Склад майже на 400 млн, російський слід, тренер, який перезапустив кар'єру

Все, що потрібно знати про нинішній «Монако»

Якщо палиця стріляє раз на рік, то «Монако» вистрілює рідше. Але зате якщо вистрілює - то по-справжньому. Останній раз монегаски наробили галасу на всю Європу в сезоні 2016/2017, коли феєрично пробилися в півфінал Ліги чемпіонів, змівши на своєму шляху сам «МанСіті». У тій команді з крихітного князівства виблискували Бернарду Сілва, Менді, Фабіньо і, звичайно ж, Мбаппе. Тренував команду Леонарду Жардім. Після блискучого у всіх сенсах сезону - «Монако» тоді вдалося виграти і чемпіонат Франції (восьмий раз у своїй історії, і в останній раз на даний момент), команда знову пішла в тінь. Точніше, не так: спочатку був розпроданий дочиста практично весь основний склад, а вже потім «Монако» пішов у тінь. За роками устаканеною традицією. І, знову-таки за доброю традицією, «Монако», немов той Фенікс, зумів відродитися з попелу. І знову став реальною силою - як на внутрішній арені, так і на міжнародній.

Ось із цією силою і належить зіграти «Шахтарю» в плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів. Є привід познайомитися з «червоно-білою» командою ближче.

Ще трохи історії

«Монако» - єдиний професійний футбольний клуб з однойменного князівства. Клуб був заснований давно - в 1919 році, але на професійні рейки став пізніше - в середині тридцятих років минулого століття. З 1933 року «Монако» грає під егідою французьких першостей. До слова, не дивлячись на свій легіонерський статус, клуб вважається одним з найстаріших клубів Франції. Такий ось парадокс. В еліту французького футболу «Монако» потрапив лише у 1953 році. В першу чергу через те, що був узятий під протекцію князівської родини Монако. З тих пір під цим патронатом клуб і знаходиться.

Вперше «Монако» виграв чемпіонат Франції в 1961 році. Далі монегаски повільно, але впевнено просувалися в еліту еліти французького клубного футболу.

Однак, як було сказано вище, не дивлячись на статус майже «вічного» гранда Ліги 1, клуб час від часу лихоманить не по-дитячому. Остання така «лихоманка» трапилася вже в новій історії - десять років тому. Тоді команда вперше з 1977 року втратила місце у вищій французькій лізі. Наслідком того провалу стала зміна власника: контрольний пакет акцій клубу придбав російський мільярдер Дмітрій Риболовлєв, який в якості президента керує клубом і понині. Правда, майже сімдесят відсотків акцій клубу належать не Риболовлєву, а його доньці Катерині. Ще трохи більше тридцяти відсотків акцій - у князя Альбера.

Під керівництвом знаменитого Клаудіо Раньєрі «Монако» повернувся в Лігу 1. І більше не опускався до нижчого дивізіону. Хоча два роки тому монегаски мали реальний шанс на виліт: зайняли лише 17 місце в чемпіонаті.

Ну, і щоб остаточно «зав'язати» з історією команди з князівства, не можна не згадати 2004 рік. Тоді «Монако» під керівництвом нинішнього наставника збірної Франції Дідьє Дешама катком пройшовся по всій Лізі чемпіонів, пробившись до фіналу. Правда, здобути «вухатий» кубок команді так і не вдалося - програли в фіналі «Порту» Моурінью. Але той «Монако» справді був приголомшливим - з Жюлі, Прсо, Ротеном, Мор'єнтесом...

Getty Images/Global Images Ukraine. В 2004 році Монако дісталося фіналу ЛЧ

Минулий сезон

У минулому сезоні «Монако» нарешті вдалося повністю оговтатися від наслідків останньої за ліком «перебудови» - 2017-го, коли клуб на трансферах своїх лідерів заробив рекордні для європейського футболу 360 мільйонів євро. Розпродавши всіх своїх зірок, команда почала фактично з нуля. І ледь не понизилася в класі. Але після сезону 2018/2019 (17 місце) наступний чемпіонат «червоно-білі» завершили вже на дев'ятому місці, а в минулій першості - і зовсім заскочили на п'єдестал (третя позиція).

Уже зараз багатьох лідерів «Монако» вважають ласими шматками для провідних клубів Європи. Більш того, команді пророкують повторення успіху 2017 року. З наступним розпродажем «під нуль».

Запорука нинішнього успіху «Монако» - грамотна трансферна політика (власне, вона такою була майже завжди) і запрошення Ніко Ковача на тренерський місток.

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Ніко Ковач

Знаменитий екс-футболіст збірної Хорватії Ніко Ковач став непоганим тренером. Дуже навіть може бути, що він стане геніальним тренером, але єдина на даний момент його зіркова робота - в «Баварії» - принесла йому значно більше розчарувань, ніж успіхів. Більш того, після мюнхенської відставки здавалося, що на подальших перспективах Ковача можна ставити хрест. Але через вісім місяців Ніко був представлений в якості головного тренера «Монако». Тоді це призначення сприймалося не інакше, як «пальцем в небо» - Риболовлєв метався в пошуках тренера з боку в бік, змінюючи цих тренерів, немов вертольоти, а з власником клубу металася і команда. Але саме Ковачу вдалося досить швидко навести порядок в команді.

Примітно, що хорватський фахівець не зробив ні тактичної революції, ні серйозних перестановок у складі. Він просто стабілізував гру команди в обороні - те, що уміє робити найкраще. Його «Монако» навчився не пропускати необов'язкові голи. І навчився забивати обов'язкові. Загалом, все геніальне - дійсно просто.

А ще Ковач вважається відмінним мотиватором. Наприклад, в минулому сезоні після першого тайму монегаски «горіли» в матчі проти «ПСЖ» 0:2. Але в другій половині зустрічі хорват так зумів завести своїх підопічних, що вони вийшли на поле і розірвали іменитого опонента: підсумкова перемога 3:2.

Прийшли/пішли

Не можна сказати, що «Монако» в літнє міжсезоння поводився дуже активно. Тим більше цього не скажеш в порівнянні з активностями на ринку «Шахтаря». Однак і «червоно-білі» провернули низку вдалих угод.

«Червоно-білий» клуб підписав півзахисника «Ліона» Жеана Лукаса, кращого бомбардира минулого сезону голландського АЗ Майрона Боаду, вінгера «Кельна» Ісмаїла Якобса і орендував у «Баварії» вічного дублера Нойєра Александера Нюбеля.

На «вихід» - теж серйозний контингент. Монегаски продали в «Лейпциг» правого захисника Бенджаміна Хендрікса, а його колегу по лівому флангу Фоді Балло-Туре - в «Мілан». Форвард Генрі Оньєкуру був проданий в «Олімпіакос». В якості вільних агентів клуб з князівства покинули Стеван Йоветич, який пішов в «Герту», ​​Жорже, який вибрав «Палмейрас» і Жил Діаш, який став одноклубником нашого Романа Яремчука в «Бенфіці».

Склад

Ніко Ковач назвав саме «Шахтар» фаворитом майбутнього протистояння. Але, здається, хорват в даному випадку трохи лукавить. І справа не тільки в тому, що за даними вельми авторитетного Transfermarkt, склад «Монако» оцінюється в два з «хвостиком» рази вище, ніж склад «Шахтаря» (387,4 мільйона євро проти 177-ми). Просто, не в образу буде сказано при «гірниках», монегаски мають в своїх «засіках» таких «діамантів», яких у «Шахтаря» зараз просто немає. І якщо віце-чемпіонів України можна сміливо називати однією з наймолодших команд нинішнього євросезону, то у «Монако» в даному випадку оптимальне поєднання молодості і досвіду.

І в минулому сезоні, і в нинішньому ( «Монако» провів два тури в сезоні 2021/2022; поки команда може похвалитися лише одним набраним очком в Лізі 1) підопічні Ніко Ковача використовують схему 4-4-2.

На вістрі атаки - досвідчені і майстровиті Кевін Фолланд, якому 28 років, і 30-річний Віссам бен Йєддер. Знаменитому півзахисникові Сеску Фабрегасу - і зовсім 33 роки.


Твиттер Монако. Віссам бен Йєддер

Але, в той же час, основному центрбеку Бенуа Бадьяшілю - всього 19-ть, а основним опорнику Орільєну Тшуамені - 21 рік. Цим двом пророкують блискуче майбутнє, так що монегаски точно «наварять» на їхніх продажах. Як і на майбутньому трансфері атакуючого півзахисника Соф'яна Діопа, якому лише 20-ть.

Крім цих гравців, обов'язково потрібно звернути увагу на вінгера Желсона Мартінша, флангових захисників Джібріля Сідібе і Енріке Каю, розігруючого Алєксандра Головіна.

Загалом, в кожній ігровій ланці «Монако» є дуже сильні гравці, а в цілому команда дуже зіграна і компетентна. І щоб її пройти, «Шахтарю» потрібно показати набагато кращий футбол, ніж той, що команда показувала досі.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 04 травня 2024, 21:31 76

Команда Мічела достроково виборола путівку до Ліги чемпіонів

Коментарі