Наталія Партика: коли характер сильніше за обставини

Олексій Коляго розповідає історія тенісистки з однією рукою, для якої немає нічого неможливого

Нарівні з Каролем Білецьким, про якого йшла мова в нещодавньому матеріалі, втіленням стійкості спортивного духу у наших західних сусідів є гравець в настільний теніс Наталія Партика. Цю дівчину в Польщі знають і старі й малі, а її життєвий шлях, віра в себе і наполеглива праця не можуть залишити байдужими.

***

27 липня 1989 року в родині банкіра Анджея Партики та його дружини, шкільної вчительки Аліції, відбулася радісна подія. У пари народилася друга дитина. Щасливий момент був затьмарений тим, що у новонародженої дівчинки була відсутня кисть правої руки і праве передпліччя.

Виховувати дитину з обмеженими можливостями дуже непросто, але батьки подарували маленькій Наталії (саме так назвали дівчинку) максимальну любов і турботу. У той же час батько і мати нашої героїні дотримувалися такої лінії виховання, при якій дитина повинна була стати максимально самостійною, незважаючи на свою особливість. Батьки привчали Наталію до того, що вона сама повинна була справлятися з елементарними побутовими завданнями (зав'язати шнурки, помити посуд і.т.д.), приходячи на допомогу і підказуючи лише при наявності у дитини складнощів з виконанням поставленого завдання. Також великий внесок у виховання дівчинки внесла її старша сестра, яка проводила з Наталією багато часу. Пізніше спортсменка в своїх інтерв'ю не раз згадувала, що дуже вдячна своїм батькам за такий формат виховання. Вона говорила, що завдяки такому підходу швидко змогла навчитися їздити на велосипеді, грати в рухливі ігри і завести собі багато друзів.

Коли Наталії було сім років, батьки вирішили віддати її разом зі старшою сестрою в спортивну секцію. У сім'ї не було особливих переваг по виду спорту, головне, щоб він підходив дівчаткам, беручи до уваги обмежені фізичні можливості молодшої. Також батьки більше дивилися на види спорту з порівняно меншим травматизмом. Вибір припав на настільний теніс, тим більше що в Гданську історично була дуже хороша школа маленької ракетки.

Спочатку Наталія більше грала зі своєю сестрою і з дитячим максималізмом постійно засмучувалася через свої часті поразки. Уже в такому юному віці вона сама для себе відкидала виправдання з приводу фізичної нерівності суперниць і прагнула обіграти родичку. Через півроку занять настільним тенісом дівчинка вже обігрувала не тільки свою сестру, але і багатьох інших дітей, які займалися тенісом набагато довше за неї.

За спогадами Наталії, найскладнішим моментом на початковому етапі знайомства з малою ракеткою була подача. Коли її суперники при введенні кульки в гру користувалися двома руками, дівчинці доводилося навчитися справлятися однією. Вона затискала кульку на ліктьовому суглобі, підкидала її і подавала. Часто це не виходило. Діти завжди залишаються дітьми і іноді лунали смішки. Це дуже мотивувало Наталію і змушувало її ще більше часу проводити на тренуваннях і відточувати свою майстерність.

Дуже швидко вона досягла таких успіхів, що ще на першому десятку свого життя зіграла в чемпіонаті Польщі для людей з обмеженими фізичними можливостями, а вже у 2000 році вона взяла участь в перших для себе Параолімпійських іграх в Сіднеї. Вона там була наймолодшою учасницею, їй було всього лише одинадцять років. Справжнісінька дитина.

Через кілька років вона стала найсильнішим гравцем серед спортсменів з обмеженими фізичними можливостями. Наступну Олімпіаду 2004 року в Афінах вона виграла дуже впевнено, і Наталія стала думати про щось більше. Через деякий час вона твердо вирішила брати участь в змаганнях для спортсменів без фізичних обмежень. Багато людей відмовляли її від цієї ідеї. Дівчині наводилися докази, що грати нарівні з усіма вона не зможе, а замість цього постійно буде об'єктом пильної уваги телекамер і вболівальників. І добре якщо ця увага буде позитивною. Наталія відкидала ці слова, мотивуючи себе тим, що у неї вже є досвід успішних ігор зі спортсменами без фізичних обмежень на тренуваннях і на дрібних регіональних турнірах.

Перші успіхи не примусили себе довго чекати. У 2006 році вона виграла срібло на чемпіонаті світу серед юніорів, а вже в 2008 році взяла участь в Олімпійських іграх в Пекіні. Виступ Наталії Партики в командному турнірі з настільного тенісу за збірну Польщі викликав у Китаї справжній ажіотаж, адже в Піднебесній мала ракетка дуже популярна. У дівчини постійно брали інтерв'ю, її супроводжували натовпи офіційних осіб і журналістів, а загальна увага до неї була на рівні зірок світового спорту. Чисто спортивних успіхів у Пекіні спортсменка не здобула, але це вже була перемога. А відразу після закінчення Олімпіади в Пекіні дівчина залишилася на Параолімпійські ігри і знову виграла золото в одиночному розряді. Забігаючи наперед, скажу, що Наталія Партика виграла чотири поспіль Параолімпіади (2004, 2008, 2012 2016), а на різних чемпіонатах світу та Європи для людей з обмеженими фізичними можливостями вона заробила просто величезну кількість золотих медалей.

Незабаром після закінчення Олімпійських і Параолімпійських ігор до дівчини прийшов перший великий успіх і в настільному тенісі для людей без фізичних обмежень. На чемпіонаті Європи 2008 року в Санкт-Петербурзі Партика виграла бронзу в змаганні жіночих пар.

Далі полячка стала повноправним учасником головних турнірів з настільного тенісу. Вона взяла участь у багатьох континентальних та світових форумах і виступила ще на двох Олімпіадах (2012 і 2016). Свій найкращий результат на головних іграх чотириріччя спортсменка показала в 2012 році в Лондоні, де дійшла до третього раунду одиночних змагань. Серед основних досягнень Наталії срібло на чемпіонаті Європи-2009 і бронза на чемпіонаті Європи-2014 в змаганнях жіночих команд, і третє місце на чемпіонаті Європи-2019 в загальних командних змаганнях. Найкращий показник в індивідуальному рейтингу серед всіх тенісистів планети у Наталії Партики був в 2010 році. Тоді вона займала 48-е місце. Ще раз. Сорок восьме місце! Серед усіх тенісисток планети!

У нинішній час Партика пішла трохи вниз по сходах рейтингу, але все одно залишається в числі найкращих. У рейтингу грудня 2020 року від Міжнародної Федерації настільного тенісу (ITTF) Наталія займає досить непогане 79-е місце. Крім індивідуальних виступів спортсменка кілька останніх років успішно виступає в складі свого чеського клубу «Годонін» в Лізі чемпіонів (раніше вже доходила до фіналу турніру разом з польським «Тарнобжегом»). Нижче запис повного поєдинку Наталії в рамках найсильнішого клубного турніру Європи проти сильної американки китайського походження Юе Ву (31-е місце в грудневому рейтингу). Подивіться, це вражає.

Серед навколоспортивних моментів Партика відзначала, що інші гравці дуже рідко робили їй поступки, а якщо такі і були, то вони закінчувалися до закінчення першого сету, максимум - другого, коли суперники розуміли, що можуть програти. А програвати їй нікому не хотілося, і опоненти викладалися на повну. Також варто відзначити, що для Наталії керівники планетарного тенісу пішли на рідкісне виключення. Оскільки для участі в Параолімпійських іграх необхідно набрати певну кількість залікових очок, а Партика, в основному, брала участь в турнірах для тенісистів без фізичних обмежень, в її випадку дозволили вести залік набраних очок і в параолімпійський рейтинг.

У численних інтерв'ю у полячки часто цікавляться, чому вона не хоче поставити собі протез. На що Наталія відповідає категоричною відмовою, мотивуючи, що тоді вона перестане постійно тримати себе в тонусі і втратить частину спортивних і життєвих умінь, які вона придбала раніше. Набагато більш корисними для своєї спортивної кар'єри вона вважає наполегливі тренування. Готуючи себе до виступів на Олімпійських іграх і на топ-турнірах Партика могла проводити в спортзалі практично весь день і залишалася відточувати свою майстерність навіть тоді, коли інші тенісисти вже збирали свої речі.

У Польщі Наталія Партика вже давно стала однією з найбільш шанованих особистостей спорту. Вона нагороджена державними відзнаками, про неї зняли документальний фільм «Наталія» (трейлер якого пропонується нижче), до неї часто приходять за порадою батьки діток з аналогічними обмеженими можливостями. Також тенісистка стояла біля витоків декількох благодійних фондів і сайтів, які збирають кошти для допомоги спортсменам.

З маленької дівчинки, яка хотіла обіграти свою старшу сестру, Наталія Партика пройшла шлях до спортсменки, у якої не було конкурентів серед рівних опонентів. У свою чергу, вже, будучи переможницею, полячка не побоялася вступити в суперництво, де вона була апріорі в незавидному положенні, але, незважаючи ні на що, неодноразово виходила переможницею. Наталія завжди прагнула до найкращих зразків гри і не приймала для себе ніяких внутрішніх відмовок і послаблень. Сьогодні вже полячку ставлять в приклад молодим гравцям.

«Людина зростає в міру того, як зростають її цілі» - так сказав свого часу великий німецький поет і філософ Фрідріх Шиллер. Тенісистка Наталія Партика немов є живою ілюстрацією до слів класика і своїм прикладом надихає багатьох завжди прагнути до успіху і наполегливо працювати для досягнення поставленого результату, незважаючи на складності на життєвому шляху. Немає нічого неможливого, якщо ти йдеш до своєї мети.

Олексій Коляго Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 02 травня 2024, 15:11 2

Команда готується до останнього матчу турніру

Коментарі