Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
2346
3

МИХАЙЛИЧЕНКО: «Поражения нужно уметь переживать»

Экс-тренер национальной сборной о тенденциях в европейском футболе

МИХАЙЛИЧЕНКО: «Поражения нужно уметь переживать»
Алексей Михайличенко

47-річний Олексій Михайличенко – колишній головний тренер київського «Динамо» та збірної України. Наприкінці минулого року закінчилася його угода з вітчизняною Федерацією футболу. Її не продовжили: очолювана Михайличенком національна збірна програла матчі плей-офф грекам і не зуміла пробитися до фінальної частини Кубку світу-2010.

Фахівець відпочиває від тренерської діяльності. Тиждень тому, відвізши 6-річного сина Матвія до школи, він дав інтерв’ю в готелі «Салют». Призначив зустріч на десяту ранку і з’явився вчасно.

– Тренер завжди має бути готовий до поразок?

– Поразки треба вміти переживати. Готуватися до них не можна в жодному разі, по-перше. По-друге, це і не вдасться. Нині у тренерів найбільша проблема – здатність футболістів до навчання. Щільний графік матчів не залишає часу на нормальний тренувальний процес. Теорія – це добре, але як ти відпрацьовуватимеш, скажімо, пресинг? Фішки на макеті пересуватимеш? Це безглуздо. Схеми треба награвати, а не розповідати про них. А мати два рівноцінні склади – це утопія, такого не може бути в принципі.

– Враховуючи цей факт, клуби свідомо жертвують матчем одного з турнірів. Навіть найпрестижнішого – Лігою чемпіонів. Наприклад, наставник «Манчестер Юнайтед» Алекс Ферґюссон на домашній поєдинок проти шотландського «Рейнджерса» випустив напіврезервний склад. УЄФА, дбаючи про авторитет змагання, пригрозила штрафом. Футбольні керівники мають на це право?
– Відповім: «Так». На мій погляд, Ліга чемпіонів занадто роздута. Я грав у першому подібному турнірі, в сезоні 1992/93 (за «Рейнджере». – «Країна»), і тоді концентрація топ-матчів була вищою. Сьогодні поєдинків багато, усі вони приносять гроші, але не такі видовищні. Найцікавіші матчі Ліги чемпіонів відбуваються до Нового року. Тому що навесні футболістам важко продемонструвати швидкісну гру – під кінець сезону накопичується втома. Так, є самовідданість, боротьба – тільки вже не та динаміка, уже відчувається брак ігрових ідей через психологічну спустошеність футболістів. Тому тренери змушені дбати про ротацію складу, і УЄФА має це розуміти.

Водночас, вважаю, Платіні правильно вчинив, змінивши систему відбору до групового турніру Ліги чемпіонів і давши шанс потрапити туди «маленьким» командам. Турнір має бути для всіх чемпіонів Європи, а не тільки для провідних команд топ-першостей. Інша річ, що потрапляючи до групового турніру Ліги чемпіонів, «маленькі» команди вважають свою справу вирішеною. Вони вже герої, віддали всі сили, вирішили завдання і протистояти Грандам уже не можуть.

– Чи загрожує психологічна спустошеність іспанській «Барселоні»? Команда позаминулог сезону виграла всі клубні троф торік – повторила успіх у чемпіонаті Іспанії?

– Є переможна психологія у гравців «Барселони», але – і це важливіше – вона є й у клубу. Там не може бути такого, що ти виходиш і відбуваєш номер. Тільки перемагати. І вчора, і сьогодні, і завтра. Тому міжсезонні зміни у «Барсі» незначні – точкові. Кожен чемпіон знає своє місце. Команда – «зірка». Усі ролі розписані, ніхто на бере гру на себе понаднормово, тільки якщо Цього вимагає ситуація. Це стосується і Мессі.

– Тоді яка роль зірки в сучасному футболі?
– Важлива. Бувають матчі абсолютно рівних тактично та фізично команд, і їх підсумок може вирішити тільки індивідуальність.

– Чому жодна з команд не може виграти Лігу чемпіонів двічі поспіль?

– По-перше, висока конкуренція. У будь-якому європейському чемпіонаті можна назвати щонайбільше два колективи, що змагатимуться за титул. У Англії «МЮ» та «Челсі», в Італії – «Інтер» і «Мілан», в Іспанії – «Реал» та «Барселона». Буває хтось долучається до боротьби, але трапляється й навпаки. В Італії давно немає рівних «Інтеру» у Німеччині минулого сезону домінувала «Баварія». У Лізі чемпіонів коло претендентів значно ширше. Чотири команди в будь-який сезон можуть претендувати на титул. По-друге, вирішальні поєдинки в Лізі чемпіонів проходять за кубковою системою. Програв -вилетів. Це не чемпіонат, де можна двічі поступитися основному конкурентові, як «МЮ» у сезоні 2008/09 «Ліверпулю», але все одно посісти перше місце.

– Найтитулованіший клуб Європи -мадридський «Реал» – із 2002 року не може здобути головного клубного трофея Старого Світу. Королівський клуб марить ним, масово скуповуючи елітних гравців. Чи можна збудувати команду, заточену під виграш Ліги чемпіонів?

– Моя точка зору – ні. Команду треба награвати в чемпіонаті, там значно більша кількість матчів. І якщо ділити турніри: цей першорядний, а цей ні – результату за такого підходу не вийде.

– Новий тренер «Реалу» Жозе Моуріньйо практично завжди дає переможний результат. Що може перешкодити йому в Мадриді?
– Помітно, що зараз «Реал» у пошуках своєї гри. Першого сезону Моуріньйо може все й не виграти. Зазвичай його команди вистрілюють на другий.

– Що очікує на чемпіона Європи італійський «Інтер», який очолив Рафаель Бенітес?
– Йому теж треба час на зміни. У чемпіонаті Італії команда фаворит, тому що «Ювентус» за останні п’ять років втратив чимало гравців світового рівня, яких важко замінити, а «Мілан» не має міцного стержня гри – тому нестабільний. Але в Лізі чемпіонів шанси «Інтера» не такі високі, хоча Бенітес уміє грати кубкові матчі.

– Ви маєте будинок у Лондоні. Часто відвідуєте матчі тамтешньої прем’єр-ліги?
– За першої ж нагоди. Зазвичай домашні поєдинки «Челсі». Мені до стадіону «Стемфорд Брідж» недалеко. «Челсі» – потужна машина, нагадує київське «Динамо» радянських часів. А тонкий «Арсенал» я порівняв би з тодішнім московським «Спартаком».

– «Манчестер Юнайтед»?

– Там усе тримається на Алексі Ферґюссоні.

– «Челсі» кілька років тому, а тепер «Манчестер Сіті» не шкодують грошей на купівлю нових гравців. Із 2012 року УЄФА запроваджує фінансовий «фейр-плей» – команди не зможуть витрачати більше, ніж зароблять.
– Не зовсім розумію, як можна урівнювати таким чином багаті та бідні клуби.

– Які висновки ви зробили після Кубка світу?

– Яскраві футболісти з’являються, але командна гра – на першому місці. Чемпіони – іспанці – це довели, їм було легше, бо команду комплектували на базі «Барселони».

– Чому на мундіалі провалилися двоє італійських тренерських геніїв – Фабіо Капелло та Марчелло Ліппі?

– Капелло виконав дуже гарну роботу у збірній Англії, але команда була надто прогнозованою. Ще до турніру я не бачив британців чемпіонами. А в Італії «Інтер» складається з легіонерів, у «Мілана» та «Ювентуса» – спад. Хто мав витягувати збірну? Середняки. А з ними серйозних успіхів не досягнеш.

– Чи не відмирає футбол збірних із розвитком клубного?

– Футбол збірних завжди викликатиме цікавість, бо це – футбол дитинства, футбол нашого двору. Там не грають за гроші – за честь, патріотизм. За матчами Кубка світу стежать навіть ті, хто футболом не цікавиться.

pressing.net.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Где смотреть онлайн матч чемпионата Украины Днепр-1 – Динамо Киев
Футбол | 26 апреля 2024, 03:31 0
Где смотреть онлайн матч чемпионата Украины Днепр-1 – Динамо Киев

Поединок 26-го тура УПЛ состоится 27 апреля в 13:00 по Киеву в Днепре

Как выглядит таблица АПЛ после перенесенных матчей 29-го тура АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 апреля 2024, 12:00 0
Как выглядит таблица АПЛ после перенесенных матчей 29-го тура АПЛ 2023/24?

«Арсенал разгромил «Челси», фиаско «Ливерпуля», уверенная победа «Манчестер Сити»

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
victorio2008
Вот он новый тренер Динамо Киев...
tungsten
Михайличенко специалист по переживанию поражений.
Nokia8600
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил