Заява Гельзіна: «В український футбол повернулося системне свавілля!»

Гучний скандал навколо матчу «Олімпіка» і «Шахтаря» набирає обертів

Президент ФК «Олімпік» Владислав Гельзін опублікував на клубному веб-сайті офіційну заяву:

Глава Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі погрожує мені, як президенту «Олімпіка», від імені КДК покаранням за емоційну оцінку подій, що сталися в суботньому матчі УПЛ за участю нашої команди.

Не бачу ні сенсу, ні необхідності будь-яким чином виправдовуватися перед цим діячем, який відбудував в українському футболі піраміду суддівської керованої вседозволеності. Але вважаю своїм обов'язком принести вибачення всім, хто, живучи футболом, все ж прагне уникати таких жорстких і неприємних висловлювань, тим більше - на широку публіку.

Повірте, я і сам не є показним матюкальником, який хизується, це дійсно не мій спосіб вираження думок. Але коли на моїх очах і в усіх сенсах - за мій же рахунок арбітри демонстративно знущаються над моєю командою, безумовно, будучи впевненими, що в черговий раз будь-яке діяння зійде їм з рук, тут всякому терпінню одного разу настане межа.

Я аж ніяк не пишаюся тими фразами, що були висловлені на камеру в минулу суботу, але я не маю наміру і відрікатися від суті викладеного. В український футбол повернулося системне свавілля!

Для мене не так уже й важливо - чи працюють судді на догоду якійсь одній окремо взятій команді, чи карають нас, своїх жертв, за жеребом або за осяянням синьйора Лучі. Головне - свавілля повернулося!

Це очевидно всім - футболістам і тренерам, журналістам і вболівальникам, тим фахівцям і експертам, чиє око не замилено рабською відданістю і підлещуваннми перед організаторами справжнього футбольного насильства.

Але в першу чергу демонстративність свавілля абсолютно очевидна нам - тим, хто, незважаючи на суворість реалій, все ж знаходить і знаходить можливості для забезпечення нормальної життєдіяльності в Україні професійних футбольних клубів і ліг. А це все більш сумнівне задоволення, як і раніше, не з дешевих.

І коли ми - реальні, а не уявні організатори футбольного дійства - стаємо свідками подібних, все більш явних фактів організованого суддівського насильства над своїми командами, навіть в наших, загартованих часом і випробуваннями венах закипає кров! І одного разу приходить розуміння - нескінченно терпіти все це просто неможливо.

Тільки в поточному сезоні з моїх колег і партнерів по футбольному цеху на крик відчаю вимушено зривалися - перераховую в хронологічному порядку - власник «Агробізнесу» Олег Собуцький, згодом довічно дискваліфікований; президент «Динамо» Ігор Суркіс, який одним з перших заявив про системний характер проблеми; Олександр Поворознюк, який вже подумує про відхід з «Інгульця».

Невже всі ми - вороги футболу? Невже основна наша мета і спонукальний мотив - не утримувати на плаву свої клуби, тим самим у міру сил і можливостей сприяючи розвитку українського футболу, а скандалити і розвалювати його? Відповіді на ці запитання очевидні для всіх, хто справді любить футбол і турбується про нього.

На моє глибоке переконання, до певної пори не настільки очевидно було інше - нам, представникам футбольних команд, незалежно від клубної приналежності і внутрішньоклубного рангу, не залишають іншого вибору, кожного з нас відверто і недвозначно провокують, раз по раз підштовхуючи до емоційних виплесків.

Причому ті, хто робить це, впевнені в своїй безкарності. Ховаючись за свій монопольний статус - карати і карати - вони наївно вважають, що так буде завжди. Що ми вічно будемо змушені годувати їх - самовдоволених футбольних трутнів.

Дозволю собі розчарувати пана Лучі і його «сіньорат»: системність свавілля досягла риси, що загрожує самому існуванню футболу України, і не тільки професійного. Ті, хто всі ці роки вкладав у нього свої душі, інвестував кошти, поступово усвідомлюють глибину проблеми.

Впевнений, за цим розумінням неодмінно підуть і дії! Зрозуміло, вивірені як за своєю суттю, так і за витонченістю форми.

Президент ФК «Олімпік» Владислав Гельзін

Микола Степанюк Джерело: ФК Олімпік Донецьк
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 08 травня 2024, 00:29 8

Микола Сираш не виходить на зв'язок, «Хуст» попросив підтримки в УАФ

Коментарі