Брюгге – не солодка булочка для Динамо. Прохід буде досягненням

Оглядач Sport.ua ділиться думками про першого суперника киян в нинішньому розіграші Ліги чемпіонів

У третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів «Динамо» міг попастися хтось із трьох суперників - «Брюгге», «Істанбул Башакшехір» або ЛАСК. Більшість шанувальників киян, які очікували на сприятливий жереб, сподівалися на майбутню зустріч з австрійцями, але в підсумку команді Хацкевича належить здійснити візит до віце-чемпіона Бельгії «Брюгге».

Мабуть, це самий неприємний опонент з трьох, адже ЛАСК банально слабкіший, а турецькі клуби традиційно зі скрипом входять в новий сезон, тому у «Динамо» в дуелі з «Істанбул Башакшехіром» була б певна перевага в цьому плані. Зрештою, чемпіонат Туреччини стартує лише 16 серпня, тобто після матчів третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, а ось Бельгія вже взяла старт і «Брюгге» перед першою зустріччю з «Динамо» вже встиг провести два успішних поєдинки в національній першості - проти «Васланд-Беверена» (3:1) та «Сент-Трюйдена» (6:0).

«Динамо» традиційно важко грає з бельгійцями

Перед тим, як переходити до розмови про «Брюгге» і шанси «Динамо» на прохід в раунд плей-офф кваліфікації, варто відзначити, що киянам завжди непросто даються поєдинки проти представників Бельгії. Та й взагалі українські команди за всю історію зустрічей проти суперників з Бельгії не мають переваги - 13 перемог, 7 нічиїх та 13 поразок при різниці м'ячів 52:46. Тільки остання є невеликим плюсом українців в єврокубкових баталіях з бельгійцями.

Найсильніше проти представників Бельгії грає «Шахтар». «Гірники» провели з командами з цієї країни 12 матчів, вигравши 6, 5 звівши до нічиїх та програвши лише одного разу (тому ж «Брюгге» в далекому вересні 1995-го з рахунком 0:1 в гостях). Також гарною статистикою в матчах з повпредами Бельгії може похвалитися «Зоря», але в її активі лише два поєдинки кваліфікації Ліги Європи-2015/16 проти «Шарлеруа», в яких луганчани добилися сумарного успіху з рахунком 5:0 (2:0 - на виїзді та 3:0 - вдома).

Що стосується «Динамо», то «біло-синіх» жереб 8 разів зводив з бельгійськими клубами. В активі киян тільки 3 перемоги при 5 поразках і негативна різниця м'ячів 15:16. З «Брюгге» столична команда раніше не перетиналася, але має досвід чотирьох зустрічей з «Андерлехтом», а також по два рази протистояла «Генту» та «Генку». Останнє протистояння «Динамо» з колективом з Бельгії відбулося в груповому раунді Ліги Європи-2013/14, коли кияни двічі програли «Генку» - 0:1 в Україні та 1:3 в Бельгії.

Примітно, що у «Брюгге» в цілому непоганий баланс матчів проти українських команд. Нинішній суперник «Динамо» провів 8 матчів проти «Шахтаря» (1 перемога, 5 нічиїх і 2 поразки), 3 - проти «Дніпра» (1 нічия і 2 поразки) та 2 - проти київського «Арсеналу» (2 перемоги). Втім, багато хто може резонно заперечити, що статистика минулих матчів у футболі нічого не означає (хоча забобонів щодо «зручних» або «незручних» суперників від цього не зменшиться), так що перейдемо до наступних пунктів.

У «Брюгге» хороший тренер, що прогресує від сезону до сезону

Попередні два сезони «Брюгге» очолював хорват Іван Леко, який цього літа подався за «довгим доларом» в ОАЕ, де прийняв місцевий «Аль-Айн». Втім, на заміну Леко прийшов, як бачиться, не менш, а можливо, навіть і більш сильніший та перспективний фахівець - 45-річний Філіпп Клеман, який в минулому сезоні привів до «золота» в Бельгії «Генк» з Русланом Малиновським, що виступав тоді в рядах цієї команди.

ФК Брюгге. Філіпп Клеман

Більшу частину кар'єри гравця Клеман, який діяв на позиції центрального захисника, провів якраз в «Брюгге». У 2011 році Філіпп завершив кар'єру футболіста й подався в тренери. Спершу він працював з молодіжною командою «Брюгге», потім - асистентом головного тренера першої команди, а також два рази виконував обов'язки коуча, коли «чорно-сині» з якихось причин тимчасово залишалися без «керманича».

В травні 2017 року Клеман отримав пропозицію очолити «Васланд-Беверен», з яким домігся непоганих, як для цієї команди результатів. На Філіппа звернули увагу в «Генку», який він і очолив в середині грудня 2017 року. За півтора сезони Клеман зумів налагодити гру команди і вивести її в беззаперечні лідери національного чемпіонату. Однак коли влітку покликали в рідній, та й просто більш багатий й амбіційний «Брюгге», Клеман довго не сумнівався. Посада головного тренера «чорно-синіх» - чергова сходинка вгору в тренерській кар'єрі фахівця, яка поки що розвивається виключно по висхідній.

Можна відзначити, що Клеман є дуже розважливим наставником, який здатний під кожного конкретного суперника підготувати свою команду належним чином. Скажімо, в минулому сезоні в «Генку» основною тактичною схемою команди була 4-2-3-1 з двома яскраво вираженими опорними півзахисниками. Однак, при необхідності, Клеман легко міняв її, використовуючи досить широкий спектр інших розстановок - 4-4-2, 4-1-3-2, 4-1-4-1 й дещо химерну і незвичайну 3-4-1-2 (так «Генк» грав в лютому на виїзді проти «Брюгге», поступився 1:3 і після того Клеман до подібної розстановки не повертався, але це ще раз підкреслює гнучкість цього наставника і його готовність до експериментів).

З приходом в «Брюгге» Клеман поки грає, використовуючи розстановку 4-1-4-1. Принаймні, саме так «чорно-сині» провели два стартові матчі чемпіонату Бельгії і домоглися в них успіху. Є вагома підстава вважати, що в домашній грі проти «Динамо» Клеман не відходитиме від тактики, що встигла добре себе зарекомендувати. Максимально можливі зміни - переведення одного із центрхавів на позицію опорника з трансформацією схеми в 4-2-3-1.

«Брюгге» солідно розпродався, але все одно дуже небезпечний

Нинішнього літа «Брюгге» вже встиг дуже активно попрацювати на ринку. На трансферах цей клуб заробив 61 мільйон євро, в основному завдяки щедрим англійським покупцям в особі «Астон Вілли» та «Борнмута». Перша віддала 25 мільйонів євро за форварда Уеслі та 12 мільйонів за півзахисника Накамбу, а другий виклав 18 мільйонів за лівого вінгера Груневелда. Крім того, бельгійці за 6 мільйонів євро відпустили в «Болонью» ключового центрбека в минулому сезоні Денсвіла. Ці чотири продажі - найістотніші втрати «чорно-синіх» в поточне вікно.

На заміну тим, хто пішов, й просто для посилення складу «Брюгге» витратив 13,4 мільйона євро. Головними літніми придбаннями команди стали Давид Окереке (8 млн євро зі «Спеції»), здатний зіграти форварда й зліва на фланзі атаки, а також центрбек Сімон Делі (2,5 млн євро зі «Славії»).

ФК Брюгге. Ханс Ванакен

Незважаючи на серйозні втрати, в складі «Брюгге» залишається чимало неординарних та небезпечних для «Динамо» гравців. Перш за все, увагу варто приділити атакуючому хавбеку Хансу Ванакену. У минулому сезоні цей 26-річний бельгієць став найкращим бомбардиром і асистентом команди в національному чемпіонаті, відзначившись 14 голами та 17 результативними передачами. Але і крім нього у «Брюгге» є кому забивати - мова, перш за все, про Сібе Схрейверса та добре відомого українським уболівальникам за виступами в «Зорі» Денніса Бонавентуре. Нігерієць, до слова, залишав Україну за 1,3 мільйона євро, а за два сезони в Бельгії його трансферна вартість зросла до 7,5 мільйонів, причому навіть за такі гроші «чорно-сині» не хочуть розлучатися з футболістом.

Також не можна не згадати про українця в рядах суперника «Динамо». Влітку нинішнього року «Брюгге» орендував у «Шахтаря» незатребуваного «гірниками» лівого фулбека Едуарда Соболя. Поки він провів обидва стартові матчі команди від свистка до свистка і, очевидно, Клеман бачить українця одним з основних футболістів у сезоні.

Прохід «Брюгге» буде успіхом для «Динамо», але з мотивацією проблем бути не повинно

Підводячи підсумок, потрібно розуміти, що «Динамо» попався досить серйозний і міцний суперник, який має хорошого тренера та сильних виконавців у кожній ланці. Часи, коли команди з Бельгії можна було дещо недооцінювати пройшли. Нинішнє «Динамо» в силу ряду причин об'єктивно не є тією командою, яка апріорі зобов'язана проходити суперника рівня «Брюгге». Звичайно ж, віце-чемпіон України має все, щоб успішно протистояти віце-чемпіону Бельгії, але від шапкозакидальних настроїв уболівальникам варто відмовитися однозначно.

У сучасних реаліях українські гранди вже не перебувають на сходинку вище своїх бельгійських опонентів. Та й не треба забувати, що Україна на початку нинішнього сезону пропустила Бельгію вперед в таблиці коефіцієнтів УЄФА.

Втім, «Динамо» буде чим скористатися - зміна тренера, відхід кількох ключових футболістів, адаптація новачків до ігрового стилю «Брюгге». Все це фактори, які здатні зіграти на користь «біло-синіх», де стабільності спостерігається побільше. Крім того, цю команду Хацкевич будує ось уже третій сезон і, очевидно, їй вже пора повернутися в число учасників групової стадії Ліги чемпіонів. Тому прохід «Брюгге» з боку «Динамо» можна буде впевнено називати досягненням команди Хацкевича. Звісно, не подвигом, а саме досягненням. Мотивувати «біло-синіх» на це має і те, що в раунді плей-офф кваліфікації у «Динамо» не виникне необхідності битися з кимось із топ-чемпіонатів - серед потенційних суперників киян будуть також міцні, але все-таки прохідні ЛАСК або «Базель».

Олексій СЛИВЧЕНКО

Поєдинок «Брюгге» - «Динамо» відбудеться у вівторок, 6 серпня, на стадіоні «Ян Брейдель». Початок зустрічі о 21:30 за київським часом.
Sport.ua проведе текстову трансляцію матчу «Брюгге» - «Динамо».
Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 18:11 17

Наставник оцінив гру досвідченого футболіста

Коментарі