Кухаревичу на замітку. Про City Football Group та клуби, які туди входять

Теоретично в українця широкий плацдарм для самореалізації - від АПЛ до другого дивізіону Китаю

Трохи менше місяця тому львівський «Рух» оголосив про продаж свого молодого форварда Миколи Кухаревича до французького «Труа», який входить в City Football Group і нині йде в лідируючій групі команд Ліги 2, претендуючи на вихід в елітарний дивізіон тамтешньої системи національних ліг. Про перспективи українця в новій команді ми вже встигли поговорити, а сьогодні пропонуємо трохи детальніше розібратися з питанням, що ж представляє із себе City Football Group, і які клуби входять в цю структуру. Хто знає, можливо, одного разу Кухаревича відправлять в одну з команд-побратимів «Труа»...

Епопея з Кухаревичем: жирний карась на першій риболовлі Руху

City Football Group є холдинговою компанією, яка була створена в 2013 році на основі ідей колишнього віце-президента «Барселони», а згодом одного з топ-менеджерів «Манчестер Сіті» Феррана Соріано про глобалізацію світового футболу. Компанія належить трьом організаціям: 78% її акцій знаходяться у володінні арабської Abu Dhabi United Group, 12% мають в своєму активі дві китайські компанії China Media Capital і CITIC Capital, а ще 10% - це частка американської фірми Silver Lake.

На даний момент компанія володіє рядом футбольних клубів, які базуються в Європі, Азії, Північній і Південній Америці, а також в Австралії. City Football Group активно інвестує гроші не тільки в професійний чоловічий футбол, а й в жіночий, а також дитячий футбол. Причому в останні роки компанія активно розширює межі, і обзаводиться все новими й новими активами.

The Away End

На сьогодні City Football Group володіє десятьма чоловічими професійними клубами по всьому світу...

1. МАНЧЕСТЕР СІТІ (Англія)

«Манчестер Сіті» - це флагманська команда City Football Group, та її головний актив, на розвиток якого йдуть ключові інвестиції. «Городяни» представляють собою світовий футбольний бренд, навколо якого, по суті, і фокусуються інші клуби проекту.

Ключовий акціонер компанії City Football Group арабська Abu Dhabi United Group стала власником «Манчестер Сіті» в 2008 році, викупивши клуб у тайського бізнесмена Таксіна Чінавата, який почав мати серйозні проблеми з законом на батьківщині.

Getty Images/Global Images Ukraine. Халдун аль-Мубарак і Ферран Соріано

У 2013 році Abu Dhabi United Group фактично передала управління над «Манчестер Сіті» новоствореній City Football Group, і вже після цього моменту «городяни» тричі ставали чемпіонами АПЛ, п'ять разів вигравали Кубок англійської ліги, двічі - Суперкубок Англії і один раз - Кубок Англії . Щоправда, головний трофей Ліги чемпіонів все ще є нескореною вершиною для «Манчестер Сіті».

2. НЬЮ-ЙОРК СІТІ (США)

Навесні 2013 року створений «Нью-Йорк Сіті» був оголошений двадцятою франшизою в північноамериканській лізі МЛС, виступ в якій почав через два роки. 80% акцій клубу з самого початку були закріплені за також створеною у 2013 році City Football Group, а ще 20% і до цього дня належать професійному бейсбольному клубу «Нью-Йорк Янкіз».

По суті, після того, як «Манчестер Сіті» обзавівся клубом-побратимом в США, ідея глобалізації футбольного бренду Феррана Соріано й почала втілюватися під вивіскою City Football Group. До теперішнього моменту «Нью-Йорк Сіті» не має на своєму рахунку ніяких серйозних трофеїв, проте клуб вже обзавівся фанатською базою, в тому числі і завдяки запрошенню відомих у футбольному світі особистостей, як Давід Вілья та Френк Лемпард.

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Вілья

Цікаво, що в серпні минулого року в пресу потрапили чутки про те, що боси City Football Group пропонували контракт лідеру «Барселони» Ліонелю Мессі. При цьому, перші три сезони аргентинець повинен був би відіграти за «Манчестер Сіті», а потім відправитися догравати в США в ряди «Нью-Йорк Сіті».

3. МЕЛЬБУРН СІТІ (Австралія)

Клуб з Мельбурна був заснований в 2009 році і спочатку носив назву «Мельбурн Харт». На початку 2014 року австралійський проект був викуплений City Football Group, в яку і увійшов під новою назвою - «Мельбурн Сіті». Спочатку компанія придбала 80% акцій, але в 2015 році домовилася з рештою власників, і довела свій контроль над клубом до 100%.

«Мельбурн Сіті» виступає в австралійській А-Лізі, в якій поки не перемагав, але має на своєму рахунку «бронзу» 2019 року і «срібло» 2020-го. Також «Мельбурн Сіті» в 2016 році ставав володарем Кубка Австралії з футболу, який поки залишається єдиним значущим трофеєм в клубній історії.

4. ЙОКОГАМА Ф. МАРІНОС (Японія)

Цей клуб був заснований в 1972 році як футбольна секція компанії Nissan і спершу мав назву «Ніссан Моторс», двічі стававши під нею чемпіоном Японії. Через два десятиріччя з моменту заснування клуб був перейменований на «Йокогама Ф. Марінос», а в структуру City Football Group увійшов навесні 2014 року, коли холдингова компанія інвестувала кошти в придбання японського клубу, узгодивши це питання, в тому числі, і з представниками Nissan.

Getty Images/Global Images Ukraine

Формально City Football Group належить близько 20% акцій «Йокогама Ф. Марінос», але за допомогою створення дочірньої компанії в Японії холдинг в потрібний для себе момент може отримати контрольний пакет акцій клубу. Відзначимо, що в 2019 році «Йокогама Ф. Марінос» в четвертий раз у своїй історії і вперше за нових власників стала чемпіоном Японії.

5. МОНТЕВІДЕО СІТІ ТОРКЕ (Уругвай)

У 2007 році в Уругваї був створений футбольний клуб під назвою «Торке», який вже в 2018-му дебютував у тамтешній елітарній лізі. За рік до цього, навесні 2017-го, «Торке» був викуплений City Football Group, ставши першим американським активом компанії, але якийсь час кардинальних змін в клубі не проводилося. Втім, навіть базові інвестиції допомогли «Торке» швидко піти вгору і нині виступати в уругвайській Прімері, за підсумками Клаусури-2021 фінішувавши на третьому місці.

Ребрендінг та зміни в «Торке» відбулися в 2020 році. Тоді клуб змінив назву на «Монтевідео Сіті Торке», а також отримав нову емблему, яка дуже схожа на емблему «Манчестер Сіті». Поки жодних серйозних трофеїв команда в Уругваї не виграла, однак власники активно інвестують в клубну інфраструктуру, відкривши в нинішньому році, зокрема, сучасну футбольну академію, яка буде готувати кадри для професійних чоловічої та жіночої команд.

6. ЖИРОНА (Іспанія)

Футбольний клуб «Жирона» заснований в липні 1930 року, але за більш ніж 90-річну історію існування не обзавівся гучними титулами і трофеями. В травні 2017 року «Жирона» вперше в історії завоювала путівку в Ла Лігу, а через кілька місяців клуб отримав нових власників. Ними стали City Football Group та Girona Football Group, які придбали «біло-червоних» на умовах рівноправного партнерства (по 44,3% акцій кожній стороні).

Getty Images/Global Images Ukraine

Головною метою для City Football Group при покупці «Жирони» був вихід на «оперативний простір» Іспанії. З цієї ж причини, холдингова компанія дуже зацікавлена ​​в тому, щоб «біло-червоні» залишалися учасниками Ла Ліги та не понижувалися у класі. Це дозволяє City Football Group «обкатувати» деяких своїх футболістів в топ-лізі Європи, якщо і не роблячи їх потенційними кадрами для флагманського «Манчестер Сіті», то як мінімум дає шанс засвітити товар лицем перед іншими клубами, як було, наприклад, з Оларенважу Кайоде, якого «городянам» вдалося продати в «Шахтар» після оренди в «Жироні».

7. СИЧУАНЬ ЦЗЮНЮ (Китай)

На китайський ринок City Football Group вийшла в лютому 2019 року, коли оголосила про покупку разом з партнерами клубу другої ліги (третій дивізіон в системі тамтешніх ліг) «Сичуань Цзюню». Формально холдингова компанія володіє тільки 28% акцій китайського клубу, але фактично два інших співвласника в особі China Sports Capital (54%) та UBtech Robotics (18%) в тій чи іншій мірі підконтрольні політиці материнської компанії-власниці «Манчестер Сіті».

На китайському ринку для City Football Group більшою мірою важлива популяризація компанії, як такої. У зв'язку з мінливими правилами гри в китайському футболі, будувати далекосяжні плани з «Сичуань Цзюню» його нинішні власники, схоже, не планують, хоча від початкового завдання по виходу в Суперлігу Китаю не відмовлялися.

8. МУМБАЇ СІТІ (Індія)

Клуб «Мумбаї Сіті» був створений в кінці серпня 2014 року. Його власником став місцевий актор Ранбір Капур, який увійшов в 2015-му в список найбільш високооплачуваних акторів світу за версією журналу Forbes. Практично відразу ж «Мумбаї Сіті» почав залучати до своїх лав відомих ветеранів європейського футболу. Зокрема, за команду встигли пограти швед Фредді Юнгберг, француз Ніколя Анелька та уругваєць Дієго Форлан.

У листопаді 2019 року Ранбір Капур погодився продати контрольний пакет акцій свого футбольного клубу City Football Group. В результаті нині остання має в своєму активі 65% акцій «Мумбаї Сіті», а Капур зосередив у власності решту 35%. Для City Football Group покупка клубу в Індії стала «важливим кроком у зміцненні позицій в індійському футболі». 13 березня нинішнього року «Мумбаї Сіті», обігравши у фіналі плей-оф індійської Суперліги «АТК Мохун Баган» (2:1) вперше в історії став чемпіоном країни.

9. ЛОММЕЛ (Бельгія)

Про придбання бельгійського клубу «Ломмел» City Football Group оголосила в травні минулого року. Відомо, що холдингова компанія придбала контрольний пакет акцій клубу, який був заснований тільки в 2003 році. Поки розвернутися на повну нові власники не встигли, але ключовим завданням є створення успішного проекту в Бельгії, який би дозволяв давати талановитим футболістам з системи компанії можливість прогресувати, виходити на новий рівень і підвищувати свою економічну значимість на ринку. Для цього, перш за все, перед «Ломмелом» стоїть завдання вийти в елітарний дивізіон бельгійського футболу, яке в поточному сезоні команда, вочевидь, вже вирішити не зможе.

10. ТРУА (Франція)

Новий клуб Миколи Кухаревича «Труа» приєднався до City Football Group тільки на початку поточного сезону - у вересні 2020-го. Цей клуб був заснований у 1985 році, і за роки свого існування не вигравав серйозних трофеїв, якщо тільки не відносити до числа таких Кубок Інтертото. Перед «Труа» нові власники відразу поставили задачу по виходу в Лігу 1, до вирішення якої команда досить близька вже за підсумками нинішнього розіграшу Ліги 2. У перспективі ж на базі «Труа» City Football Group хоче створити конкурента для «Парі Сен-Жермен», який знаходиться у власності катарських інвесторів.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 09 травня 2024, 00:56 28

Шимон Марциняк ухвалив спірне рішення, не дозволивши мюнхенцям дограти момент

Коментарі