10 найбагатших футболістів світу

Зазирнемо у «тугі гаманці» гравців, яких вважають найзаможнішими у грі № 1

Професійні футболісти здебільшого, як і представники інших професій, виходять на поле з головною метою - заробити достатню кількість коштів, щоб це дозволило їм жити без матеріальних проблем, забезпечуючи виконання більшості особистих та сімейних побажань. Медалі, кубки та інша "трофейна атрибутика" також є важливими аспектами для переважної більшості футболістів, проте гроші, кажучи відверто, все одно перебувають й залишатимуться на вершині списку пріоритетів.

А якщо так, то досить цікаво буде подивитися, хто ж у футболі є найбагатшим. Погодьтеся, це вартує декількох хвилин вашого часу, які підуть на прочитання цього матеріалу…

10. Роналдо - 160 мільйонів доларів

Getty Images. Роналдо

Бразилець Роналдо є символом футболу "дев'яностих" та початку "нульових" років. Форвард, який заслужив прізвисько "Феномен", виграв не лише безліч трофеїв, у тому числі встигши стати дворазовим чемпіоном світу, а й виявився вельми успішним бізнесменом.

Сфера економічних інтересів Роналдо дуже широка - від агентської діяльності у футболі до компанії зі спортивного маркетингу, а також участі у різних авантюристичних проектах. Крім того, легендарний екс-форвард донедавна був власником бразильського Крузейро, який все ж таки вирішив продати, і продовжує залишатися ключовим акціонером та президентом іспанського Вальядоліда. Фанати обох цих команд нерідко критикували Роналдо за те, що для нього економічна вигода значно важливіша за спортивні результати та показники.

9. Вейн Руні - 170 мільйонів доларів

Getty Images. Вейн Руні

Вейн Руні - це колишній форвард збірної Англії, Манчестер Юнайтед та інших клубів, який був на піку слави у першому та частині другого десятиліть нинішнього століття. Йому дуже рано вдалося заявити про себе й увірватися у світ великого футболу, причому одразу на дуже солідну зарплату в стані «червоних дияволів».

Ще за кілька років до офіційного завершення кар'єри, яке відбулося у 2021-му, Вейна Руні називали найбагатшим англійським футболістом, а невдовзі фахівці скоригували формулювання та назвали екс-форварда МЮ ще й найбагатшим спортсменом Великої Британії. Руні мав не тільки дуже великий оклад, але й користувався шаленою популярністю у рекламодавців, через що накопичив величезні статки.

Цікаво, що після завершення кар'єри гравця Руні вважав за краще залишитись у футболі, і з травня нинішнього року є головним тренером нижчолігового англійського Плімута.

8. Кіліан Мбаппе - 180 мільйонів доларів

Getty Images. Кіліан Мбаппе

Кіліану Мбаппе, як і Вейну Руні, вдалося дуже рано заявити про себе у європейському футболі. Завдяки цьому французький форвард отримав дуже «жирний» контракт у Парі Сен-Жермен, незабаром став зіркою збірної Франції, разом із якою виграв ЧС-2018, і рекламні контракти потекли до нього буквально рікою.

У рідній Франції Мбаппе до своїх 25 років виграв усе, що міг. Він є семиразовим чемпіоном країни, чотириразовим володарем Кубка Франції, дворазовим володарем Кубка французької ліги та триразовим володарем Суперкубка країни. А ось Лігу чемпіонів у лавах амбітного ПСЖ Мбаппе так і не виграв. Очевидно, заради можливості нарешті підняти «вухастий кубок» над головою влітку цього року Кіліан на правах вільного агента й пішов до Реалу. До речі, за чутками, француз ще й отримав феноменальну суму підйомних від мадридців - за різними даними, від 100 до 150 мільйонів євро (виплати буде розбито на термін дії контракту Мбаппе із «бланкос»).

7. Златан Ібрагімович - 190 мільйонів доларів

Getty Images. Златан Ібрагімович

Ще одним талановитим форвардом, якому вдалося блискуче капіталізувати свою популярність та епатажність у футбольному світі, є швед Златан Ібрагімович. Професійну кар'єру він завершив влітку минулого року у складі Мілана, проте остаточно з футболу не пішов, й наразі є радником вищого керівництва "россонері".

Ібрагімовичу пощастило ставати чемпіоном у низці топових чемпіонатів Європи - Франції, Іспанії та Італії, тримати над головою трофей Ліги Європи, проте Ліга чемпіонів видатному шведові так і не підкорилася. Втім, це не завадило Златану заробити колосальні статки, у чому неоціненну допомогу зіграв також й нині покійний суперагент Міно Райола.

6. Неймар - 200 мільйонів доларів

Getty Images. Неймар

32-річний форвард Неймар деякими бразильськими експертами називається найсильнішим та найяскравішим футболістом цієї країни за всю історію, хоча подібні твердження, безумовно, дуже навіть спірні, як мінімум із поваги до видатної спадщини "Короля футболу" Пеле.

Проте з огляду на вміння заробити гроші на футболі Неймар у Бразилії справді однозначний номер один. Він разом із батьком у 2013 році пішов на трансфер до Барселони, який податкові служби Іспанії згодом багаторазово досліджували та дійшли висновку, що там не обійшлося без порушень закону та приховування реальної суми угоди. Зі стану "блаугранас" Неймар за рекордні для світового футболу 222 мільйони євро пішов у Парі Сен-Жермен, де отримав феноменальну зарплату та відступні, виправдати які так і не зміг. А влітку минулого року Неймара за 90 мільйонів євро було продано у Аль-Хіляль, за який на даний момент він зіграв тільки 5 матчів (1 гол, 3 асисти), а після отримав важку травму й пропустив залишок сезону, у якому «лідерам» вдалося відсвяткувати чемпіонство і без зіркового бразильця.

5. Дейв Вілан - 210 мільйонів доларів

Getty Images

Дейв Вілан був професійним футболістом у 50-60-х роках минулого століття, коли виступав за Блекберн Роверс та Крю Александру. Після завершення кар'єри гравця Вілан сфокусував увагу на бізнесі, пройшовши шлях від торговця у скромному наметі на ринку до власника мережі супермаркетів, який у 1978 році він продав за дуже солідні на той час 1,5 мільйони фунтів.

Зв'язок із футболом Вілан відновив у 1995 році, коли став власником Вігана, який грав на той момент у третьому дивізіоні англійського футболу. Із Віланом на чолі клубу "латікс" змогли вибитися до Прем'єр-ліги, а у 2013 році сенсаційно обіграли у фіналі Кубка Англії Манчестер Сіті (1:0), завоювавши перший суттєвий трофей у клубній історії.

У березні 2015 року Вілан передав клуб під керівництво своєму онуку. Наразі Дейву 87 років, і він є культовою фігурою для "латікс", адже на його честь перед стадіоном Вігана навіть було встановлено статую.

4. Девід Бекхем - 450 мільйонів доларів

Getty Images. Девід Бекхем

Мабуть, саме з Девіда Бекхема й почалося таке цілком нормальне для сучасного футболу явище, як максимальне використання іміджевих прав з метою заробляння грошей на інтересі фанатів, спонсорів, рекламодавців. Бекхем був одним з найкращих вихованців Манчестер Юнайтед часів Алекса Фергюсона, проте його важко називати беззаперечним лідером того колективу, де не в меншій мірі виділялися також Раян Гіггз та Пол Скоулз. Проте саме Бекхему, який до того ж, мав ще й неординарну зовнішність та подобався переважній більшості жіночої футбольної аудиторії, вдалося сколотити шалені капітали.

Посприяв зростанню доходів Бекхема і його шлюб з відомою співачкою Вікторією Адамс, вокалісткою жіночого британського поп-гурту Spice Girls. Пара стала неймовірно медійною, і згодом це принесло Девіду дивіденди у США, коли він перебрався догравати за океан до лав Лос-Анджелес Гелаксі. Там, у 2011 році, він був визнаний найбільш високо оплачуваним футболістом світу, хоч і на всіляких рекламних контрактах також заробляв дуже та дуже пристойно. Сьогодні ім'я Девіда Бекхема продовжує залишатися популярним рекламним брендом, а ще він є співвласником американського футбольного клубу Інтер Маямі, за який грає не лише українець Сергій Кривцов, а й жива легенда сучасного футболу Ліонель Мессі.

3. Кріштіану Роналду - 500 мільйонів доларів

Getty Images. Кріштіану Роналду

39-річний Кріштіану Роналду є живою легендою португальського та світового футболу. У своїй кар'єрі він пограв за Спортінг, Манчестер Юнайтед, Реал, Ювентус, став п'ятиразовим володарем Золотого м'яча, чемпіоном Європи, переможцем Ліги націй, п'ятиразовим тріумфатором Ліги чемпіонів.

Зараз Кріштіану Роналду на клубному рівні виступає в Саудівській Аравії за Аль-Наср. Туди португалець вирушив після невдалої спроби знову стати лідером Манчестер Юнайтед, і там він отримав неймовірний оклад у 200 мільйонів євро на рік. Враховуючи величезну кількість рекламних контрактів, а також колишні високі заробітки в європейських топ-клубах, не дивно, що активи Роналду дозволяють йому спокійно входити до трійки найбагатших футболістів світу.

2. Ліонель Мессі - 600 мільйонів доларів

Getty Images. Ліонель Мессі

Ліонель Мессі - головний суперник Кріштіану Роналду у боротьбі за все: починаючи від трофеїв та закінчуючи негласними титулами, які люблять роздавати вболівальники та журналісти. Аргентинець, на відміну від португальця, має на своєму рахунку перемогу на чемпіонаті світу, яка була здобута на крайньому турнірі у Катарі в 2022 році. Також Мессі є аж восьмиразовим володарем Золотого м'яча, а це безумовний рекорд в історії цього трофея, який, вочевидь, якщо й буде переписаний, то свідками цього ми станемо ще дуже й дуже нескоро.

Як і Роналду, Мессі нещодавно вирішив поїхати з Європи. Зараз він виступає у США за Інтер Маямі - клуб, де одним зі співвласників є Девід Бекхем. Кооперація з такою успішною медійною особистістю у світі футболу однозначно додасть до кишені Лео ще чимало спонсорських коштів, хоча формально його оклад у США значно поступається саудівським заробіткам Роналду - 54 мільйони доларів з урахуванням усіх бонусів.

1. Фаїк Болкіах - 20 мільярдів доларів

Getty Images. Фаїк Болкіах

Якщо ви є затятим шанувальником футболу, але ніколи й нічого не чули про Фаїка Болкіаха, не засмучуйтесь. Цей 26-річний півзахисник виступає за таїландський Ратчабурі і не має на своєму рахунку жодних гучних трофеїв чи титулів.

На чолі рейтингу найбагатших футболістів світового футболу Болкіаха ставлять через те, що він є сином принца Королівства Бруней, а його рідний дядько наразі є правлячим султаном Брунею. Нескладно здогадатися, що Болкіах походить із надзвичайно багатої королівської родини, і його статки, за оцінками експертів, становлять приблизно 20 мільярдів доларів. Саме про таку спадщину колись зайде мова, що дозволить Фаїку без жодних застережень бути безумовним № 1 у цьому списку. Наразі Болкіах, який на юнацькому рівні грав за Арсенал, Челсі та Лестер, оцінюється авторитетним порталом Transfermarkt у 150 тисяч євро - суму відступних, яка по кишені навіть аутсайдеру чи середняку ​​української Прем'єр-ліги.

Текст: meta.ua/sport

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 18 липня 2024, 14:40 0

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок

Коментарі