Валерий ГАЗЗАЕВ: «Шахтер приблизился к уровню грандов»

Экс-наставник киевского «Динамо» прокомментировал возможность создания общего чемпионата СНГ

- Розпочати хочу передовсім із того, що наші клуби, маю на увазі російські та українські, м'яко кажучи, в Європі успішними не є, - бере слово Валерій Георгійович. - Судіть самі: Лігу чемпіонів не виграємо, іноді можемо вистрелити хіба що в другому за рангом євротурнірі. Нині, вважаю, лише донецький «Шахтар» наблизився до того рівня, який дозволяє реально боротися з грандами Старого Світу, але цього все одно замало…

- Отже, всьому вина - низький рівень внутрішніх чемпіонатів?
- Ви правильно зрозуміли - моя думка саме така. Уявіть на хвильку, яким потужним буде об'єднаний турнір! Це буде одна із найсильніших ліг Європи, яка на рівних конкуруватиме з англійцями, іспанцями та іншими турнірами екстракласу. Можна лише уявити, яким буде ажіотаж, якою буде глядацька аудиторія та загальний антураж!

- Усе це, звісно, чудово, але є кілька проблем. Приміром, представниц­тво в єврокубках…
- Погоджуюся, що не всетак просто. У разі об'єднання слід об'єднувати все. Пояснюю: всі організаційні органи мають бути спільними, всі команди мають боротися за конкретну квоту за вихід до Європи. Приміром, не може бути такого, щоби представник України посів п'яте місце, а вийшов до Ліги чемпіонів, бо його випередила лише одна українська команда. Усе має бути організовано в єдиному напрямкові. Самостійними будуть лише національні збірні.

- Ваш давній приятель Юрій Сьомін казав мені, що подібна ініціатива - біда для маленьких клубів, які не ведуть боротьбу за медалі в чемпіонатах своїх країн. Ви, з позиції тренера владикавказької «Аланії» (на сьогодні - 15 місце РПЛ. - Г. К.), усе одно підтримуєте цей проект?
- Головний принцип - це спортивний. Якщо команда за спортивним принципом не потрапляє до об'єднаної ліги, вестиме боротьбу за право на це в нижчому дивізіоні. Окрім того, на мою думку, друга за рангом ліга також має бути об'єднаною. Можливо, це нагадує минулі часи, але це - не СРСР: інші клуби, інші фінансові можливості, але чудовий, унікальний шанс створити турнір дуже високого рівня.

- Підсумовуючи ваші думки, припускаю, що ви пророкуєте появу на світ об'єднаного чемпіона вже найближчим часом?
- Ідея хороша, проблем, очевидно, море, але інакше й не може бути, бо дуже масштабний проект. Мій прогноз? Усе йде до того, що рано чи пізно це має статися…

Гліб КОРНІЄНКО, «Український футбол»

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 01 мая 2024, 07:15 0

Главные новости за 30 апреля на Sport.ua

Комментарии