Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
8726
13

Київ. 20 років по тому

1990 року київське «Динамо» востаннє виграло чемпіонат СРСР

Київ. 20 років по тому
Динамо Киев образца 1990 года

Ясного жовтневого вечора 1990-го року, здобувши красиву перемогу над ЦСКА, київські динамівці стали чемпіонами СРСР, завоювавши цей титул утринадцяте і, як виявилося, востаннє. Це було майже двадцять років тому. Відтоді минули вже двоє десятиліть - як же швидко і непомітно біжить час!

ДИНАМО (КИЇВ) - ЦСКА (МОСКВА) - 4:1 (1:1).
07.10.1990. Київ. Республіканський стадіон. Ясно. 20 градусів. 42500 глядачів.
Судді: В.Чехоєв (Владикавказ), Ю.Чеботарьов (Краснодар), В.Івакін (Новосибірськ).
Динамо: Чанов, Деркач, Цвейба, О.Кузнєцов (к), Шматовапенко, Рац, Анненков, Литовченко, Саленко (Заєць, 76), Ковалець (Яремчук, 46), Юран. Тренер — Анатолій Пузач.
ЦСКА: Єрьомін (Гутєєв, 59), Д.Кузнєцов (к), Колотовкін, Бистров, Фокін, Галямін, Корнеєв, Брошин, Сергеєв, Татарчук, Масалітін (Дмитрієв, 46). Тренер — Павло Садирін.
Голи: 1:0 — Деркач (23), 1:1 — Корнєєв (38), 2:1 - Юран (52), 3:1 - Деркач (53), 4:1 — Саленко (64, з пенальті).
Попередження: Деркач (17), Рац (55), Шматоваленко (76) — Фокін (65), Бистров (79).

«Спортивна газета»: «Вітаючи киян із незаперечною перемогою в чемпіонаті країни, слід віддати належне їхньому творчому й психологічному настрою в звітній зустрічі. В багатьох її свідків після першої половини не було підстав беззастережно розраховувати на свято прихильників динамівської команди.

Справа в тому, що армійський колектив сьогодні справді здатен на певні звершення. Це він підтвердив високими фізичними кондиціями, технічною наполегливістю і в київському матчі. Додавала вогню принциповість, з якою москвичі ставляться до таких поєдинків, і їхня образа за кубкову поразку весною, коли ЦСКА був на гребені піднесення. Зрозуміло, ці обставини тільки підвищують вагомість виграшу нового чемпіона.

То чому ж у певної частини болільників до перерви не виникли сумніви щодо надійності результату? Не перебільшуючи можливостей армійців, слід віддати належне їхній перевазі в середині поля. Київські півзахисники надто глибоко відкочувалися назад, коли мова заходила про недоторканість власних тилів. Відтак виникав розрив між лініями захисту й нападу. Можна погодитися з тим, що велике бажання офіційно привітати себе зі званням чемпіонів мимохіть примушувало господарів терпляче ставитися до необхідності діяти з відповідним застереженням.

З іншого боку, сьогоднішні можливості середньої лінії команди не дозволяють їй сповна реалізовувати задуми. Загубився Ковалець. Прагнення Кузнецова підтримати щільність лав попереду не підтримувалося надійністю в тилах. Добре, що на висоті був Цвейба. Здається, він провів свій кращий матч нинішнього сезону. Попередження пролунало і з боку Деркача — такої націленості на ворота суперників київські захисники давно не демонстрували.

Ну, а те, що витворив Юран, схоже на казку. Оте, як він залишив за спиною суперників, як розправився з Єрьоміним, варте найвищої міжнародної оцінки. Своїм обов'язковим суперголом Юран вивів з рівноваги голкіпера москвичів (його зрештою замінили), а крім цього настирливо шматував оборону суперника, за що неодноразово опинявся на газоні. Отже, вийшло так, що головною зброєю динамівців у зустрічі з ЦСКА стала індивідуальна майстерність. Чудова зброя в двобої з молодим, завзятим суперником. Зберегти б її, не розгубити заповзятливості, додати злагодженості.

Так, вітаючи «Динамо» з чемпіонським титулом, ми зобов'язані зазирати в завтра. Обіцяє воно бути інтригуючим. Незважаючи на те, що визнані майстри — Заваров, Михайличенко, Протасов — нині виступають за кордоном. Компанію їм тепер складе Кузнецов. Матч з армійцями був для нього останнім у складі «Динамо». Принаймні на найближчі роки. Олег вирушив до Шотландії, де гратиме за «Глазго Рєйнджерс». Але ми знаємо, що і йому підготовлено гідну заміну. Зверніть увагу на Алексаненкова».

«Київська правда»: «Цього матчу прихильники динамівців (маю на увазі справжніх друзів команди) чекали з великим нетерпінням, враховуючи його значимість.

Хоча, заради справедливості, слід сказати, що дебют зустрічі був явно за гостями, які, з усього видно, збиралися дати справжній бій кандидатові в чемпіони. Ось коротенька стенограма отого періоду. 6 хвилина: армієць Сергеєв небезпечно б'є головою по воротах киян зблизька. Ситуацію врятував Чанов. 13 хвилина: футболісти ЦСКА тричі підряд впритул розстрілюють київські ворота. 16 хвилина: найгостріший момент після подачі армійцями кутового.

І от, мов Божа рука порятунку, контратака динамівців. М'яч вилітає на кутовий. Його майстерно виконує Рац, а завершує ефектну комбінацію точним ударом головою Деркач. Одразу скажу про те, що Борис чудово провів цей винятково важливий поєдинок. А його другий гол, забитий метрів з З0, — справжнє диво.

Але то було пізніше. Після першого пропущеного голу армійці і не збиралися викидати білий прапор. Вони сміливо йшли вперед і таки знайшли шпарину у воротах «Динамо», встановивши рівновагу.

Лише після перерви динамівці, нарешті, взяли справу під свій контроль. Знову вундеркінд Юран покарав захисників суперника за помилки і забив свій фірмовий гол. Це його сьоме (!) влучення у семи матчах. Коментарі тут, гадаю, зайві.

А переможну крапку в поєдинку поставив Саленко, який холоднокровно пробив пенальті. Скажу й про те, що поява в другому таймі Яремчука надала грі українського клубу додаткового імпульсу. Своїми швидкими переміщеннями Іван буквально сіяв паніку в оборонних порядках ЦСКА.

Ну, а потім було оте радісне свято вшанування з салютом, яскравими букетами квітів, які вручили чемпіонам дівчата в національному вбранні. Президент ФК «Динамо» (Київ) Віктор Безверхий ще перед матчем обіцяв по його завершенні дати інтерв'ю для «Київської правди»:

—Чудова, переконлива перемога – вінець важкої і тривалої праці величезного колективу, верхівкою якого є команда майстрів. Здійснилася наша мрія, ми поклали золоті медалі в кришталевий Кубок країни. Але сезон ще не завершився. Попереду ще два матчі чемпіонату. А найголовніше — поєдинки 1/8 фіналу розіграшу Кубка Кубків з празькою «Дуклою».

Заслужений майстер спорту Андрій Баль цього разу був у запасі:

—Сьогодні я відчув по-справжньому, який ото гіркий тренерський хліб. Сидячи на лаві запасних, на все дивився очима тренера. Переживав, хвилювався і, звичайно, дуже радий і щасливий, що ми знову чемпіони.

Ця зустріч була останньою в складі київського «Динамо» для заслуженого майстра спорту Олега Кузнецова. Цей відмінний захисник відтепер виступатиме у шотландському клубі «Глазго Рейнджерс». Можна було лише здогадатися про те, що думав футболіст:

—Одночасно відчуваю величезну радість і смуток. Ми — чемпіони, і цим все сказано. Але сльози навертаються на очі, коли згадую про те, що вже не гратиму за «Динамо». Особливо в ці хвилини, коли навколо така радість і велике свято. Я вдячний своєму клубові, товаришам, тренерам. Постараюсь і в Шотландії підтримувати високу козацьку марку українського футболу...

І, нарешті, слід теплим словом згадати в цей момент великої радості людину, яка знаходиться далеко від України в Об'єднаних Арабських Еміратах. Ви вже зрозуміли, що мова ведеться про Валерія Лобановського. Він створив чудовий динамівський колектив і передав свою справу, як бачимо, в надійні руки учнів Анатолія Пузача та Володимира Веремеєва.

А почався цей святковий день на стадіоні «Динамо», де відбувся цікавий товариський поєдинок, який зібрав також чималу болільницьку аудиторію (приблизно п'ять тисяч). Зустрілася команда Народного Руху на чолі з народними депутатами України Іваном Зайцем та Олександром Гудимою (решта — команда з Гребінок, що на Київщині, яка бере участь у обласному чемпіонаті) з відкритим клубом журналістів України «Пресинг». Перемогли перші — 2:0. Це й не дивно, бо регулярні тренування і участь в іграх — є гарантом успіху. Але головний результат зустрічі: єднання депутатів, журналістів і болільників у справі організації національного чемпіонату».


Андрій ІСАЄВ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Турнирная таблица УПЛ после побед Шахтера и Динамо в перенесенных матчах
Футбол | 02 мая 2024, 06:20 2
Турнирная таблица УПЛ после побед Шахтера и Динамо в перенесенных матчах

Между Шахтером и Динамо сохранился интервал в 4 очка за 4 тура до финиша

Германия будет представлена 5 клубами в ЛЧ. Попадет ли Шахтер в основу?
Футбол | 02 мая 2024, 06:40 21
Германия будет представлена 5 клубами в ЛЧ. Попадет ли Шахтер в основу?

Уже известны все 5 клубов: Байер, Бавария, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссия Д

Комментарии 13
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Metall10
посмотрите,как Олимпийский забит!!!вот время было))
Рикки
тех стариков надо сейчас собрать.и то команда лучше будет
veterok
Это третья запасная форма Динамо
SvLutsk
В друге бачу ДК в жовтій формі. Ще в кінці 90 в якомусь товарняку в жовтій грали. 97 здається.
ABC
А вот Суркис говорил что эти цвета к истории клуба никакого отношения не имеют.
ABC
А вот Суркис говорил что эти цвета к истории клуба никакого отношения не имеют.
Pavlovo.Pole
Главный автор этого триумфального матча - Борис Деркач, ранее отлично игравший в Металлисте (наверное, многие помнят штрафные в его исполнении).
Вот, нашёл хорошую статью о нём ...
terrikon. dn. ua/posts/18516
JimmyS
Желто-Синий самый сильный)) дурни не надо было форму менять . Хорошо хоть об эмблеме спустя 20 лет задумались..
shannon7
Жовто-блакитна форма, круто!
интересное время было!
yurigrig
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
ptl9188
ya byv na zyomy matchi, pam'yatayu.
yura_kl
у мели же писать, без ошибок, не то что сейчас на спорт.ком.уа