Повернення Клінсманна і два перфоманси на Золотий М'яч

Sport.ua розповідає про найцікавіше, що вмістив у себе останній тур європейських чемпіонатів

Вчора в різних кінцях Європи вручалися найрізноманітніші премії, а сьогодні саме час поговорити безпосередньо про футбол: тим бiльше останні матчі топ-ліг продемонстрували й шикарний камбек, й справжні подвиги окремих гравців, і одне ностальгічне повернення.

Герой туру

Як же здорово, що лауреат чергового Золотого М'яча провів не непомітний і тим більше не провальний матч проти якогось середняка, а видатну гру проти одного з головних конкурентів у чемпіонській гонці. Гол Мессі у ворота «Атлетiко» позбавив необхідності навіть підбирати до чергового рішення France Football хайлайти: Лео блискучий прямо зараз, він не змушує відновлювати в пам'яті минулі місяці.

Матч на «Ванда Метрополітано» вийшов для «Барселони» просто не по-людськи важким. «Атлетіко» дуже хотів забити, перші 20 хвилин він виграв за ударами 7:0, а по виносам зі штрафної «програв» 1:16, причому тер Штегену двічі довелося видавати сейви на межі людських можливостей. Потім Піке пробив в поперечину, а під кінець стало здаватися, що команди погодилися на гросмейстерську нічию… Але Лео у видатному рейді зробив переможний гол фактично самотужки:

Нам всім пощастило жити в епоху Мессі.

Віце-герой туру

А Вірджілу ван Дейку не пощастило в епоху Мессі грати? Ох, про скількох же футболістів доводилося це раніше писати, іноді замінюючи аргентинця на зрозуміло кого. Рібері, Хаві, Іньєста, Снейдер - всі ці беззастережно великі футболісти по черзі схиляли голову перед кимось із найбільших бомбардирів сучасності, найчастіше перед двома відразу.

Саме перехід ван Дейка в «Ліверпуль» став тим самим ходом, який вивів результати «червоних» на інший рівень і змусив чекати від «червоних» перемоги в кожному матчі. Його останній матч перед церемонією імені France Football вийшов символічним і дуже красивим.

У партнерів Вірджіла в матчі з «Брайтоном» абсолютно не пішла гра. Аліссон отримав червону за гру рукою поза карним майданчиком, Салах, Фірміно й Мане запороли безліч моментів, Адріан, який вийшов на заміну, не відразу увійшов в гру і дав забити собі безглуздий гол ... Але ван Дейк двома чудовими підключеннями до атак приніс «Ліверпулю» два голи, а в кінцівці чудово командував захистом проти граючого в більшості суперника.

«Ніколи не думав, що ввійду в число номінантів на Золотий м'яч. Мрія завжди може здійснитися, потрібно просто працювати і рухатися вперед. Дуже пишаюся тим, що я тут. Це змусить мене працювати ще більше» - сказав у понеділок сам Вірджіл. Що сказати: з таким гравцем у складі в «Ліверпуля» хороші шанси виграти ще дуже багато титулів, з таким Лео Мессі у «Барселони» є хороші шанси побачити на «Камп Ноу» й сьомий Золотий М'яч.

Повернення туру

Юрген Клінсманн повернувся у Бундеслігу після десятирічної перерви! Чесно сказати, з урахуванням деталей його роботи в «Баварії» і того, як любить смакувати і роздувати подробиці німецька преса, десь такий термін Юргену і був потрібний, щоб його перестали згадувати зі сміхом і зневагою.

Про iншого Юргена прийнято говорити «Який же він крутий!», а про Клiнсi цілком можна сказати: «Який же він ледар». Весь час найкращий Бундеслиги-1994 и -1998 йде по шляху найменшого опору: спочатку працював у збірній Німеччини, не заважаючи займатися тактикою Льову, потім вибрав роботу в збірній США, тому що, як він сам зізнавався, найбільше любить жити в Америці - а тепер, коли запахло достроковим завершенням тренерської кар'єри, приїхав працювати в Берлін. Чесне слово, він би і на Канари поїхав, якби «Лас-Пальмасу» був потрібний наставник.

Перший матч на чолі «старої дами» Клінсманн програв, але це цілком можна пробачити: суперником була дортмундська «Боруссія», яку вдалося дуже активно поганяти у другому таймі. Звичайно, допомогло вилучення Хуммельса в кінці першого тайму, але летячий на ворота Бюркі натовп гравців «Герти» вже виглядав веселіше, ніж бездарна команда зразка пізньої осені. Поки можна відзначити, що кращий футболіст АПЛ-1995 зробив команду своїх помічників більш впізнаваною, ніж безпосередньо виходять на поле людей. Клінсі вже допомагає Арне Фрідріх, а найближчим часом повинен приєднатися й Андрес Кепке. 249 матчів за бундестім на всіх!

А ще дуже шкода, що Клінсманна призначили тільки по ходу сезону. Прийди він влітку, в складі «старої дами» одну династію змінила б інша: Паль Дардаї навіть проти «Зорі» випускав свого сина, Палко Дардаї, а воротарем дубля берлінців був Джонатан Клінсманн. На жаль, влітку син Клінсі пішов в «Санкт-Галлен».

Матч туру

Скажу чесно: з черговим випуском «Європейського уїк-енду» ми тягнули до вівторка головним чином через вечiр премій. Але яке ж шоу видали під кінець вечора «Кальярі» та «Сампдорія»!

Вечір премій включив в себе вручення нагороди кращому гравцеві сезону ще і в Серії А, яка стала втішним призом для Кріштіану Роналду. На мій погляд, Фабіо Квальярелла своїми подвигами в складі «Сампдорії» заслужив більше - і ветеран здорово нагадав про себе, оформивши на Сардинії стильний дубль. Клаудіо Раньєрі явно має намір завершити кар'єру на мажорній ноті, йому вже вдалося розштовхати команду і витягнути її з зони вильоту… Але в цей вечір старань двох «динозаврів» виявилося недостатньо.

Очевидно, що посилення Раджею Наінгголаном принесло «Кальярі» велику міць в опорній зоні. Ще воно принесло чотири голи, два з яких були просто феноменальними, та п'ять гольових передач, одну з яких бельгієць віддав в звітній грі - але також сарди придбали дещо ще. Наінгголан неймовірно характерний, пристрасний футболіст, він просто звик боротися за високі місця - і не дивно, що з ним навіть скромний острівної клуб перетворив 1:3 на 4:3 і йде в зоні Ліги чемпіонів.

В епоху xG, xP, PPDA й інших розумних абревіатур над метафорами на кшталт палаючих очей прийнято сміятися. Але послухайте: після того, як від Раджі послідовно відмовилися збірна й «Інтер», він через онкологічне захворювання дружини прийняв рішення повернутися на її батьківщину, в Кальярі. І теперь, отримавши повну довіру від клубу і тренера, він реально готовий перевернути гори.

Гол туру

Джонджо Шелві сказав: «Можливо, я зараз герой для Ліверпуля». І не посперечаєшся: його гарматний удар після розіграшу штрафного дав «Ньюкаслу» можливість врятувати, здавалося б, безнадійно програний матч і збільшити відрив «Лверпуля» (за який колись грав Шелві) від «Ман Сіті» до 11 очок.

Віталій ПАСІЧНИЙ

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 07:19 0

Команди зіграли унічию – 2:2

Коментарі