Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
3763
3

Наздоганяючи графіки

Новини Євро-2012

Наздоганяючи графіки

Тернопіль — в офіційному каталозі УЄФА

Минулого уїк-енду до Тернополя прибув директор департаменту з організації заходів УЄФА Лукас Ахерман. Метою його візиту було підтвердження факту розгляду Тернополя як тренувального центру в рамках Євро-2012. Міський голова Тернополя Роман Заставний разом з представниками обласної влади зустрів пана Лукаса та ознайомив його зі станом справ з підготовки спортивної та готельної інфраструктури в місті. Представник УЄФА оглянув центральний міський стадіон, де наразі здійснено реконструкцію внутрішніх приміщень, входу та виходу на стадіон, фойє, модернізацію футбольного поля та забезпечення його автоматичного зрошування, встановлення сучасної системи озвучення. З 1 липня розпочато роботу зі встановлення даху над південною трибуною. Також розроблено проектно-кошторисну документацію загальної реконструкції стадіону (ремонт трибун, заміна пластикових сидінь, встановлення освітлення).

Очевидно, що Тернопіль пройшов найважливіший етап у процесі відбору міст — тренувальних центрів Євро-2012, яких в Україні визначено 14 (окрім Тернополя, найближчі до Львова — Ужгород, Трускавець, Дрогобич, Моршин). І вже надалі, за словами пана Ахермана, експерти щопівроку інспектуватимуть стан справ та виконання вимог УЄФА в цих містах.

Як повідомив пан Лукас, за результатами обстеження центрального стадіону та готелю «Тернопіль», місто буде долучено до офіційного каталога УЄФА, який невдовзі вийде друком. У цьому виданні подаватиметься коротка презентація міст, які прийматимуть чемпіонат Європи з футболу на теренах України та Польщі, а також міст — тренувальних центрів. Каталог розішлють 54 країнам-учасникам Євро-2012. Наприкінці 2011 року після відбіркових матчів, коли буде відомо, хто де гратиме (в Україні чи Польщі), команди подаватимуть свої заявки на вибір міста — тренувального центру.

Нагадаємо, що у березні цього року місто відвідували представники оргкомітету чемпіонату Європи з футболу в Україні, які, ознайомившись з реальним станом підготовки до цієї спортивної події, долучили Тернопіль у відповідний каталог.

Для довідки: головні вимоги УЄФА до стадіонів міст — тренувальних центрів: відповідність трав'яного покриття футбольного поля, внутрішніх приміщень стадіону, наявність зали для прес-конференцій, а також вирішення питання безпеки. Вимоги до готелю: 4-зірковий статус (у Тернополі погоджено 3-зірковий), 65 номерів (люкс і напівлюкс), наявність реабілітаційної інфраструктури (СПА-салон, бігові доріжки тощо).

Дах львівського стадіону оздоблять витинанкою

Новий 33-тисячний стадіон у Львові по вул. Стрийсько-Кільцевій дорозі (робоча назва), як і інші українські стадіони, що готуються до Євро-2012, вирізнятиме оригінальний дах. Зокрема, у проекті зроблено акцент на національному колориті: по периметру модернового покриття розміщено орнамент, що нагадує мереживо витинанки — традиційного для українців виду декоративного мистецтва.

Планується: під накриттям будуть усі глядацькі місця, водночас частина навісу стане прозорою, що зроблено для природного відновлення газону.

До слова, львів'яни оздоблять в етностилі також інтер'єр нового терміналу міжнародного аеропорту «Львів», який будують до Євро-2012. Хоча зовні термінал матиме вигляд сучасної споруди з бетону і скла, у його внутрішньому оформленні проектанти використали давні національні орнаменти. З одного боку, на колонах з'являться вишиванки. З іншого — проектанти вирішили використати мотиви писанки для мозаїки підлог залів першого поверху.

Нагадуємо: найскладнішим дахом Євро-2012, з точки зору інженерних технологій, вважається покриття НСК «Олімпійський» — підвісний навіс з напівпрозорої синтетичної мембрани. Згідно з проектом, найбільший дах чемпіонату опиратиметься на каркас із 80 колон, виготовлених із високоміцних сталевих листів. По периметру вантової конструкції буде розтягнено синтетичну мембрану, армовану скловолокном, загальною площею 48500 мі.

Оскільки дах фактично висітиме над стадіоном, передбачаються безпрецедентні заходи безпеки під час усіх етапів монтажу покрівлі. Тож не дивно, що до підготовки покрівлі було залучено понад 30 вітчизняних та іноземних компаній. До речі, уболівальників під час фіналу Євро-2012 має здивувати також унікальне мембранне покриття, яке відкриває можливості для цікавих оптичних рішень. Зокрема, на стелю можна буде проектувати відеозображення, скляний фасад гратиме у світлових променях.

Другим за складністю експерти називають дах на «Донбас-Арені». Покриття стадіону, який часто порівнюють з «літаючою тарілкою», нахилене у напрямку з півночі на південь, йдучи за лінією природного ландшафту. А зовнішнє підсвічування фасаду перетворює стадіон у темний час доби на сяючий діамант.

Вишуканий дизайн стадіону розробила компанія «Арупспорт», відома своїми проектами для клубів «Манчестер Сіті» (Англія), «Еспаньол» (Іспанія) та мюнхенської «Баварії» («АІІіаnс Агепа», Німеччина).

Унікальність даху харківського стадіону — у його витривалості: він може витримати землетрус силою 8 балів. Це ноу-хау харківських проектантів і будівельників. Вони вигадали надійну конструкцію, у якій навіс не спирається на тіло трибуни, а тримається, як на ніжках павука, на 24 опорах, розташованих навколо чаші стадіону. При цьому дах накриває 100 відсотків глядацьких місць і важить понад 3,5 тонни.

Реконструювати дороги допоможе Європейський банк

Європейський банк реконструкції і розвитку має намір виділити 450 млн. євро, які будуть спрямовані на розвиток автомобільних під'їздів до Києва. Цей проект Рада директорів банку розглядатиме 28 вересня.

Передбачається, що позику братиме держава, а отримає Укравтодор. Загалом вартість робіт, за оцінками банку, становить приблизно 1 млрд. євро. У зв'язку з цим планується, що ще один кредит у розмірі 450 млн. євро Україна отримає від Європейського інвестиційного банку.

Як очікується, кредит буде надано двома траншами. Перший з них буде спрямовано на реконструкцію доріг Київ — Ковель — Ягодин. Другий — на оновлення колій від Києва в напрямку до Чернігова, Одеси, Знам'янки, Іванкова та Овруча.

Крім цього, кошти буде вкладено в розширення Житомирської окружної дороги. У разі успішного просування проекту, перший транш наша країна може отримати вже цього року.

Раніше перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомляв про плани уряду спрямувати в поточному році 15 млрд. грн. на ремонт доріг. У свою чергу віце-прем'єр з підготовки до Євро-2012 Борис Колесніков повідомив, що Президент України поставив завдання: поліпшити якість автомобільних доріг у країні до рівня, при якому відстань від західної до східної межі країни можна подолати за 13-14 годин.

Великі можливості Львівщини

Під час перебування у Львівській області з робочим візитом віце-прем'єр-міністр України Борис Колесніков позитивно відгукнувся про можливості Львівщини щодо реалізації великих спортивних подій, зокрема Євро-2012 та зимової Олімпіади-2022 року, про яку нині так багато говорять в Україні.

Він зазначив, що у цьому регіоні достатньо розвинена інфраструктура, оскільки Львів готує об'єкти до проведення в Україні Євро-2012. «Однак інші області й гірськолижні курорти теж мають шанси приймати Олімпійські ігри», — наголосив віце-прем'єр.

Борис Колесніков наголосив, що нині головне — переконати Міжнародний Олімпійський Комітет у спроможності України провести на своїх теренах зимову Олімпіаду 2022 року та запропонувати серйозну концепцію. «Фактично до Євро-2012 ми почали готуватися в березні 2010 року, тому в нас є достатньо часу для того, щоб розробити плани, забезпечити інвестиції, переконати МОК в тому, що Україна спроможна провести зимові Олімпійські ігри», — зазначив віце-прем'єр-міністр.

На завершення робочого візиту Борис Колесніков, Равіль Сафіуллін і Сергій Бубка у супроводі представників місцевої влади відвідали арену на Стрийсько-Кільцевій, аби на власні очі побачити всі ті позитивні зрушення, про які повідомляють прес-служби владних структур.

Справді, віце-прем'єр-міністр України відзначив значний прогрес у зведенні стадіону: «Якщо згадати перший візит у березні цього року на стадіон, то тут стояли лише бетонні палі. Зараз будівництво значно просунулося, активно ведуться всі роботи. Ми очікуємо, що у вересні наступного року львівський стадіон буде здано в експлуатацію. Нині активно проводяться переговори з визначення підрядника, який займатиметься газоном на львівському стадіоні».

За словами Бориса Колеснікова, наразі активно обговорюються питання щодо благоустрою прилеглої до стадіону території: «Йдеться не лише про дороги, а й про усі комунікації, клумби та загалом про пристойний вигляд, який має бути на європейському рівні».

Віце-прем'єр-міністр повідомив журналістів, що під час наступного візиту, який він планує здійснити всередині осені, сподівається побачити ще більший прогрес на об'єкті.

Донецьк чекає на гостей з УЄФА

На прес-конференції в Донецьку головний заступник Донецької обласної державної адміністрації Сергій Дергунов заявив, що фінансування до Євро-2012 у 2010 році є безпроблемним. Також чиновник зазначив, що Донецьку вдалося увійти в графіки за всіма показниками, і дирекція працює в нормальному режимі.

«Розпочато прагматичнішу роботу з обговорення нюансів підготовки до континентальної першості та вдосконалення в усіх напрямках. Усе просувається в рамках графіка і це підтверджено словами посадових осіб, —.зазначив пан Дергунов. — Незабаром відбудеться презентація спеціального управління, яке створено в облдержадміністрації в рамках підготовки до Євро-2012. Воно працюватиме разом з відповідним підрозділом у міськраді. Думаю, презентація підрозділу, в якому працюватимуть 30 осіб, 98 відсотків з яких володіють іноземними мовами, відбудеться на засіданні Оргкомітету напередодні матчу Україна — Голландія, 11 серпня. Саме в цей час до Донецька прибуде делегація представників УЄФА та віце-прем'єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесніков».

За словами пана Дергунова, інспектори УЄФА відвідають усі визначальні об'єкти Євро-2012: аеропорт, дорогу навколо стадіону, об'єкти інфраструктури тощо.

Дрогобич може отримати 50 мільйонів гривень

Підготовка до Євро-2012 — найголовніше завдання Дрогобича. Так вважає міський голова Микола Гук. Під час наради з начальниками управлінь та відділів він заявив, що Дрогобичу на підготовку до континентальної першості може дістатися 50 млн. гривень.

Як стверджує мер, 12 серпня буде проведено тендер, переможець якого зможе почати роботи на стадіоні та освоїти 3 млн. гривень.

Наразі Ігор Височанський, керівник місцевого центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх», отримав доручення підготувати план заходів, згідно з якими проводитиметься підготовка до Євро-2012. Також Микола Гук стверджує, що кожне підприємство мусить приєднатися до цієї важливої справи.

Боротьба з хуліганами — за допомогою відеокамер

У рамках підготовки до Євро-2012 залізничні станції «Харків-Пасажирський», «Левада», «Основа» та «Люботин» будуть обладнані камерами відеоспостереження. Це дасть змогу підвищити рівень безпеки для вболівальників упродовж Євро-2012.

«На станціях і вокзалах, через які пересуватимуться футбольні фанати, ми встановимо відеокамери, — розповів заступник начальника лінійного управління МВС на Південній залізниці Ількін Нуруллаєв. — Крім того, в межах підготовки до чемпіонату проводимо навчання особового складу, в тому числі й на знання іноземної мови».

А тим часом на Південному вокзалі відкрився після реконструкції один з об'єктів підготовки Харкова до Євро-2012 — північний пішохідний тунель, який веде на платформи до потягів.

«Тунель обладнаний за всіма європейськими вимогами, — впевнений начальник вокзалу Леонід Чалий. — Там є спеціальні пристосування для інвалідів, а інформація тепер подається двома мовами — українською та англійською. Об'єкт уже доступний для пасажирів, але вихід до третьої платформи по праву сторону наразі зачинено — тривають роботи з прибирання та підготовки до експлуатації».

Олександр ТРАВЯНКА, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Минус Гофф и Коллинс. Стали известны участницы 1/4 финала турнира в Мадриде
Теннис | 30 апреля 2024, 07:01 4
Минус Гофф и Коллинс. Стали известны участницы 1/4 финала турнира в Мадриде

Свентек выбила Соррибес-Тормо, Даниэль проиграла Соболенко, Коко вылетела от Киз

Стало известно, почему Анчелотти скоро посадит Лунина на скамью запасных
Футбол | 30 апреля 2024, 10:06 5
Стало известно, почему Анчелотти скоро посадит Лунина на скамью запасных

Бельгийский вратарь Тибо Куртуа вернулся после травмы

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
serj_3
molodci..shevelitsa i rabotat..tak derzhat!glyadish, i olimpiada ne zagorami.
kristinab
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
DimKaaZP
блиа, если бы не близость к польше - не было бы на западе никакого евро - ну бред же твориться ей богу.хотя остальная украина недалеко ускакала