Австрія повертається в еліту, має амбіції, козирі та добротний склад

Sport.ua - про суперника збірної України по третьому матчу на Євро-2020

21 червня збірна України проведе, мабуть, поки найважливіший свій матч на Євро-2020. У третьому турі групової стадії нашим суперником стане національна команда Австрії, з якою «синьо-жовті» й розіграють долю другого місця. Третій рядок, як ми розуміємо, також цілком може виявитися прохідним у плей-оф, але там, як казав Віталій Кварцяний, підключаються схеми, варіанти і кібернетика. Тому краще не ризикувати, й брати своє безпосередньо у грі з австрійцями.

Читайте: Україна - Австрія. Прогноз і анонс на матч Євро-2020

Давно відійшли в історію ті часи, коли збірна Австрії опинялася на вершині футбольної ієрархії. «Команда» в 1934 році стала четвертою на чемпіонаті світу в Італії, а за двадцять років, в 1954-му, все-таки здобула «бронзу» на світовій першості, яку приймала Швейцарія. Але з тих пір пройшло вже шістнадцять розіграшів чемпіонату світу, проте Австрія жодного разу не вибиралася в них навіть з групи. Більш того, в десяти випадках австрійці й зовсім не змогли навіть кваліфікуватися до фінальної частини мундіалю, причому в останній раз там «Команда» грала на ЧС-1998 у Франції.

Що стосується чемпіонатів Європи, то тут навіть історично ситуація не краща. Справа в тому, що континентальні першості почали розігруватися з 1960 року, а в цей час у австрійців вже не було сильної команди, здатної за щось всерйоз боротися. Тому перші дванадцять чемпіонатів Європи пройшли без Австрії, яка дебютувала на континентальному турнірі відносно недавно - лише в 2008-му, та й то, як господиня змагання, на пару зі Швейцарією. Тоді австрійці в трьох матчах набрали лише одне очко, і не пробилися в плей-оф.

Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо ж говорити безпосередньо про Євро, на які Австрія пробилася через кваліфікацію, то таких, включаючи нинішній чемпіонат, тільки два. Перед Євро-2020, «Команда» зіграла на турнірі у Франції в 2016 році, але там також не змогла вийти з групи, набравши лише одне очко в трьох матчах.

Нині австрійці вже до другого туру перевершили попередні свої досягнення на чемпіонатах Європи, оскільки здобули першу перемогу - над Північною Македонією з рахунком 3:1. До цієї історичної події «Команда» прийшла під керівництвом німецького фахівця Франко Фоди.

***

55-річний тренер Франко Фода, який професійну кар'єру футболіста закінчував у Австрії в «Штурмі» у 2001 році, там же почав і наставницький шлях. Спершу Фода отримав посаду головного тренера другої команди «Штурму», а вже за рік позитивно відповів на пропозицію стати одним з асистентів головного тренера Івіци Осіма в першій команді. Боснієць працював наставником команди з Грацу із 1994 року, проте сезон-2002/03 «Штурм» почав вкрай невдало, і вже 14 вересня Осім був відправлений у відставку, а новим головним тренером колективу представлений Фода.

Франко довів сезон-2002/03 зі «Штурмом» до кінця, але не показав результатів, на які сподівалося керівництво. Команда фінішувала лише шостою, у зв'язку з чим новим головним тренером колективу став Гілберт Гресс, а Фода повернувся на пост наставника дублюючого складу. Там він провів три сезони, а потім знову повернувся в першу команду, де змінив на посту коуча наступника Гресса Майкла Петровича.

Власне, період з 2006 по 2012 роки в «Штурмі» і відкрив Фоду, як серйозного футбольного тренера. У 2011 році Франко нарешті привів свою команду до чемпіонського титулу в Австрії, який вболівальники чекали з 1999-го, і який став всього лише третім в історії «Штурму». Роком раніше Фода виграв і Кубок Австрії, проте чемпіонат-2011/12 склався для нього не кращим чином, і вже в квітні, за сім турів до фінішу та після вильоту з Кубка Австрії, Франко покинув «Штурм».

Getty Images/Global Images Ukraine

Незабаром коуч вперше отримав запрошення з рідної Німеччини. Фоду покликали повертати в першу Бундеслігу колись славетний «Кайзерслаутерн», але там Франко протримався всього один сезон. «Червоні дияволи» в регулярному чемпіонаті фінішували третіми, а в стикових матчах не змогли вибити з першої Бундесліги «Хоффенхайм». Керівництво вирішило, що такий результат є незадовільним (знало б воно, що чекає їх попереду, адже нині «Кайзерслаутерн» безславно виступає вже у Третій лізі німецького футболу), внаслідок чого Фода покинув пост головного тренера команди.

У вересні 2014 року Фода повернувся в «Штурм», припинивши на наступні 1188 днів тренерську чехарду в цій команді (за попередні два з половиною роки в клубі поміняли п'ять наставників). Втім, на цей раз привести «Штурм» до трофеїв Франко не зміг, або не встиг. У сезоні-2017/18 команда з Грацу йшла на першому місці, коли її наставник отримав пропозицію очолити національну збірну Австрії, від якої вирішив не відмовлятися. В результаті Фода пішов в «Команду», а «Штурм» програв чемпіонську гонку «Зальцбургу», фінішувавши другим.

З жовтня 2017 року і по даний момент Франко Фода є головним тренером збірної Австрії. Під його керівництвом «Команда» змогла пройти кваліфікацію на Євро-2020, фінішувавши другою в групі з Польщею (перше місце), Північною Македонією, Словенією, Ізраїлем та Латвією. Як бачимо, жодних грандів європейського футболу австрійцям долати на шляху до Євро-2020 не доводилося. Найактивніше пограти проти топових збірних континенту австрійцям вдасться вже в наступному розіграші Ліги націй, адже за підсумками попереднього турніру «Команда» виграла свою групу в дивізіоні В, заслуживши путівку в «світ еліти».

***

У збірній Австрії Фода досить часто змінює ігрові формації. Улюбленою схемою тренера в національній команді є 4-2-3-1, проте за весь час його роботи, з жодною розстановкою «Команда» не провела більше 50% ігрового часу, тому категорично називати якусь із схем основною для австрійців вкрай складно. Наприклад, в попередніх двох матчах на Євро-2020 Фода регулярно задіював трьох центральних захисників. Проти Північної Македонії Австрія номінально зіграла за схемою 3-5-2, яка в матчі з Нідерландами легко трансформувалась в більш оборонні 5-3-2. Напевно і проти України ми побачимо щось подібне, хоча шанс того, що Фода може спробувати здивувати опонентів, і повернеться до 4-2-3-1, також виключати не варто.

Беззаперечним лідером та найбільш упізнаваною особою в збірній Австрії є захисник Давид Алаба, який після завершення сезону-2020/21 змінив «Баварію», якій віддав 12 років кар'єри, на мадридський «Реал». Від Алаби багато чого чекали і чекають вболівальники «Команди», але поки Давид не вражає: в першому матчі проти Північної Македонії він врізався в свого голкіпера, чим завадив тому забрати м'яч і подарував гол для Пандєва, а проти Нідерландів Алаба на самому початку поєдинку «привіз» пенальті у власні ворота, та й при другому пропущеному м'ячі безпосередньо взяв участь у гольовій атаці суперника, не зумівши виграти єдиноборство у початковій її фазі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Втім, як би не помилявся Алаба, але скидати з рахунків його досвід та якість не варто. Та й крім Давіда у Австрії нині підібрався цілком добротний колектив з дуже якісних гравців. Пройдемося тільки за іменами і трансферними цінами на Transfermarkt: Марсель Забітцер (42 млн євро), Ксавер Шлагер (27 млн ​​євро), Конрад Лаймер (26 млн євро), Крістоф Баумгартнер (22 млн євро), Саша Калайджич (22 млн євро), Мартін Хінтереггер (18 млн євро), Флоріан Грілліч (18 млн євро). Всі вони знаходяться в самому розквіті футбольних сил - у віці від 21 до 28 років, так що склад у австрійців, за європейськими мірками, дуже навіть добротний.

Важливо враховувати й те, що на Євро-2020 збірна Австрії йде другою після Іспанії за інтенсивністю пресингу. Показник PPDA «Команди» дорівнює 8,63 (у іспанців - майже космічні 4,37), в той час, як в України - 17,49. Також не варто нашим сподіватися й на те, що австрійці будуть давати грати у спокійний контроль м'яча. По-перше, підопічні Фоди другі на Євро-2020 за інтенсивністю участі в єдиноборствах (в середньому у них 6,2 дуелей на одну хвилину володіння м'ячем з боку суперника), а по-друге, Австрія і сама не проти поконтролювати м'яч. За останнім компонентом «Команда» із середньоматчовим показником 56,2% є шостою на Євро-2020. Україна з її 44,1% середнього володіння м'ячем займає лише 17-е місце.

***

Що з розкладами і кого який результат влаштовує? І Україні, і Австрії, щоб не озиратися на інші команди, потрібно здобувати перемогу. Три очки в цій дуелі виведуть як «синьо-жовтих», так і «Команду» в плей-оф з другого рядка (на перший піднятися вже не вдасться, оскільки і українці, і австрійці програли свої матчі Нідерландам, й за очними зустрічами вже поступаються цій команді, навіть при рівності очок). Друге місце в нашій групі виводить на переможця групи А, третє - на переможця групи Е або F. Майже всі ці варіанти - не з легких, проте сам по собі вихід в плей-оф на чемпіонаті Європи вже престижне досягнення для футболістів.

На папері існує й компромісний варіант - це коли Україна та Австрія розпишуть в очному матчі нічию, яка, з великою ймовірністю, виведе обидві команди в плей-оф, адже у обох буде по 4 очки, і навіть з третього місця цього повинно буде достатньо для проходу далі. Будь-яка нічия робить саме Україну другою в групі С (у наших більше забитих м'ячів), хоча з точки зору сили подальшого суперника навряд чи австрійці побачать в цьому якусь перевагу для «синьо-жовтих». Тому, якщо в кінцівці гри на табло буде нічийний рахунок, особливих резонів ризикувати не буде для жодного із суперників. Але це - в теорії, а як буде на практиці, побачимо вже за підсумками поєдинку в Бухаресті.

Матч Україна - Австрія відбудеться в понеділок, 21 червня. Початок о 19:00 за київським часом.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 17:27 7

Нападник повернеться в «Брюгге»

Коментарі