Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 13 января 2024, 18:14
1329
1

Перед скандинавським іспитом

Завтра жіноча збірна України проведе перший поєдинок плей-офф з Норвегією

| Обновлено 13 января 2024, 18:14
1329
1
Перед скандинавським іспитом
Женская сборная Украины

У суботу, 11 вересня, у Чернігові відбудеться матч стикового раунду європейського відбору до чемпіонату світу-2011 серед жінок. Збірна України, основу якої майже повністю складають колишні й нинішні гравці чернігівської «Легенди», прийматиме одну із найсильніших національних команд планети — збірну Норвегії.

Як відомо, право виступити на етапі плей-офф здобули переможці групових турнірів — збірні Англії, Данії, Італії, Норвегії, України, Франції, Швейцарії та Швеції. Жеребкування, що відбулося у швейцарському місті Ньоні, де міститься штаб-квартира УЄФА, не було «сліпим». Попередній посів здійснювався згідно з рейтингами команд, обчисленими згідно з їхніми результатами у нинішній кваліфікації та участі в Євро-2009. Зокрема, наша збірна потрапила у другу корзину. А відтак слід було очікувати, що українкам доведеться помірятися силами з однією із провідних національних збірних континенту. І їм у суперниці дісталася збірна Норвегії, яка свого часу вигравала усі три найкрупніші змагання: Олімпійські ігри та чемпіонати світу і Європи.

За твердженням експертів, упродовж останніх десятиліть популярність жіночого футболу в Норвегії неабияк зросла. Серед прекрасної статі цієї скандинавської країни він став наймасовішим. Тепер у ній футболом займаються майже 80 тисяч жінок. Норвезька збірна завоювала «золото» на сіднейських Олімпійських іграх-2000, у чемпіонаті світу-1995, а також у континентальних першостях 1987 і 1993 років. Разом із тим вона неодноразово ставала призером найпрестижніших змагань. Утім, помітно, що нинішнього десятиліття загальні здобутки скандинавок дещо скромніші, ніж у дев'яності роки.

Водночас, найвищим досягненням нашої збірної є вихід у фінальну стадію чемпіонату Європи 2009. Тоді на вирішальному етапі силами мірялися вісім збірних, які були поділені на дві групи. І українки посіли у своєму квартеті останнє місце. Але при цьому гучно «грюкнули дверима», здобувши у прощальному для них матчі сенсаційну перемогу над господарками турніру — сильною командою Фінляндії.

І ось цьогорічного серпня — подолання непростого бар'єру в рамках світової першості. Як відомо, українки спромоглися вибороти у відбірковому груповому турнірі перше місце завдяки потужному ривку на фініші, набравши максимум можливих очок у домашніх поєдинках зі збірними Румунії та Польщі, яка лідирувала до останнього ігрового дня. У свою чергу, норвежки виграли груповий турнір достроково. За два тури до фінішу вони стали недосяжними і для головного їхнього конкурента — збірної Нідерландів.

Усі попередні домашні матчі нинішнього відбору наші співвітчизниці проводили у Чернігові, на стадіоні імені Гагаріна. І жодних підстав порушувати цю традицію немає. Тим більше, що в зустрічах у місті на Десні було набрано максимум можливих очок. А головне — Чернігів, по суті, став центром розвитку жіночого футболу в Україні. Тож, 11 вересня чернігівські вболівальники, серед яких будуть рідні й близькі, друзі футболісток, матимуть змогу поспостерігати за черговим жіночим футбольним дійством на рівні національних збірних. Причому команда такого рівня, як збірна Норвегії, у місто на Десні ще не приїздила.

У суботу відбудуться й інші стикові поєдинки. Француженки зіграють з італійками, англійки зі швейцарками, шведки з датчанками. А матчі-відповіді в усіх чотирьох парах — 15 або 16 вересня. Переможці цих двобоїв отримають путівки на світовий чемпіонат. А ті, що програють, ще матимуть шанс досягти бажаного у подальшій серії плей-офф.

Лишається додати, що підготовку до протистояння з норвежками наша збірна розпочала в понеділок у Києві. На середу було заплановано спаринг із молодіжною збірною. А сьогодні команда прибуде у Чернігів. Тут вона проведе уже передматчеве тренування. А наступного дня, о 18.00, розпочнеться поєдинок з Норвегією.

Склад збірної України

Воротарі: Надія Баранова («Звєзда-2005» Перм, Росія), Ірина Зварич («Росіянка» Червоноармійськ, Росія), Катерина Самсон («Легенда» Чернігів), Ірина Саніна («Житлобуд-1» Харків);
захисники: Марина Масальська («Житлобуд-1»), Ірина Василюк («ККРК» Конін, Польща), Юлія Ващенко, Алла Лишафай (обидві — «Легенда»), Валентина Котик («ШВСМ-Ізмайлово» Москва, Росія), Олена Ходирєва («Звєзда-2005»);
півзахисники: Юлія Гнидюк, Людмила Лемешко, Наталія Сухорукова (всі — «Легенда»), Віра Дятел («Звєзда-2005»), Людмила Пекур («Енергія» Воронеж, Росія), Тетяна Романенко («Кубаночка» Краснодар, Росія), Тетяна Чорна («Росіянка» Червоноармійськ, Росія);
нападники: Дарина Апанащенко, Ольга Бойченко (обидві — «Звєзда-2005»), Юлія Корнієвець, Оксана Яковишин (усі — «Легенда»), Світлана Фришко («Житлобуд-1»).


Віктор МУХА, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Названа причина смерти экс-футболиста сборной Украины Богдана Шершуна
Футбол | 28 марта 2024, 14:38 5
Названа причина смерти экс-футболиста сборной Украины Богдана Шершуна

Укус клеща спровоцировал рак мозга

Тонали грозит еще одна дисквалификация за ставки
Футбол | 28 марта 2024, 16:42 0
Тонали грозит еще одна дисквалификация за ставки

Теперь хавбеку «Ньюкасла» предъявила обвинения футбольная ассоциация Англии

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
dychko
плів-офф? це як? відредагуйте другий заголовок