Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1448
0

Знову на Херсонщину прийшло свято

Відбулися фінальні змагання XIV чемпіонату України з футболу серед аматорських команд

Знову на Херсонщину прийшло свято

Фінальні змагання XIV чемпіонату України з футболу серед аматорських команд завітали на Херсонщину. Впродовж п'яти днів (з 14 по 19 вересня) у Новотроїцькому районі на зелених полях селища Новотроїцьке та селах Горностаївка і Громівка проходили футбольні баталії за звання чемпіона та комплекти нагород.

У фінальній частині брали участь сім команд, розподілених на дві групи. У групі «А» за перше місце, яке надавало право грати у фінальному матчі, змагалися «ОДЕК» (Оржев, Рівненської області), «Локомотив» (Куп'янськ, Харківської області), «Мир» (Горностаївка, Херсонської області). У групі «Б» вели боротьбу «Єдність-2» (Плиски, Чернігівської області), «Торпедо» (Миколаїв), ФК «Тернопіль» (Тернопіль), «Звягель-750» (Новоград-Волинський, Житомирської області).

1-й день. Урочистості з приводу відкриття змагань відбулися у Горностаївці на місцевому стадіоні «Затис», який хоча і не великих розмірів, але затишний і має чудові умови для футболістів та глядачів. Команди почули вітання від першого віце-президента Асоціації аматорського футболу України Олександра Каденка, голови райдержадміністрації Новотроїцького району Петра Збаровського та інших поважних осіб. Після того, як почесним гостям було вручено хліб та сіль від місцевих хліборобів, до справи взялися футболісти.

Першого дня у групі «А» грали «Локомотив» і «Мир». Господарі, підтримувані численними вболівальниками, кинулися атакувати ворота куп'янців і вже на початку зустрічі відкрили рахунок. Це після подачі кутового Олександром Шипою м'яч потрапив до Віктора Довбиша, і він спрямував його у ворота. Це був перший гол у фінальній частині змагань. І надалі футболісти «Мира» домінували на полі, перемігши — 4:1.

У Новотроїцькому грали представники групи «Б» — минулорічний чемпіон «Єдність-2» і «Звягель-750». Тут краще почувалися представники Житомирщини. Футболісти «Звягеля» вже в першому таймі відкрили рахунок. А у підсумку виграли — 3:1.

У Громівці на зелений газон місцевого стадіону вийшли футболісти «Торпедо» та ФК «Тернопіль». Здивували тернополяни. Вони ще до перерви «відвантажили» у ворота миколаївців два м'ячі, пропустивши один. А потім «добили» торпедівців, перемігши — 6:1.

2-й день.
Він розпочався нарахуванням та зняттям очок з команд. У групі «Б» на матч першого дня між командами ФК «Тернопіль» та «Торпедо» з Миколаєва миколаївці подали протест, бо в тернополян грав незаявлений гравець. Звісно, після тривалих дискусій їм зараховано технічну поразку і знято троє очок, а «Торпедо» отримало технічну перемогу та троє очок. Потім відбулися матчі другого туру.

У групі «А» команди «Мир» та «ОДЕК» уже роздобули по одному комплекту нагород. Бооржевці у другому турі переграли куп'янський «Локомотив» — 3:0. Відтак у «Мира» та «ОДЕКа» стало по три очки. Хто з них піде далі, й вирішувалося в матчі між ними в останньому турі групових змагань. У «Локомотива», який завершив змагання, — нуль очок. Він першим поїхав додому.

У групі «Б» не відбулося реваншу. «Єдність-2», як і торік у фіналі, здолала «Торпедо». Цього разу — 2:0. А команда «Звягель-750» виграла другий матч поспіль, розгромивши ФК «Тернопіль» — 3:0. А відтак, набравши шість очок, вже забезпечила собі один із комплектів нагород. Питання, хто посяде друге місце у групі, залишалося відкритим, бо по три очки мали «Єдність-2» та «Торпедо». Жодного очка не мав лише ФК «Тернопіль».

3-й день. У групі «А» господарі змагань футболісти «Мира» спочатку засмутили своїх прихильників, пропустивши м'яч після помилки захисників, але потім реабілітувалися, забивши два м'ячі у ворота «ОДЕКа». Хоча вони провели ще один м'яч — у свої ворота. Тому зустріч завершилася унічию 2:2. Це дало право «Миру» грати у фінальному матчі. А оржівці завоювали бронзові медалі, бо у чемпіонаті матч за третє місце в останні три роки не проводиться. «Бронза» вручається двом командам, які посідають другі місця у групах фінальної частини чемпіонату.

У групі «Б» футболісти «Торпедо», хоч як намагалися вирвати перемогу у «Звягеля-750», все ж поступилися — 2:3, залишившись без нагород. До речі, торік вони були срібними призерами. Звягельці стали єдиною командою, яка не втратила жодного очка у груповому турнірі фінальної частини змагань. А друге місце у цій групі дісталося «Єдності-2», що розтрощила ФК «Тернопіль», — 6:1. Вони — бронзові призери.

Підсумкові таблиці групових турнірів

Група «А»
1 Мир (Горностаївка)  - 4
2.ОДЕК (Оржів) - 4
3. Локомотив (Куп'янськ) - 0

Група «Б»

1.3вягель-750 (Новоград-Волинський)  - 9
2. Єдність-2 (Плиски) - 6
3. Торпедо (Миколаїв) - З
4. ФК Тернопіль (Тернопіль) – 0

4-й день. Усі чекали з нетерпінням на фінал. І він відбувся у неділю, 19 вересня.

МИР - ЗВЯГЄЛЬ-750 - 2:0 (1:0).
19 вересня. 15.00. Горностаївка. Стадіон «Затис». 1100 глядачів.
Судді: О.Руденко (Одеса), С.Резанцев (Кривий Ріг), П.Почепецький (Дніпропетровськ).
Делегат АФУ: О. Каденко (Київ).
Інспектор ФФУ: Ю. Власенко (Київ).
Горностаївка: Єрещенко, Головко, Осьмачко, Приземлін, Лахнюк, Шипа (О.О.Сапельняк, 90+4), Зайцев (Хомутов, 83), Савченко (Соболь, 90+5), Довбиш, І.Доценко (Кривошейкін, 86), Жигалов.
Тренер: Олександр Сапельняк.
Новоград-Волинський: Дубров, Носарєв, Джус, Перін (Расулов, 75), Загривний (Диняк, 72), М.Войнович (Сизоненко, 77), Горбаченко, Весельський, Осарчук, Ванжура (Майдачевський, 60), Омельченко.
Голи: Жигалов (24), І.Доценко (57).
Попередження: Довбиш (25), Савченко (62) — Майдачевський (68), Сизоненко (82), Ванжура (90).
Вилучення: тренер команди «Звягель-750» Андрій Лось: попередження (42) та вилучення (68) за нецензурну лайку на адресу бокового арбітра.

Отже, у двобої за чемпіонський титул зійшлися представники Херсонщини та Житомирщини, де донедавна не було навіть команд майстрів.

Господарі фінального турніру «Мир» одразу взялися до справи, намагаючись не дати оговтатись гостям. На початку зустрічі Іван Доценко подавав на Жигалова, але голкіпер відвів загрозу. Надалі вже Шипа надіслав м'яч зі штрафного вище воріт. А після удару Довбиша смугастий вже пролетів поруч зі стійкою. Ще Віталій Зайцев поцілив вище поперечини. Це голеві моменти біля воріт «Звягеля», що виникали до 21-ї хвилини. І лише після цього звягельцям вдалося налякати воротаря «Мира» дальнім ударом зі штрафного. Корнійчук теж спрямував м'яч повз ціль. І ось розпочалася 24-а хвилина. Жигалов проскочив лівим флангом звягельців і перекинув м'яч через голкіпера. Гол!

Після відпочинку футболісти «Мира», підтримувані численними прихильниками, продовжували атакувати. Захисникам «Звягеля-750» доводилося несолодко. Доценко, Довбиш і Жигалов виходили на зручні позиції або завдавали ударів по воротах суперника, але на висоті були голкіпер звягельців Дубров і захист. Однак на 57-й хвилині прохід Доценка правим флангом у штрафний майданчик завершився влучним ударом у кут воріт - 2:0.

У подальшому тривала тактична гра. Господарі турніру збивали темп, а керівництво «Звягеля-750» не тільки намагалося якось змінити хід поєдинку, провівши кілька замін, а й тиснуло на арбітрів. Це закінчилося тим, що Андрій Лось отримав червону картку за неодноразову лайку на адресу бокового асистента арбітра і залишив лаву запасних.

А щодо завершення матчу, то підопічні тренера Олександра Сапельняка горностаївці довели його до логічного завершення, не дозволивши звягельцям забити бодай гол престижу. Перемога — 2:0, і «Мир» уперше стає чемпіоном країни серед аматорів.

Варто зазначити, що керівництво футбольного клубу «Мир» на чолі з президентом, палким прихильником футболу Іваном Івановичем Доценком, керівництво райради та симпатики футболу — керівники господарств (а їх досить багато у Новотроїцькому районі) створили хороші умови для учасників фінальної частини змагань, аби на Херсонщині відбулося свято футболу.

Олександр КРУПІЦА, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.