Чи буде в європейському футболі революція? Думка юриста

Сергій Пошелюзний розповів про всі тонкощі скандального рішення європейських клубів

12 клубів європейського футболу оголосили про створення нової Європейської Суперліги (ESL).

Про можливий подальший розвиток ситуації в коментарі партнера REF PARTNERS, адвоката Сергія Пошелюзного.

«Це серйозний виклик усій європейській футбольній спільноті, оскільки окремі клуби оголосили про створення нового турніру не під егідою УЄФА.

Реакція керівництва європейського футболу на Європейську Суперлігу є доволі очікуваною. В УЄФА назвали проект цинічним та заснованим на особистій вигоді декількох клубів, а також заявили про застосування усіх доступних юридичних заходів для неможливості його проведення.

Крім цього, в прес-релізі УЄФА також вказано про можливе застосування до клубів-учасників Європейської Суперліги дисциплінарних заходів - дискваліфікація з усіх турнірів на національному, європейському та світовому рівнях.

То чи можливе створення нового європейського турніру? Питання досить дискусійне, оскільки діючі статутні документи УЄФА суттєво обмежують клуби у праві проведення будь-яких матчів в Європі без дозволу УЄФА.

Так, Статутом УЄФА передбачено, що УЄФА має виключну юрисдикцію організовувати або скасовувати міжнародні змагання в Європі. Окрім цього, будь-які міжнародні матчі, змагання та турніри з футболу на території Європи повинні бути попередньо затверджені УЄФА та національними асоціаціями. А одним із завдань УЄФА є забезпечення переваги спортивних цінностей над комерційними інтересами.

Також Статутом заборонено без дозволу УЄФА створення будь-яких об'єднань між національними асоціаціями, лігами чи клубами.

Відтак, станом на сьогодні УЄФА має монопольне право на проведення та погодження будь-яких футбольних змагань на території Європи.

Тому, майбутнє Європейської Суперліги, яка створюється без дотримання спортивного принципу, залежить не тільки від бажання клубів-засновників, а також від того чи вдасться їм знайти компроміс із УЄФА або ж чи вдасться створити нову організацію, яка поставить під сумнів монопольне становище УЄФА», - сказав Сергій Пошелюзний спеціально для Sport.ua

Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 07:45 33

Досвідчений український тренер назвав фаворита на перемогу у сезоні 2023/2024

Коментарі