Народження нового дербі, поразки топів та тролінг від Гвардіоли

Sport.ua розповідає про головне, що сталося в топ-лігах за минулий уїк-енд

Всі великі чемпіонати зараз в розпалі: команди виходять на пік форми, в турнірних таблицях потроху з'являються розриви. Ми вирішили розповісти про найяскравiше й запальне, що вмістив у себе європейський уїк-енд.

Провал уїк-енду

У даній рубриці в цей раз на рідкість серйозна конкуренція. Програли не дуже потужним суперникам «Барселона», «Парі Сен-Жермен», «Манчестер Юнайтед», «Арсенал» - але всіх їх затьмарила Зірка Півдня.

Виїзд до Франкфурта-на-Майні спочатку здавався складним, але принаймні літній розпродаж «орлів» повинен був допомогти «Баварії». Все ж «Айнтрахт» влітку продав Ребiча, Йовіча й Алле - трьох кращих гравців минулого сезону. В реальності ж матч пройшов так, немов це мюнхенський клуб розкупили в міжсезоння.

Найсмішніше, що Роберт Левандовскі навіть побив власний рекорд - він відзначився голом тепер уже у всіх десяти стартових турах. Але Боатенг отримав вилучення вже на самому початку матчу, а без нього «Айнтрахт» почав впевнено трощити Зірку Півдня. Незважаючи на вилучення, Ніко Ковач не став робити заміни в перерві, а матч закінчився з рахунком 5:1 на користь «орлів».

Ковач вже подав у відставку. У «Баварію» його покликали після вдалого відрізка якраз в «Айнтрахтi», приходив він після перемоги над «Баварією» у фіналі Кубка - і ось, після нової перемоги «Айнтрахта» над Зіркою Півдня він прощається вже з мюнхенцями. Втім, це все лірика, а сувора реальність полягає в тому, що Ковач виявився елементарно не готовий до серйозного виклику. Команда з дуже талановитим поколінням при ньому грала в примітивний футбол, регулярно втрачала очки в чемпіонаті і під кінець отримала таку ось прочуханку у Франкфурті. Власне, й результати «Айнтрахта» говорять швидше про те, що Ніко пощастило почати тренерську кар'єру в цій команді: після його відходу в «Баварію» «орли» заграли тільки краще.

Особливої ​​радості не принесло підкорення історичної цифри і іншому «ювіляру». Ліонель Мессі забив вже 500 м'ячів лівою ногою - і в даному контексті захоплює не тільки бомбардирський подвиг, а й топ-рівень роботи статистиків. На жаль, результативний удар з «точки» не допоміг «Барселоні» набрати очки в матчі з «Леванте» - команда програла 1:3.

Гештальт уїк-енду

Домашня поразка «Мілана» від «Лаціо» навіть не особливо дивує: «орли» дійсно цілком можуть бути настільки сильнішими, щоб перемагати «россонері» навіть на виїзді. Але у цього матчу був приголомшливий бекграунд: тридцять років лаціале не могли перемогти на «Сан-Сіро» в рамках Серії А!

Навіть велика, чемпіонська команда імені Алессандро Нести й Хуана Себастьяна Верона не могла взяти штурмом «Сан-Сіро». Зараз, коли «Лаціо» рахує кожну копійку й не може побити трансферні рекорди двадцятирічної давності, команді можна плескати за будь-яку кваліфікацію в єврокубки - але підопічним Сімоне Індзагі цього мало. Завдяки історичній перемозі «орли» обійшли в таблиці «Аталанту» і увірвалися в зону Ліги чемпіонів. У 1989-му році вирішальну роль у поразці «Мілана» зіграв автогол Мальдіні, сьогодні «Лаціо» не завадив навіть автогол Баштуша.

І все ж результат ««Мілан» - «Лаціо» 1:2 не дивує. До цього давно йшло: наприклад, в Кубку Італії «орли» перемагали на «Сан-Сіро» двічі за останню п'ятирічку. «Россонері» занурюються в трясовину середини таблиці все глибше і глибше, і дійсно неясно, що, крім ностальгічних почуттів, повинен відчувати Андрій Шевченко, щоб погодитися на пропозицію цього клубу.

Розгром уїк-енду

При цьому франкфуртські 5:1 не стали рекордним розривом у рахунку не те що в топ-лігах, а навіть конкретно в Бундеслізі. «РБ Лейпциг» забив «Майнцу», що невчасно приїхав в гості, вісім м'ячів, причому 5:0 вів вже до перерви!

Цікаво, що в попередньому матчі, в рамках Кубка Німеччини, «бики» виграли 6:1 на полі «Вольсфбургу», а вже у вівторок вони грають в Санкт-Петербурзі. Чи залишилися у «Лейпцига» голи ще й на «Зеніт»?

Дербі уїк-енду

Щось абсолютно особливе, абсолютно унікальне сталося в суботу на «Ан дер Альтен». Те, про що стосовно до інших протистоянь доводиться читати зі згадуванням 1890-их, 1900-их, найпізніше 1920-их років, в Берліні остаточно сформувалося 2 листопада 2019 року. «Герта» і «Уніон Берлін» стали справжніми суперниками, усі причетні до яких відзначають дербі в календарі як особливу дату.

Більше сорока років на рівні Бундесліги не бувало столичного дербі. Але й тоді це була зустріч двох команд з ФРН: «Теніс Боруссія» зіграла з «Гертою». «Уніон Берлін» грав з берлінським «Динамо», після падіння берлінської стіни не одне десятиліття варився в нижчих дивізіонах, але в минулому сезоні вийшов в Бундеслігу і на додачу до всього іншого отримав право зіграти берлінське дербі на топ-рівні.

До речі, при верстці календаря берлінське дербі могли призначити на 9 листопада - точно на тридцятиріччя падіння берлінської стіни. Представники «Уніона» відповіли, що в цей святковий для Німеччини день дербі буде виглядати максимально недоречно - і мали рацію.

По ходу матчу на газон летіли фаєри, матч доводилося переривати, а після фінального свистка гравці «Берліна» особисто утримали ультрас від того, щоб вибігти на газон і забратися на ворожу трибуну. Може бути, коли берлінське «Динамо» знову опиниться на одному рівні з «Уніоном», суперництво з «Гертою» відійде в тінь - але немає ніяких сумнівів, що зараз два представника Берліна в Бундеслізі грають один з одним за щось більше, ніж просто три пункти.

Шок уїк-енду

«Тоттенхем» мляво доїжджав до виїзної перемоги над «Евертоном», яку міг забезпечити шикарний розрізний пас Сона, як раптом кореєць проявив себе з іншого боку. У боротьбі за м'яч біля лицьової лінії Хен Мін влетів в Андре Гомеша - і через кілька миттєвостей стрясався в риданнях. Після фолу Сона нога португальця вигнулась практично в зворотну сторону - навіть Марку Сільва, який внаслідок даної гри міг бути звільнений, не стримав сліз.

У Андре перелом правої гомілки зі зміщенням, і в даній ситуації питання з традиційного вектора «коли повернеться?» зміщується до «повернеться на колишній рівень взагалі?». Значна частина футбольного світу об'єдналася в побажаннях гравцеві всього найкращого, а в матчі знайшов в собі сили зрівняти рахунок Дженк Тосун. Турок знайшов в собі сили і заспокоїти Сона з Гомешем, і класно замкнути навіс Диня - що за нерви!

Гол уїк-енду

Маріо Балотеллі на вихідних нагадав про себе двічі. Спочатку, коли через расистські образи хотів покинути поле ще в самому дебюті матчу з «К'єво», а потім шикарним ударом у дальню дев'ятку. Все ж талант у форварда видатний - якби внутрішні демони не заважали, він би грав аж ніяк не в «Брешії».

Тролінг уїк-енду

Передостанній матч чемпіонату «Саутгемптон» програв 0:9, а в останньому йому належало зіграти на полі чинного чемпіона Англії. Не дивно, що тягнути час «святі» почали вже з п'ятнадцятої хвилини, коли завдяки помилці Едерсона відкрили рахунок: зокрема, помічник Ральфа Хазенхюттля Ріхард Кітцбіхлер довго не повертав у гру м'яч. У другому таймі, коли «Ман Сіті» забив два і вийшов вперед, Гвардіола зловив м'яч і протягнув його лавці «Саутгемптона» - а зараз, мовляв, не хочете час потягнути?

Віталій ПАСІЧНИЙ

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 28 квітня 2024, 00:55 1

Михайло провів на полі 90 хвилин

Коментарі