Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
919
0

Програна інформаційна війна або чому донецькі облили нас брудом?!

Страсти вокруг матча кубка Украины Карпаты - Шахтер

Програна інформаційна війна або чому донецькі облили нас брудом?!
Після останнього матчу „Карпат” проти діпродзержинської „Сталі” при виході зі стадіону „Україна” довелося перекинутися кількома словами з одним із активних уболівальників „Карпат”. З його вуст пролунала фраза: „Що, Ігоре, програли Ви інформаційну війну донецьким”. У відповідь довелося лише знизувати плечами. Бо мені і цій людині, яка мабуть, також ретельно відслідковувала інформаційні потоки, що стосувалися до- і післяматчевих кубкових подій, як не прикро це усвідомлювати, було боляче від цього незаперечного факту. Так, мусимо констатувати і визнати те, що деякі служби ФК „Карпати”, і зокрема відповідальні за інформаційну політику працівники „Карпати Спорт Маркетинг” просто-напросто відсторонилися і самоусунулися від тих потужних інформаційних атак на львівський клуб з боку донецьких і деяких підконтрольних Рінату Ахметову всеукраїнських ЗМІ.
Зрозуміло, що імперія донецького олігарха жадала хоча б моральної сатисфакції після блискучої перемоги львівських „Карпат” над їх улюбленим дітищем – командою „Шахтар”. Зрозуміло також, що тактика відволікання уваги громадськості від головного факту (нищівного програшу „Шахтаря” молодикам Юрія Дячука-Ставицького) і переключення її на довокламатчеві моменти, в яких ФК „Карпати” було подано в різко негативному світлі, мала на меті приглушити у донецьких серцях біль від образи за поразку і витоку негативних емоцій у шанувальників і, можливо, у власника клубу. Хоча в даній ситуації хотілося б звернутися до творців донецької інформаціної навали (інакше й не назвеш): програвати також потрібно вміти з честю. А всі інші потуги будуть сприйматися не інакше, як махання кулаками (в даному випадку інформаційними) після бою. Та нехай це залишиться на совісті тих, хто спричинився до витоку інформаційного бруду. Нас же найбільше цікавить той факт, що ФК „Карпати” не зумів надати вчасної і достойної відповіді на закиди, які містилися в більшості інформаційних повідомлень про цей історичний поєдинок. Дана ситуація блискуче продемонструвала вади в цьому дуже важливому напрямку роботи ФК „Карпати” і його маркетингового партнера „Карпати Спорт Маркетинг”, на якого якраз і покладено функції інформаційної політики клубу. Звичайно, зараз можна відшукати масу об’єктивних і суб’єктивних виправдань і логічних пояснень інформаційної слабкості львівського клубу. Але найголовніша з цих причин криється в нас самих. Вірніше в недооцінюванні і неглибокому розумінні такого важливого елементу функціонування клубу як інформаційна політика. Саме тому й існує такий значний дисбаланс сил на інформаційному фронті між клубами „Карпати” і „Шахтар”. Для порівняння наведу прості цифри, які свідчитимуть не на користь нашого клубу – прес-служба, чи то пак, цілий інформаційний центр ФК „Шахтар” налічує добрих півтора десятка висококваліфікованих і досвідчених творчих працівників, які чітко знають своє задання і беззастережно та стабільно його виконують. У нас же крім керівника прес-служби і двох журналістів, зосереджених над роботою з випуску газети „Карпати”, більше нема чим крити. Стосовно ж інформаційного ресурсу ФК „Карпати”, яким є згадана газета „Карпати” і офіційний веб-сайт клубу, то їх робота, також слід визнати, не відповідає рівню такого клубу, як „Карпати”. На противагу, у „Шахтаря”, крім якісних і високопрофесійних офіційних інформаційних атрибутів (газета „Шахтар” та офіційний сайт), наявні й інші канали інформаційних потоків (сюди сміливо можна віднести ТРК „Україна” і більшість потужних донецьких ЗМІ (в тому числі й сайтів), а також чимало підконтрольних центральних ЗМІ і сайтів). Очевидно, що в даній ситуації ФК „Карпати” і ФК „Шахтар” перебувають у різних вагових категоріях. Проте, це ні в якому разі не виправдовує нас. Хоча причина цілком може походити на об’єктивну.

Мусимо визнати найголовніше. Існує така гостра проблема, як брак кваліфікованого кадрового потенціалу, який би міг на високому рівні вирішувати покладені на нього серйозні завдання. Так склалося, що прозябання клубу в першій лізі приспало увагу до цього напрямку роботи, а коли команда здійснила різкий стрибок нагору, інші служби виявилися неготовими стартувати за командою і йти в ногу з її поступом. Звідси й проблеми з організацією таких великих матчів, яким була гра з „Шахтарем”, і неготовність до злагодженої роботи на інформаційному грунті.

Крім того, нечіткість і незлагодженість інформаційної політики ФК „Карпати” призвела до того, що наші місцеві й регіональні ЗМІ піддалися масовому інформаційному впливу з боку донецьких і тим, що їм співчувають, та певною мірою свідомо чи несвідомо підтримали інформаційну атаку на ФК „Карпати”.

Висновок з цього всього напрошується один: футбольний клуб – це дуже серйозна структура, в діяльності якої нема і не може бути дрібниць чи недопрацювань. Тому зрозуміло, що ситуація з матчем проти „Шахтаря” і події, що передували йому і які розгорталися по його закінченні, повинні стати добрим уроком для усіх і сприяти ліквідуванню тих серйозних прогалин, які нині наявні в діяльності львівського футбольного клубу, який, як і вболівальник, сподіваємося, вже починає забувати про кризу в грі команди і своєму функціонуванні.

P.S.: У наступному номері газети „Карпати”, а також в найближчі дні на сторінках офіційного сайту ФК „Карпати” ми оприлюднимо чітку та аргументовану позицію ФК „Карпати” стосовно усіх подій, які відбулися довкола матчу „Карпати” – „Шахтар”, які мали скандальні відтінки або викликали чимало запитань (як от ситуація з продажем прав на телетранляцію даного матчу, з розповсюдженням перед входами на стадіон сумнозвісних листівок з текстами, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу, а також з аргументацією підвищенння цін квитків на матчі першості України і т.ін.).

Ігор ДЕДИШИН, директор „Карпати Спорт Маркетинг”

Источник - сайт ФК Карпаты

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.