В Ер-Ріяді все спокійно. Як Аль-Хіляль і без Неймара став командою мрії

Від бразильця багато чого очікували, але врешті-решт навчилися справлятися і без нього

Нещодавно засоби масової інформації шокували своїх постійних читачів відео, на якому зафільмований «процес реабілітації» бразильського форварда «Аль-Хіляля» Неймара. Нетривалий ролик містить сцени страждань футболіста, котрий зараз намагається відновитися від важкого пошкодження - розриву хрестоподібних зв'язок коліна. Неймар кричить, стогне, лається, але залишається зовсім безпорадним у руках ескулапів…

За попередньою інформацією, повернутися на поле Неймар зуміє не раніше за початок наступного сезону, при цьому бразилець, швидше за все, змушений буде пропустити розіграш Кубка Америки-2024, що стане великим ударом по амбіціях збірної Бразилії.

Втім, травма Неймара, отримана бразильцем у середині жовтня, стала не менш серйозним ударом і по амбіціях керівництва «Аль-Хіляля». Боси саудівського клубу влітку нинішнього року скористалися ситуацією та викупили форварда у французького «Парі Сен-Жермен» за 90 мільйонів євро, завдяки чому Неймар став найдорожчим трансфером в історії саудівської Про-ліги, а також найдорожчим придбанням за 66 років існування футбольного клубу «Аль-Хіляль».

Однак зіграти за «Аль-Хіляль» Неймар встиг лишень 5 офіційних поєдинків, у яких записав до активу 1 забитий м'яч та 3 результативні передачі. Далі через травму команді, яку очолює відомий португальський фахівець Жорже Жезуш, довелося перебудовуватись та обходитися без бразильського форварда. І - треба сказати - грати без Неймара «Аль-Хілялю» вдається навіть краще, аніж із ним.

Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

Після невеличких гойдалок, які «Аль-Хіляль» пережив на старті сезону, команда Жорже Жезуша намацала свій футбол й наразі має у активі феноменальну переможну серію в рамках усіх турнірів, яка складає 19 матчів. У цих поєдинках партнери Неймара забили у ворота суперників 56 м'ячів, а у власні пропустили тільки 3! Прямо зараз «Аль-Хіляль» перетворився на таку собі команду мрії на Близькому Сході й поки що зовсім неясно, чи знайдеться хтось, хто виявиться здатним зупинити цю «машину» на її шляху до тотального виграшу усього, що тільки можна в Азії.

Востаннє «Аль-Хіляль» втрачав очки у поєдинку саудівської Про-ліги проти «Дамака», який відбувся 21 вересня й завершився нічиєю 1:1. У тій грі ще брав участь Неймар, котрий провів на полі всі 90 хвилин, але виглядав вкрай непереконливо: із трьох його спроб ударів по воротах жодна не прийшлася у площину, з чотирьох участей в єдиноборствах жодна не виявилася виграшною, та й 8 втрат м'яча на тлі нуля у графі «відбори/підбори» не сприяли тому, аби бразильця хвалили.

Після того «Аль-Хіляль» набрав неймовірний хід й наразі є беззаперечним лідером турнірної таблиці саудівської Про-ліги. Підопічні Жезуша випереджають «Аль-Наср», за який виступає португалець Кріштіану Роналду і головним тренером якого є екс-коуч «Шахтаря» Луїш Каштру, на 7 очок.

Якщо дивитися на статистику, то «Аль-Хіляль» цілком заслужено лідирує у чемпіонаті. Ця команда посідає перше місце в саудівській Про-лізі за кількістю ударів (321), навісів (396), дотиків у штрафному майданчику суперника (632), кутових (122), виконаних пенальті (10), інтенсивністю пресингу PPDA (7,1), а також за кількістю ключових передач (130), пасів у фінальну третину поля (1217), глибоких передач (281) та ривків із просуванням (429). Важливо й те, що в переважній більшості з перелічених показників лідерство «Аль-Хіляля» є переконливим та беззаперечним: підопічні Жорже Жезуша мають перевагу над найближчим переслідувачем на 20-30%.

У Лізі чемпіонів АФК, яка є найпрестижнішим клубним турніром азіатського континенту та прямим аналогом Ліги чемпіонів УЄФА, справи у «Аль-Хіляля» поки що йдуть просто чудово. На груповій стадії команда з Ер-Ріяда виграла 5 матчів із 6, а ще один поєдинок завершила внічию. 16 очок з 18 можливих є найкращим результатом за підсумками цього етапу змагання, і цим, окрім «Аль-Хіляля», можуть похвалитися ще тільки дві команди - японський «Кавасакі Фронтале» та південнокорейський «Пхохан Стілерс».

За відсутності Неймара головною зіркою та топ-бомбардиром «Аль-Хіляля» став серб Александар Митрович, котрий також перебрався до Саудівської Аравії влітку 2023 року. Трансфер екс-форварда «Фулхема» коштував саудитам 52,6 мільйони євро, й поки що легіонер, на відміну від Неймара, виправдовує їх цілком та повністю. У 16 матчах Про-ліги Митрович відзначився 16 забитими м'ячами (щоправда, показник очікуваних голів у нього більший - 19,36xG), і станом на даний момент серб йде другим у бомбардирських перегонах чемпіонату, поступаючись лише Кріштіану Роналду, в активі якого 17 голів (при 15,75xG). Усього ж в 26 матчах за «Аль-Хіляль» Митрович забив 24 м'ячі та виконав 5 результативних передач.

Getty Images/Global Images Ukraine. Александар Митрович

До топ-3 бомбардирів «Аль-Хіляля», станом на поточний момент, входять також вихованець клубу 32-річний Салем Аль-Досарі (9 голів у 17 матчах) та 26-річний бразилець Малком (9 голів у 18 матчах чемпіонату). Перший практично всю кар'єру провів у Саудівській Аравії в лавах рідного клубу. Лише у другій половині сезону-2017/18 Аль-Досарі на правах оренди їздив до «Вільярреала», де зіграв тільки 33 хвилини в рамках одного офіційного поєдинку, а потім повернувся назад до «Аль-Хіляля», й дочекався моменту, коли зірки першої величини тепер їдуть вже до нього у команду, де він, до речі, є ще й капітаном.

Що стосується Малкома, то цей бразилець набагато відоміший у Європі. У січні 2016 року він перебрався до «Бордо», а звідти через два із половиною роки перейшов до «Барселони». З каталонського клубу в серпні 2019-го Малком пішов до російського «зеніта», де грав аж до літа 2023 року, й не використав горезвісний Annexe 7 ФІФА після 24 лютого 2022-го, який дозволяв легіонерам в односторонньому порядку залишати чемпіонат країни-агресора. Поїхав з росії Малком лише тоді, коли за нього заплатили 60 мільйонів євро відступних, і самому пообіцяли фантастичну зарплату у 18 мільйонів євро за сезон протягом чотирьох років.

На початку грудня «Аль-Хіляль» в поєдинку 15-го туру саудівської Про-ліги буквально знищив «Аль-Наср» - 3:0. М'ячами у лавах лідера турніру відзначилися серби Мілінкович-Савич та Митрович (оформив дубль). Після цього поєдинку багатьом стало зрозуміло, що команда Луїша Каштру навряд чи зможе скласти реальну конкуренцію підопічним Жорже Жезуша, якщо у лавах останніх тільки не станеться чогось непередбаченого.

Травма Неймара, як бачимо, не справила на «Аль-Хіляль» жодного суттєвого негативного впливу. У команді з Ер-Ріяда все більш ніж спокійно, й вона планомірно йде до свого вже 19-го чемпіонського титулу, а там, можливо, і до п'ятої перемоги у Лізі чемпіонів АФК (щоправда, і зараз «Аль-Хіляль» із чотирма перемогами є найбільш титулованою командою цього престижного на азіатському континенті змагання).

До кінця цього року «Аль-Хілялю» належить провести ще один матч - проти середняка чемпіонату «Аль-Фейхи». Ця гра відбудеться 29 грудня, після чого сезон у саудівській Про-лізі піде на паузу - до 15 лютого. За цей період «Аль-Хіляль» отримає можливість ще підсилитися - в січневе трансферне вікно, - але в цілому наразі це не надто й потрібно команді з Ер-Ріяда. Вона виглядає достатньо збалансованою, здатною виконувати тренерські завдання та установки, а ще - тримати удар, що й продемонструвала ситуація довкола травми Неймара. Останнє - дуже важливо, і саме ця обставина робить «Аль-Хіляль» справжньою командою мрії. Принаймні, для Жорже Жезуша - точно.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 23 травня 2024, 08:19 3

У бою за титул абсолютного чемпіона світу перемогу здобув український боксер

Коментарі