БЕЛОМОЇНА: «Байк змінюється, й ти повинна робити те ж, щоб встигати за ним»

Українка Яна Біломоїна розповіла про свої четверті в кар'єрі Ігри

28 і 29 липня на схилах Еланкур відбувається справжнє олімпійське божевілля. У найкращому сенсі цього слова. Вболівальники вщент заполонили кожен з куточків траси для маунтинбайку. На змагання вони йшли сім'ями, з друзями, пішки й на велосипедах. Кожен з них прагнув підтримати в першу чергу свою - Полін Ферран-Прево. Тим більше, з відсутністю на трасі швейцарки Йоланди Нефф її шанси на перемогу зростали ще більше. І вона ними скористалася на всі сто відсотків, фінішувавши з величезним відривом від суперниць і під крики вболівальників «Мерсі, Полін!!!»

Україну на Олімпійських іграх у Парижі представляла одна спортсменка - Яна Беломоїна. Їй 31, але для неї це вже четверті Олімпійські ігри. Й звісно, Яна прагнула до того, щоб саме вони стали найкращими. Навіть попри те, що цей сезон і не був найуспішнішим у її кар'єрі.

Але коли спортсмен виходить на пік форми, з одного боку, він може демонструвати результати найвищого рівня, але з іншого, ризик впливу найменшої деталі на здоров'я не менший. Саме друге й трапилося з Беломоїною, яка завершила гонку на 26-й позиції.

«Сезон був не найліпшим, але в ньому я почувалася краще, ніж у минулому, тому й очікування були більшими. Хоча ми знали, що траса дуже швидкісна, адже були тут на тестовому івенті минулого року, зробили все, що в наших силах, - говорить Яна Беломоїна. - Але так сталося, що перед гонкою я захворіла, й це теж не зіграло мені на користь. На такому важливому старті стан має бути іншим. Я намагалася зробити все, щоб почуватися сьогодні якомога краще, але за два дні до гонки провела весь день у ліжку».

Саме зі станом здоров'я Яна, здебільшого, пов'язує і свій не найкращий старт, адже ані технічних, ані будь-яких інших проблем на ньому не виникло. Не було й падінь, від яких ніхто не застрахований.

«На Олімпійських іграх і дійсно мають зійтися всі зірки, а ти маєш почуватися якнайкраще, - говорить Яна. - Коли за дві дні до старту я була в ліжку, розуміла, як усе для мене може закінчитися, й, звісно, була дуже засмучена. Перед гонкою я виїхала на трасу, щоб проїхати бодай коло, зрозуміти її й хоч підняти себе та трішки «розкрутити» серце. Але дуже прикро: це мої четверті Олімпійські ігри, й вони завершилися з найгіршим результатом».

І дійсно прикро, адже вже на своїх перших Іграх, у Лондоні-2012, Беломоїна ще зовсім юною дівчинкою буквально ввірвалася до найсильніших, фінішувавши там 13-ю. А в Ріо й Токіо й узагалі була в десятці найкращих. Яна ще з юних років виділялася на фоні багатьох інших спортсменок. Зокрема, запам'яталася вона по чемпіонату Європи U23 у Берні в 2013 році.

«Бувають такі сезони, коли спортсмену або все вдається, або, навпаки, все провально. Ти намагаєшся знайти причину, але не знаєш її. А от у Берні в мене, певно, якраз і зійшлися всі ті зірки. Тоді були дійсно дуже хороші сезони», - пригадує Яна. І додає: «Зараз я засмучена, але з вірою в себе намагатися повернутися якщо не на топ-рівень, то принаймні близько до нього. Тим більше, за місяць чемпіонат світу в Андоррі, й траса там уже буде іншою».

(c)Ulf Schiller/athletix.ch. Яна Беломоїна

У Франції організатори підготували чи не найбільш швидкісну трасу, на якій Беломоїній доводилося виступати. Мініатюрній дівчині, якою є Яна, більше підходять зовсім інші профілі. Але обирати не доводиться, тож спортсменка разом зі своєю командою змушені пристосовуватися до умов.

«Ця траса, напевно, найшвидша з усіх, що в мене були за кар'єру. Швидкість дуже висока, й потужніші дівчата можуть крутити значно краще. Але якщо взяти ту ж переможницю, Полін Ферран-Прево, то вона чи не худіша за мене. Не знаю, як їм так вдається підвестися до змагань, щоб за зиму набирати багато ваги, потім скидати й при цьому видавати сильнішу швидкість і потужність.

Я ж найбільше люблю, коли є затяжні круті гори. Якщо повернутися в маунтинбайк на багато років тому, то траси були значно більш гірськими. У нас були довші кола й набір висоти. Тут, приміром, набір висоти за коло - 110 метрів. Це дійсно дуже мало. Якщо порівняти з гонками, які вигравала на Кубках світу, то на них доходило до 200 метрів. Але байк змінюється, й ти повинна робити те ж, щоб встигати за ним», - говорить Яна.

Вже 29 липня на старт з крос-кантрі вийдуть чоловіки, серед яких юний Олександр Гудима. Спортсмен тренується в групі з Яною, і та сподівається, що йому вдасться показати хороший результат.

«Саша - талановитий хлопець. Тут є дуже сильні чоловіки серед учасників, для нього ж це перші Олімпійські ігри і він ще доволі юний. Але, думаю, він зможе показати гарний результат. Він якраз робить це на дуже швидкісних трасах, - пояснює Яна. - Та й на перших Олімпійських іграх на тобі ще не лежить стільки відповідальності. Ти менше плануєш і менше накручуєш себе. Ти просто береш все від глядачів, які дають тобі повну енергію».

Ольга НІКОЛАЄНКО, спеціально для Sport.ua із Парижа

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 29 липня 2024, 07:05 2

Ексчемпіон світу взяв участь у бліцопитуванні

Коментарі