Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига чемпионов
|
1853
4

Брага, що ніяк не дійде до кондиції

Сьогодні на «Шахтар» чекає поєдинок проти португальської «Браги»

Брага, що ніяк не дійде до кондиції
Брага Мунисипаль

Уже 35 років поспіль цей клуб грає у вищому дивізіоні Португалії, але лише з середини 2000-х упритул наблизився до трьох грандів тамтешнього футболу — «Порту», «Бенфіки» та «Спортингу». Щоправда, поки що жодного разу не витіснивши когось із них з трійки призерів. Мова про футбольний клуб «Брага», в якого у сусідній Росії є навіть фан-сайт. Воно й не дивно, зважаючи на назву...

Брага

Місто в Португалії, центр однойменного округу. Перебуває у складі великої міської агломерації Велике Мінью. Чисельність населення — 173,9 тис. жителів. Місто розташоване в 321 км. на північ від столиці Португалії міста Лісабона, на річці Ешті.

Минулий сезон

Тактична схема «Браги» ідентична голландській 1-4-3-3, хіба що трійка хавбеків більше спрямована на атаку й не вміє так організовувати захисні дії, як трикутник — ван Боммель, де Йонг, Снейдер. Цікаво, що після того, як команду покинув правий захисник Жоао Перейра, тренер так і не зміг до кінця чемпіонату визначитися з тим, хто ж гратиме замість нього, тож і виходив із цієї ситуації наступним чином — інколи пробував ставити на цю позицію Мігеля Гарсію, але той так грав, що тренер потім швиденько переходив на схему з трьома захисниками.

Тож коли команда грала з трьома захисниками, центр захисту складався переважно з Мойзеса (пам'ятаєте цього хлопчину за виступами у московському «Спартаку»?) та когось із двох: або Альберто Родрігеса (переважно), або Андреаса Леона (періодично). Ліворуч діяв один із найстабільніших гравців основи Евальдо, який нині виступає у складі лісабонського «Спортинга».

Із трьох хавбеків роль опорного першу половину сезону виконував Фандиньо, а останніх турів десять грав Андрес Мадрид, який належить «Порто», а в «Бразі» перебуває на правах оренди.

Перед опорними в цій тактичний схемі діють ще двоє футболістів, котрі в голландському варіанті мають уміти захищатися. У португальському ж виконанні це хлопці, що, в першу чергу, думають про атаку. Дві третини чемпіонату цими двома були Хуго Віана та Марсіо Моссоро. Про першого ви й так добре знаєте, а ось Моссоро наразі лише відновився після травми, а тому із «Шахтарем» навряд чи зіграє. Хоча все може бути...

Атака португальців складалася із трьох багнетів, двоє з яких грали на флангах і один — у центрі. Праворуч переважно можна було побачити Алана, який грає в Португалії вже десять років. Був у його кар'єрі навіть «Порту» та Ліга чемпіонів.

Ліву бровку закривав Пауло Сезар. Його запросили до «Браги» після того, як він у сезоні 2007/08 забив за «Лейрію» п'ять м'ячів. Його ерзацом був Матеус, який в Португалії вже п'ять років, але постійно їздив по орендах і лише минулого сезону почав грати відносно стабільно саме у «Бразі».

Роль наконечника виконував камерунець Мейонг Зе, який у «Бразі» лише два роки, а до цього грав у посередніх португальських та іспанських клубах, як-то «Беленсенеш» та «Леванте».

Нинішній сезон

Якщо ви розпочнете читати представлення «Браги» з огляду їхньої трансферної діяльності, то побачите, наскільки змінилася воротарська лінія команди. З колишніх голкіперів не залишився ніхто. Натомість були придбані відразу п'ять кіперів. Звісно, всі думали, що в основі гратиме досвідчений і потенційно найсильніший Кім, але він травмувався, і тому сезон розпочав у воротах Маріо Фелгуейраш. Але після другого туру його віддали до «Ріо Аве», а місце у рамці зайняв новачок Феліпе.

Позицію лівого захисника з першого ж матчу захопив ще один новачок Елдерсон — кремезний хлопець, якого, втім, Дуглас Коста має елементарно перебігати в плані швидкості. Центр захисту складається з двох старожилів команди. Один з них — бразилець Мойзес, якого свого часу росіяни навіть хотіли натуралізувати. Багато хто скептично ставиться до його персони, але не варто забувати, оцінюючи його здібності, що грав він за «м'ясних» у період суцільної «депресії» «Спартака». Нині ж він один із провідних гравців «Браги». Його партнером по центру захисту є гравець національної збірної Перу Альберто Родрігес.

У перших п'яти матчах праву бровку закривав Мігель Гарсія, якому Домінгеш Пасієнса вирішив укотре надати шанс, та Мігель знову його не використав. А тут саме придбали в «Ріо Аве» непоганого флангового захисника Сільвіо, якого тренер і поставив на проблемну позицію.

Роль опорного виконує Фандиньо, який виходив у всіх матчах цього сезону. Трішки над ним грають здебільшого Луїс Агуйяр та Леандро Саліно, які витіснили з основи Моссоро (через травму) та Хуго Віану. Саліно взагалі знахідка для тренера команди — на тлі великої кількості атакувальних хавбеків, котрі думають лише про атаку, цей бразилець уміє дуже непогано оборонятися. Стосовно ж перспектив Агуйяра, то тут є певні сумніви. Ще влітку 2009-го московське «Динамо» заплатило за нього «Бразі» 3 млн. євро, але Луїс у Москві не зміг адаптуватися й через півроку повернувся до Португалії.

Першими на заміні нині троє: Хуго Віана, Марсіо Моссоро та Андреас Мадрид.

Праворуч у нападі, як і раніше, діє Алан, ліворуч — Пауло Сезар, а в центрі Матеус, котрого минулого сезону використовували більше як гравця, що перший виходить на заміну, коли потрібно підсилити атаку. Мейонг Зе нині чомусь не грає.

До «Арсеналу» та після нього


Провальний матч у Лондоні став певною мірою поштовхом до зміни деяких гравців у стартовому складі. Ви, звісно, можете сміятися, але проти «Арсеналу» тренер знову дав можливість зіграти Мігелю Гарсії, який того вечора закривав лівий фланг захисту. Гадаю, це був останній матч хлопця в основі. Також кепське враження справив і Хуго Віана, який вже два матчі поспіль сидить на лаві.

Впевнений, що саме матч проти «Арсеналу» показав істинну силу «Браги», а не героїчна перемога у Севільї, адже таких «мертвих» андалузців давно не доводилося бачити.

Саме з цієї причини спроба прогнозу стартового складу «Браги» в матчі проти «Шахтаря» не є легкою справою. Та все ж спробуємо. У воротах — Кім. Захист: Сільвіо (праворуч), Мойзес, Альберто Родрігес (центр), Елдерсон (ліворуч). Опорний Фандиньо, над ним — Агуйяр, Сапіно. Напад Алан (праворуч), Пауло Сезар (ліворуч), Матеус (центр). Щоправда, враховуючи домашній статус поєдинку для Браги, на місце Саліно може вийти Моссаро, який більше спрямований на атаку, але це буде самогубством. Та й навряд чи Домінгеш після «Арсеналу» ризикне грати у відкритий футбол проти «Шахтаря». Радше за все, він спробує повторити подвиг «Партизана», якому майже вдалося перекрити всі зони для атак.

Літні трансфери

Просто неймовірна кількість футболістів прийшла та пішла з «Браги» цього літа, але чи всі вони варті уваги? Спробуємо розібратися.

Пішли

Воротарі:


Едуардо Карвальо. Зіграв у З0 матчах. Тобто був основним кіпером минулого сезону. Перейшов до італійської «Дженоа» за 4,5 млн. євро. У перших трьох турах відстояв у основі Павел Кіщек. Зіграв лише в кількох незначних турнірах і перейшов до «Порту». Навіщо він «біло-блакитним»? Не питайте - не знаю. Там він взагалі не грає.

Захисники:

Евальдо (лівий). Зіграв З0 матчів, забив; два м'ячі. За 3 млн. євро перейшов до «Спортинга», де грає нині в основі. Тіаго Пінто (лівий). Пішов у оренду до «Ріо Аве». Андре Леоне (центральний). На його рахунку 12 матчів та один гол. Цього літа перебрався до бразильської команди «Ресіфе», яка відома тим, що дала світу нападника Аїлтона, якого ми всі пам'ятаємо не тільки за виступами у бременському «Вердері», а й за сидінням на лаві запасних донецького «Металурга».

Півзахисники:

Феліпе Олівейра (правий).
Зіграв у 17 матчах. Віддав дві голеві передачі. Перейшов до. італійської «Парми», котра встигла вже віддати його до оренди в «Торино», що грає в Серії В. Рафаель Бастос (універсальний, атакувапьного спрямування). Зіграв у восьми матчах. Перейшов до румунського «Клужа». Діого Валенте (лівий). Зіграв вісім матчів. Перейшов до «Академіки», де грає в основному складі. Забив один м'яч і віддав дві голеві; передачі. Луїс Пена (атакувальний). 3іграв один матч. Пішов у оренду до «Портімоненсе».

Нападники:


Освальдо Фільо.
Зіграв у чотирьох матчах. Не забивав. Де нині — невідомо. Адріано Лоузада. Зіграв у семи матчах. Не забивав. Де нині -— невідомо. Рентейра. Зіграв у 12 матчах (здебільшого виходив із лави запасних), забив три м'ячі, Оскільки він прийшов із «Порту» на правах оренди, то туди ж і повернувся.

Прийшли

Воротарі:

Кім — основний воротар «Бенфіки» і один із найкращих голкіперів Португалії. Регулярно викликався до збірної:Португалії. До речі, Кім — вихованець саме «Браги». Маркос. З 2002 по 2009 роки грав за «Марітімо», потім, здавалося, поїхав догравати у заштатну італійську команду «Ренате», але несподівано повернувся до Португалії. Феліпе. Прийшов із «Корінтіанса», де основним не був. Зате став основним у «Бразі». Посвяту вже пройшов, отримавши шість м'ячів від «Арсеналу» та три від «Порту». Артур Мораес. Прийшов із італійської «Роми», у складі якої в чемпіонаті зіграв лише одного разу (пропустив від «Дженоа» три м'ячі), а в Лізі Європи — чотири. На поле поки не виходив.

Захисники:

Джордж Лукас (правий); Минулого; сезону був поза футболом з не відомих мені причин. Англійською мовою його ім'я та прізвище пишуться так само, як і у відомого кінорежисера. Елдерсон (лівий) захисник збірної Нігерії. На ЧС-2010 двічі виходив на заміну. Прийшов із французького «Ренна», в якому не мав місця у основі. У «Бразі» — основний і навіть вже забив один м'яч у ворота «Севільї». Сільвіо (фланговий). Прийшов із «Ріо Аве». У «Бразі» грає в основі, відзначився одним забитим м'ячем. Викликався на останній матч португальців проти норвежців і навіть зіграв увесь матч. Лео Фортунато (центральний) прийшов із «Крузейро».

Півзахисники:

Хелдер Барбоса (лівий). Прийшов із «Сетубала», де минулого сезону забив два м'ячі та віддав сім голевих передач. До основи поки що не потрапляє (З матчі в різних турнірах). Леандро Сапіно (опорний); Прийшов із «Насьоналя», у складі якого грав у Лізі Європи (6 матчів) та чемпіонаті (24 матчі, 2 передачі). У «Бразі» нині основний і вже встиг одного разу відзначитися. Кустодіо (опорний) прийшов із «Гімараєша». Едуардо Нето (опорний). Повернувся із оренди з Бразилії.

Нападники:

Ліма прийшов із «Беленсенеша», за який минулого чемпіонату в 27 матчах забив сім м'ячів. У складі «Браги» наразі основний нападник (у чемпіонаті забив один м'яч, а в Лізі Європи — три, причому це був хет-трик у ворота «Севільї»). Ладьї Кейта. Перейшов Із «Сетубала», де забив дев'ять м'ячів. У «Бразі» поки що не грав. Елтон прийшов із «Васко да Гами». Минулого сезону результативністю не виблискував, а ось позаминулого забив 17 м'ячів. За «Брагу» поки не забивав.

Висновок

Отож, «Брага» втратила основного кіпера, а натомість придбала відразу чотирьох (один із яких доволі відомий - Кім). На підвищення до «Спортингу» пішов лівий бек Евальдо. Натомість прийшов непоганий захисник з досвідом гри на ЧС та ще один універсал, який: може зіграти на обох флангах і викликається до збірної Португалії (Сільвіо).

Серед півзахисників суттєвих втрат немає, а ось підсилення — непогане. У першу чергу, йдеться про лівого хавбека Хелдера Барбосу та опорного — Саліно. Напад теж особливо не потерпів — усі форварди, що покинули «Брагу» забили разом «аж» три м'ячі (всі з яких на рахунку Рентейри). Придбали ж досить результативних атакерів Ліму, Кейту та Елтона.

ПРОФАЙЛ
Португальський професіональний футбольний клуб з однойменного міста й відомий також як «Спортінг де Брага». Був заснований 1921 року, Грає на стадіоні АХА, який побудовано до чемпіонату Європи-2004. 2000 року клуб став одним з найуспішніших клубів Португалії, що не входять у «велику трійку»; крім успіхів на внутрішній арені, «Брага» брала участь в еврокубках, де 2008-го виграла останній розіграш Кубка Інтертото. «Брагу» інколи називали «Арсеналістас Міньотус», за що вона і отримала своє нинішнє прізвисько «каноніри». З 1975-го постійно грає у вищій лізі чемпіонату Португалії.


Олександр ОЗІРНИЙ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
vik2an
Брага, що ніяк не дійде до кондиції
....что бы дошла надо завернуть в одеяло и поставить на батарею ;)
vik2an
Брага, що ніяк не дійде до кондиції
....что бы дошла надо завернуть в одеяло и поставить на батарею ;)
adkalitv
Мова про футбольний клуб «Брага», в якого у сусідній Росії є навіть фан-сайт. Воно й не дивно, зважаючи на назву...
Обязательно нужно плюнуть кусочек срани, что неудивительно, учитывая название газеты...
Shurat88
Многа БУКАВ