Андрій МЕЛЬНИК: «У збірних України є всі умови для успіху»

Президент федерації про підготовку до ЄВРО

Президент Федерації гандболу України Андрій Мельник поділився зі sport.ua новинами та роздумами щодо підготовки національної чоловічої збірної України до чемпіонату Європи-2022.

- Чи зіграє на чемпіонаті Європи-2022 один із лідерів збірної України Станіслав Жуков, який через травму пропустив збори в Угорщині?

- Стас Жуков має серйозну травму. Генеральний секретар ФГУ Олександр Гладун та лікарі перебувають у постійному контакті з клубом Жукова. Цікавляться його станом. Поки ми не можемо сказати, коли Стас повернеться до ладу. Це залежить від багатьох факторів. Ми сподіваємося, що він відновиться якнайшвидше.

- Гравці збірної України дуже позитивно відгукуються про роботу з новим тренером команди німецьким фахівцем Міхаелем Біглером. А як сам Біглер оцінює початок роботи із нашою збірною?

- Ми постійно спілкувалися із Біглером під час зборів в Угорщині. Було дуже цікаво дізнатися про погляд нового фахівця, людину з іншим менталітетом та взагалі іншим баченням гандболу. Ще до початку збору Міхаель почав вивчати інформацію про кожного гравця. Ми готували для нього нарізки, він сам дивився записи матчів. І за цими даними вирішував, кого запрошувати на збори.

Біглер сказав, що він уже знає наших хлопців, бо достатньо бачив їх у справі. Він вважав, що неправильно їх переучувати і ламати їхнє бачення гандболу. При цьому Міхаель звернув увагу на окремі нюанси. Такі як постановка ніг, пересування та, звичайно, психологія. Подивившись і проаналізувавши матчі збірної України, він сказав: «Насамперед мене не влаштовує, як хлопці біжать уперед і, ще важливіше, як вони біжать назад». Тобто, йому не подобається, як відбувається перехід із оборони в напад та, навпаки, повернення з атаки у захист. Також Біглера не задовольняла робота в обороні. Крім того, з кожним гравцем він провів окрему бесіду про психологію.

Це новий підхід до підготовки, з яким наші хлопці ще не стикалися. Дуже добре, що Міхаель зумів їх цим зацікавити, та його ідеї сприйняли позитивно. Адже буває, що коли все виходить, то спортсмени втрачають інтерес. Але в цьому випадку нічого подібного не сталося. Гандболістам було цікаво, і вони поїхали зі зборів у гарному настрої.

Приємно було, що й сам Біглер хвалив гравців, відзначаючи їхню працездатність і бажання. Він хотів, щоб хлопці вийшли із зони комфорту, тренуючись зовсім не так, як у клубах, щоб зрозуміти, на кого можна твердо розраховувати, а з ким доведеться попрощатися. Такий метод міг спричинити і неприйняття. Адже коли спортсмен не хоче щось робити, то показує це своїм виглядом на майданчику та за її межами. На щастя, ми цього не мали.

- На Євро-2022 збірна України потрапила до складної групи з Францією, Хорватією та Сербією, а часу на підготовку не так багато. Чи ставляться перед тренером та командою конкретні завдання?

- Сильний тренер сам ставить перед собою найвищі завдання. Тому що сильна особистість хоче перемагати. Після спілкування з Міхаелем Біглером зрозуміли, що він сам ставить перед собою максимальні цілі. Якщо наставник не вимагатиме від гравців перемагати у кожному матчі, то з ним немає сенсу працювати. Адже зустрічаються тренери, які подають будь-яку перемогу, як визначне досягнення. Особисто мене як керівника Федерації такий підхід не влаштовує. Я вважаю, що якщо поставленої мети не досягнуто, то це провал. І про це слід говорити прямо. Завжди можна знайти якісь виправдання. Але хочеться, щоб ми критично ставилися до себе. І не лише керівники та тренери. Самокритичними мають бути і гравці. Не має значення, чоловіки чи жінки.

Хтось може сказати «Ось у Європі зовсім інші умови». Вважаю, що це відмовки. У нас для збірних України створено всі умови. Повірте, у нас для гравців збірних різного віку створені всі необхідні умови. Спільно з Міністерством молоді та спорту та Національним олімпійським комітетом. Залишилося лише гравцям, тренерам та керівникам повірити у те, що ми можемо перемогти і на чемпіонаті Європи, і на чемпіонаті світу, і на Олімпійських іграх. Всі перемоги та невдачі закладені лише у нашій свідомості. І якщо ми зможемо переступити через ці психологічні бар'єри, то буде результат. М'яч для всіх однаковий. Хто більше тренувався, хто більше в себе повірив, чий колектив був більш згуртованим, той і досягне успіху.

Хороша атмосфера у команді - це основний фактор перемоги. Гандбол - командний вид спорту. Адже кожен гравець - це особистість, кожен має сильний характер. І найголовніше, щоб усі вони стали єдиним цілим. Потрібно вміти створити у колективі позитивний мікроклімат. Це важка кропітка робота, яка лягає на плечі тренера. Його завдання - донести свої ідеї до свідомості та серця спортсмена. Але якийсь гравець навіть дуже хороший, з якихось причин може ментально не підходити під наставника. Тренер має зібрати довкола себе людей, з якими йому буде комфортно. Він має бути впевнений, що кожен спортсмен йому довірятиме і відчуватиме взаємну довіру. І ось коли всі будуть на одній хвилі, тоді буде результат та будуть медалі найвищої проби.

Віталій Петровський Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Інші види | 10 травня 2024, 06:15 0

Хорватія відвантажила у ворота Люксембургу 18 м'ячів без відповіді