи з підготовки стадіону до Євро-2012 заплановано до 1 листопада наступного року.

Зрушили перші 49 автобусів

Міські голови, заступники мерів приймаючих міст Євро-2012 отримали першу партію громадського транспорту від Львівського автобусного заводу. Для чотирьох українських євроміст ЛАЗ випустив автобуси різних кольорів. По 16 автобусів бузкового та зеленого кольорів отримали відповідно Донецьк і Харків, Київ — 10 білих, а Львів — 7 синіх.

В урочистій церемонії передачі актів на транспорт, яка відбулася у Львові, взяли участь віце-прем'єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесников, голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, міські голови Донецька та Львова Олександр Лук'янченко і Андрій Садовий, а також заступник міського голови Харкова Олександр Кривцов, заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко та голова правління холдингу ЛАЗ Ігор Чуркін.

За словами віце-прем'єра, замовлення, яке отримав ЛАЗ на виготовлення громадського транспорту до Євро-2012, відродить машинобудівельні потужності заводу. «Цим заводом ми відкрили ворота для молоді, для студентів університету «Львівська політехніка», — зазначив пан Колесников. Урядовець також подякував муніципалітетам, які зробили своє замовлення на транспорт саме у вітчизняному заводі ЛАЗ. Останній, за словами голови Львівської облдержадміністрації Василя Горбаля, планує розширити лінію випуску продукції, а також збільшити кількість робочих місць та підняти рівень заробітної плати.

Як наголосив голова правління холдингу ЛАЗ Ігор Чуркін, ЛАЗ уперше за майже 20 років Незалежності отримав таке масштабне замовлення. «Сподіваюся, ці автобуси стануть продовженням роботи славетного колективу Львівського автобусного заводу», — зазначив пан Чуркін.

Після урочистої передачі транспорту високопосадовці міст-учасників Євро-2012 на чолі з віце-пре-м'єр-міністром України Борисом Колесниковим власноруч тестували виготовлені ЛАЗом автобуси, проїхавшись на них територією заводу.

Нагадаємо, що до Євро-2012 держава замовила в ЛАЗ громадський транспорт на суму в 3,5 мільярда гривень.

У Польщі — інвестиційний бум

У Польщі до Євро-2012 наразі реалізовуються понад 240 інвестиційних проектів на загальну суму 80 млрд. злотих (28 млрд. доларів США). Йдеться про будівництво стадіонів у містах-організаторах чемпіонату, терміналів в аеропортах, систем комунікацій тощо. Про це розповів голова відповідальної за підготовку Польщі до ЧЄ-2012 урядової спілки РL.2012 Марчін Герра.

За його інформацією, до турніру інтенсивно готується інфраструктура країни, тому останнім часом акцент робиться на організаційну сторону підготовки — транспорт, безпеку, логістику. «У цьому напрямі реалізовуються сотні проектів, задіяно кілька тисяч людей. Усе мусить бути синхронізовано, кожний найменший елемент має бути продуманий до дрібниць», — наголосив він.

Пан Герра підкреслив, що впродовж останніх чотирьох місяців у Польщі відбувалася активна робота щодо розробки програми по безпеці підготовки країни до Євро-2012. Зокрема, у 15 сферах опрацьовано 105 проектів, визначено 2780 завдань. Йдеться про громадську безпеку на стадіонах, фан-зонах, транспорті, про антитерористичні завдання, рятувальні операції, перетин кордонів тощо. «Підготовлено дуже детальний план дій, який супроводжується інформаційним забезпеченням», — сказав очільник спілки РL.2012.

Окрім інфраструктурної й організаційної складових, важливим елементом підготовки до чемпіонату голова РL.2012 назвав суспільну активність громадян. «Завдяки різноманітним акціям ми формуємо в людей відчуття, що вони є господарями турніру, що це — їхнє свято», — підсумував Марчін Герра.

Молодь підкорить Євро

Троє українців увійшли до сотні найталановитіших футболістів світу за версією іспанського видання «Dоn Ваlоn». Гравці київського «Динамо» Андрій Ярмоленко та Максим Коваль, а також представник «Шахтаря» Ярослав Ракицький потрапили до рейтингу молодих футбольних талантів не старших 1989 року народження.

Відзначимо, що півоборонець/нападник Андрій Ярмоленко та оборонець Ярослав Ракицький уже є повноцінними гравцями національної збірної України та мають усі шанси зіграти на чемпіонаті Європи-2012, де перед українською збірною стоїть завдання здобути перемогу.

Киянин Максим Коваль вважається чи не найобдарованішим українським голкіпером, а в клубі на нього розраховують як на наступника багаторічного лідера команди Олександра Шовковського.

Талісман-2012 — подарунок для дітей

У листопаді відбудеться офіційна презентація талісманів Євро-2012. Свято стартує 16 листопада у Польщі, а з 20 листопада проїде містами України — учасниками Євро-2012, починаючи зі Львова, далі — Донецьк і Харків. Завершення свята відбудеться наприкінці місяця в українській столиці. У тому, що святкування пройде спочатку в Польщі, а згодом в Україні, немає ніякої інтриги. Адже презентація офіційного «квіткового» логотипу Євро-2012, навпаки, — почалася в Україні, а завершилась у Польщі.

Як зазначив в ексклюзивному коментарі Інформаційному центру «Україна-2012» директор турніру Маркіян Лубківський, у самій презентації буде мало офіціозу. «Талісмани Євро-2012 — це передусім свято для дітей. Тому все виглядатиме як казкова феєрія, з яскравою програмою, роад-шоу, благочинними акціями за участю спонсорів», — підкреслив Лубківський.

Як виглядатиме офіційний талісман Євро-2012 — до дня презентації залишається таємницею. Відомо лише, що його розробником, на замовлення УЄФА, виступила всесвітньо відома компанія «Warner Вrothers», і що талісман враховуватиме національну символіку як України, так і Польщі.

Деталі презентації обговорюватимуться на нараді у Варшаві за участю української та польської команди МОК.


Олександр ТРАВЯНКA, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
уух ( хм )
S_L_B — 02.11.2010 14:52
Думаю, козак з м"ячем точно буде.
================
козак - банально...
S_L_B
Як виглядатиме офіційний талісман Євро-2012 — до дня презентації залишається таємницею. Відомо лише, що його розробником, на замовлення УЄФА, виступила всесвітньо відома компанія «Warner Вrothers», і що талісман враховуватиме національну символіку як України, так і Польщі.
===========
Думаю, козак з м"ячем точно буде.