Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига Европы
|
2005
6

«Ми помрем не в Парижі»... (с)

ПСЖ – другий суперник «Карпат» у груповому раунді Ліги Європи

«Ми помрем не в Парижі»... (с)
ПСЖ

Париж

Місто засновано у III столітті до н. е. на річці Сена. Нині — столиця Франції, адміністративний центр департаменту Іль-де-Франс. Населення — 2,2 млн. мешканців. Центр світової торгівлі (автомобілі, літаки канцелярські товари й туристичне спорядження); головний національний промисловий округ (засоби транспорту, енергетичне обладнання, електроніка, одяг, косметика); фінансово-банківська столиця; великий транспортний вузол (два міжнародні аеропорти). Париж перебуває в зоні помірного клімату. Середня річна температура становить 10,9 °С, середня річна кількість опадів — 585 мм.

Трансфери міжсезоння

Прийшли: півзахисник Банінг (зі «Страсбургу», повернення з оренди), півзахисник Ротен («Анкарагюджю», Туреччина, повернення з оренди), захисник Бодмер («Ліон», 3,5 млн. євро), півзахисник Нене («Монако», 5,5 млн.), захисник Тьєне («Валенсьєнн»,1 млн.).
Пішли: півзахисник Банінг («Маккабі», Тель-Авів, Ізраїль, пішов як вільний агент), воротар Гронден (вільний агент), півзахисник Нгойї («Брест», оренда), півзахисник Арно («Анже», оренда), захисник Дья Дьєдьє («Евіан», оренда), нападник Санкаре («Діжон», оренда).

Що справді тривожить

У домашніх матчах з українськими клубами парижани не пропустили жодного гола.

Безпрограшна домашня серія ПСЖ в єврокубках становить десять матчів. Останньої поразки французам завдав «Хапоель» з Тель-Авіва у груповому етапі Кубка УЕФА-2006/2007. У п'яти останніх поєдинках на «Парк-де-Пренс» дворазові чемпіони Франції зберігали власні ворота в недоторканності.

Як було до зустрічі з «Карпатами»

Севілья – ПСЖ - 0:1.
Севілья: Палоп, Касерес, Хесус Навас, Зокора, Луїс Фабіану, Капель (Перотті, 61), Чигаріні (Гуаренте, 46), Дабо, Алексіс, Конко, Карлос (Кануте, 46).
ПСЖ: Едель, Тьєне (Сахо, 89), Камара, Люїндула, Ердінг (Макелеле, 66), Нене (Оаро, 76), Шантом, Моріс, Арман, Клеман, Жалле.
Гол: Нене (76).
Попередження: Тьєне (47).

«Ми щасливі. Ми були фізично та психологічно кращими і діяли організованіше. Крім того, нам вдалося відмінно оборонятися і реалізувати шанс біля чужих воріт. Думаю, ми заслужили перемогу. Нічия була б несправедливим підсумком», — сказав Антуан Камбуаре після перемоги в першому матчі групового турніру Ліги Європи з «Севільєю».

З французьким наставником наступного суперника «Карпат» не погодитися насправді тяжко. Його підопічні, що найважливіше, добре зіграли саме в захисті, а гол, до слова, провели в контратаці. Парижани діяли за класичною схемою 4-4-2, яка, схоже, навіть в Україні стає дедалі менш популярною. Натомість Камбуаре обрав стиль команди — передусім організованої. І це йому вдається не в останню чергу завдяки чіткому розташуванню гравців. Адже найзручнішим у ньому є можливість для підстраховки партнера та відсутність авантюризму в діях кожного із гравців. От і в грі парижан прослідковується мінімум авантюризму . Втім, дехто вважає це недоліком паризької команди — надто, мовляв, усе прогнозовано, «бракує креативу».

Не думаю, що перемогу над «Севільєю» можна віднести до розряду суперсенсацій. І зрозуміло, що такий підсумковий результат — наслідок, у першу чергу, слабкості іспанців, які, до слова, розпрощалися цими днями зі своїм тренером (Антоніо Альварес, крок за кроком, наближався до свого відсторонення і таки дочекався його — після поразки від «Еркулеса» в останньому турі з рахунком 0:2 тренера звільнили). Залишається тільки шкодувати, що «Карпати» сьогодні гратимуть не проти іспанців...

До слова, єврокубковий шлях ПСЖ до групового раунду Ліги Європи був досить коротким та, водночас, простим. Суперником в єдиному раунді кваліфікації, в якому брав участь французький клуб, був непростий «Маккабі» з Тель-Авіва. Перемігши в домашньому матчі — 2:0, у гостях підопічні Камбуаре поступилися з рахунком 3:4. Все у цій зустрічі стало зрозуміло вже на 40-й хвилині, коли Оаро з пенальті відкрив рахунок. Інша річ, що французька команда в тій грі пропустила 4 м'ячі від не найсильнішого ізраїльського клубу. А це про щось таки говорить. Загалом же, у шести матчах з представниками України парижани здобули чотири перемоги, один матч зіграли внічию та один програли. У тому числі: дві перемоги, одна нічия та нуль поразок у Парижі. Гадаю, ніхто ще не забув протистояння ПСЖ з київським «Динамо» Сьоміна. Тоді українці вистояли нічию в Парижі та «розірвали» суперника в Києві — 3:0.

На внутрішній арені

Упродовж нинішнього сезону в чемпіонаті Франції команда в стартових семи турах здобула 11 очок і займає п'яте місце (3 перемоги, 2 нічиї, 2 поразки, різниця м'ячів — 11-6). В останньому турі команда обіграла на виїзді передостанній клуб французької першості «Ланс» — 2:0 (автогол господарів та м'яч Нене на останніх секундах).

ПСЖ: Едель, Жалле, Арман, Сахо, Тьєне, Макелеле, Шантом, Жюлі (Клеман, 75), Нене, Ердінг, Оаро (Люїндула, 80).
На звітний матч Камбуаре виставив абсолютно бойовий склад, який не підвів свого наставника. Заслужена перемога команди та четверта гра на нуль — три поспіль у чемпіонаті та згадана зустріч проти «Севільї».

Захист

Мабуть, головне досягнення Камбуаре на чолі команди — змістовна гра підопічних в обороні. До слова, незважаючи на «мертву» «Севілью» у протистоянні з французами, стримати таких форвардів, як Кануте та Фабіану, дорогого варте. В іспанців моментів було справді обмаль, а коли захист був обіграний, на шляху андалусців ставав голкіпер Едель, який має досить впевнений вигляд у рамці воріт парижан. До слова, цей 24-річний велетень народився у Камеруні, а нині має два громадянства — рідної країни та... Вірменії, де він тривалий час захищав кольори «Пюніка» і встиг зіграти за її національну Збірну вже 6 матчів. У ПСЖ перейшов 2007 року з бухарестського «Рапіду».

Загалом же, основну захисну ланку команди уособлюють Тьєне (ліворуч), цетральна пара беків Арман—Камара (Сахо) та Жале — праворуч. Послаблено захист парижан травмою Сеара, який діє на позиції проворуч у захисті або півзахисті. До цього бразилець брав участь у стартових чотирьох турах, неодмінно з'являючись у стартовому складі.

Загалом же, варто відзначити загальну дисциплінованість оборонців суперника львів'ян та відзначити, що єдиний велет-нападник українців Кузнецов — за великим рахунком, той, хто і потрібний щільному, чисто французькому захисту «Сен-Жермена». Сахо (187 см) та Арман (182 см) з'являться, на мою думку, в стартовому складі у четвер — один із цієї пари центральних захисників побореться із Сергієм на другому поверсі, інший — підстрахує партнера.

Півзахист

Один із найсильніших елементів гри «Карпат» — правий захисник Артем Федецький, який полюбляє та вміє підключитися до атаки своєї команди, а також безумовно вдало діє в захисті. Схоже, в цьому поєдинку бігати вперед Артему особливо не доведеться. Кононов зобов'язаний вимагати від підопічного, в першу чергу, надійної гри в обороні. В усьому винним опинився лідер нинішнього ПСЖ — бразило-іспанець (4 гри за бразильську U-20) Нене. 29-річний лівий півзахисник коштував парижанам у нинішнє міжсезоння 5 млн. євро, відданих «Монако». Ділить із ним лаври лідера центральний хавбек Шантом, який блискуче провів гру в Севільї. З цього футболіста починаються ледь не всі атаки власної команди та часто захлинаються атаки суперників. До слова, досвідчений Макелеле, який пообіцяв, що для нього цей сезон стане останнім у складі ПСЖ, - рідко грає, в першу чергу, через програну конкуренцію Клеману Шантому (зверніть увагу — «Клеман» — ім'я Шантома, 20-го номера французів, а є ще Жеремі Клеман, 23-й номер, в якого «Клеман» — прізвище). Щодо Жеремі, то, скажімо, в останньому турі він поступився місцем на полі Макелеле, але навряд чи поступиться ним і в сьогоднішньому матчі. Праворуч у півзахисті варто очікувати Моріса або Людовіка Жюлі (34 роки), найкращі часи якого позаду. Вважаю саме правий фланг команди французів є її найслабкішим місцем. Сподіватимусь, відповідно: лівий фланг «Карпат» перевірить його на міцність. Головне — вірити у свої сили.

Напад

Камбуаре розраховує, в першу чергу, на трійку нападників: Оаро, Люїндулу та Ердінга. Спрогнозувати появу двох із них з перших хвилин важко — все залишиться у компетенції тренера. Як на мене, пара форвардів Ердінг — Люїндула стане для кремезного, але подекуди повільного захисту львів'ян найгіршим варіантом (матч проти «Боруссії» засвідчив це як ніколи яскраво — саме швидкості та гнучкості бракувало нашим (відносно нашим) захисникам Милошевичу та Тубичу). Поява у старті української команди, скажімо, Чечера, змінити це, на жаль, не в змозі. Оаро, швидше за все, залишиться в запасі, та вийде лише наприкінці зустрічі, коли все або буде зрозуміло, або ПСЖ доведеться йти ва-банк. Сподіватимемося на другий варіант.

Тактика та настрій

Якщо ви сподіваєтеся побачити «Карпати», які протистояли «Галатасараю», покваплюся вас розчарувати, а подекуди й застерегти львів'ян. Грати проти швидкої та агресивної команди у відкритий футбол галичанам не до снаги. Інша справа, що захист парижан, як ніколи, має добрий вигляд. Та й клас гравців французів вищий... Як же бути українцям? Схоже, головною зброєю наших має стати Кононов, який неодноразово доводив своє вміння перегравати опонента по тренерському містку. «Карпати», на жаль, не в змозі чимось здивувати опонента, адже, мабуть, ще рік тому було б зрозуміло, що «Карпати» гратимуть з одним нападником та за звичною схемою 4-2-3-1 (яку запросто можна охарактеризувати як 4-5-1, оскільки у львів'ян немає ані чистого плеймейкера (Худоб'як блискуче відпрацьовує в захисті), ані флангових нападників (Кожанов та Зеньов — типові півзахисники). Тому контратака для нас — варіант оптимальний. Але грати треба другим номером — це однозначно. Вся справа в майстерності наших гравців та вірі у власні сили. А ПСЖ останніми роками може обіграти практично будь-хто. Це не гранд. І боятися не потрібно. Чи довго ще комплексуватимуть українські клуби перед так званими «європейськими»? «Карпати», віриться, не з таких.

Як і гурт «Мертвий Півень», який так влучно, майже 20 років тому, написав блискучі слова пісні «Ми помрем не в Парижі», віримо в це...

Удачі.


Анатолій ВОЛКОВ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Flash009
А в финале ле)))
GUWIT
слова писав не "Мертвий Півень" ...він лише використав вірш одної письменниці Наталки Білоцерківець...але тим не менше ))) удачі Львове
Iv70
Пора уже обновить и улучшить
статистику противостояний укр. клубов.
Чем больше шкаф, тем громче он падает.
yulius9
Да,в верховой борьбе в нападении Карпатам мало что светит. Интересно,как и кто будет опекать Нене? Мандражно немного...
Suarez16
ми порвем псж