Топ-10 найгірших легіонерів в історії Дніпра

Екс-гравець «Челсі», екс-кращий захисник Бразилії, володар Кубка УЄФА та найдорожчий трансфер

«Дніпро» тримався довго. В тому сенсі, що в порівнянні з «Динамо» і «Шахтарем» використовувати «пачками» легіонерів не поспішав. Всі ми пам'ятаємо чудову команду Кучеревського на початку-середині «нульових» - в ній практично не було іноземних гравців. Але багато що змінилося після того, як «дніпрян» очолив Олег Протасов. І особливо Хуанде Рамос. І стежка, по якій лише зрідка потрапляли легіонери в Дніпропетровськ, перетворилася на жваве шосе. Було багато якісних «вікінгів», але було чимало і «ширвжитку». Зараз згадаємо «дніпровський неліквід».

10. Лінас Клімявічус

Литва
Роки кар'єри: 2008-2010

Перший литовський легіонер в історії «Дніпра». В українську команду потрапив у 19 років. Хлопця брали на перспективу, уклавши контракт на чотири роки. Сума угоди не розголошувалася. Але в підсумку рослий захисник так і не пробився в основу дніпропетровської команди. Єдиний його матч за першу команду «Дніпра» - в жовтні 2008 року - проти донецького «Металурга». Більше за «Дніпро» не грав. Був відданий в оренду в «Кривбас», після чого виїхав з України.

9. Ігор Лоло

Кот-д'Івуар
Роки кар'єри: 2008

У сезоні 2004/2005 фактурний африканський захисник грав у чемпіонаті України за донецький «Металург». Грав непогано. Після Донецька клієнт відомого футбольного посередника Дмитра Селюка поїхав до Бельгії. Останнім його клубом напередодні переходу в «Дніпро» був «Генк». У вересні 2008 року Ігор став гравцем «дніпрян», ставши першим африканським футболістом в історії дніпровської команди. Скільки «потягнув» його трансфер - питання досі витає в повітрі. У «Дніпрі» Лоло зіграв всього 2 матчі. Відзначився хіба що голом у свої ворота в першій грі «дніпрян» на новому стадіоні «Дніпро Арена». Тоді господарі програли запорізькому «Металургу» з рахунком 1:2. Уже в грудні був виставлений клубом на трансфер.

8. Давидсон

Бразилія
Роки кар'єри: 2006-2009

Непоказний, посередній півзахисник. Загалом, нічого особливого. До сих пір не зрозуміло, чим саме Давидсон сподобався скаутам «Дніпра». Проте, влітку 2006 року цей бразилець за 860 тисяч євро перебрався з грецького ОФІ в наш «Дніпро». З дніпрянами півзахисник підписав трирічну угоду. За три сезони в українській команді Давидсон відіграв тридцять поєдинків. Гравцем основи не був. Так, гравцем ротації. Після закінчення терміну контракту був відпущений клубом в статусі вільного агента.

7. Ролан Гусєв

Росія
Роки кар'єри: 2007-2010

Цього півзахисника свого часу «задобрювало» київське «Динамо». Однак вихованець «Динамо» московського вважав за краще залишитися в чемпіонаті Росії. У складі ЦСКА він виграв і тамтешню першість, і кубок країни. А в 2005-му - і Кубок УЄФА. Однак в 2006 році перестав потрапляти в основу армійської команди. І рік потому виявився в Дніпропетровську, підписавши трирічний контракт. Сума трансферу - 750 тисяч євро. Але заграти в «Дніпрі» не зміг: на його рахунку лише 15 поєдинків. А коли «дніпрян» очолив Безсонов, то рішенням тренера Гусєв був відрахований з команди.

6. Бека Гоцирідзе

Грузія
Роки кар'єри: 2009-2012

Талановитий грузинський форвард перейшов до «Дніпра» із «Зестафоні». Сума угоди - один мільйон євро. Невисокий Гоцирідзе мав хорошу техніку і швидкість. У 21 рік дебютував в чемпіонаті України за «Дніпро» в матчі проти «Шахтаря». В цілому провів за «дніпрян» три матчі. Цілком можливо, що його кар'єра в «Дніпрі» склалася б інакше, якби не автомобільна аварія. Влітку 2009 року Бека поблизу Тбілісі потрапив в автокатастрофу. Йому була зроблена складна операція з видалення селезінки. Через півроку він приступив до тренувань з резервом «Дніпра», але на колишній рівень вже не вийшов.

5. Іван Томечак

Хорватія
Роки кар'єри: 2015-2016

31 серпня 2015 року «Дніпро» підписав дворічну угоду з захисником збірної Хорватії Іваном Томечаком. За 25-річного правофлангового латераля дніпропетровський клуб заплатив «Рієці» один мільйон євро. Однак пробитися в основу «дніпрян» Томечак не зумів. На його рахунку - лише дев'ять матчів за дніпропетровський колектив. Не пробувши в «Дніпрі» і року, розірвав контракт за обопільним бажанням сторін і відбув в аравійський «Ан-Наср».

4. Алсідес

Бразилія
Роки кар'єри: 2008-2012

За рівнем таланту і харизми цей бразилець в чемпіонаті України міг дати фору мало не кожному. У «Дніпро» він переходив в статусі чемпіона світу серед молодіжних збірних, а на клубному рівні виграв першості Португалії і Нідерландів. Його контракт належав «Челсі». Тоді, в 2008-му, ми всі думали, що «дніпряни» відхопили на трансферному ринку справжній скарб. Та й ціна не дуже кусалася - 600 тисяч євро. З дніпропетровцями Алсідес ​​підписав чотирирічну угоду. Мав усі підстави стати гравцем основи. Але не захотів. За два роки провів за «Дніпро» лише 17 матчів. «Некерований» - таку характеристику отримав цей захисник від Володимира Безсонова. У 2011 році Алсідес ​​розірвав контракт з «Дніпром».

3. Уча Лобжанідзе

Грузія
Роки кар'єри: 2010 - 2014

Свого часу - вельми і вельми перспективний грузинський захисник. Його трансфер, знову-таки, в свій час, для тамтешнього футболу - один з найбільш рекордних. У 2010 році «Дніпро» за цього футболіста «Зестафоні» заплатив два мільйони євро. Контракт з українським клубом Уча підписав на чотири роки. Рослий, потужний, швидкий захисник, з хорошою першою передачею і грою на «другому поверсі». Чому у нього не склалося в «Дніпрі», сказати складно. За дніпрян він провів 27 матчів, після чого був оперативно відправлений на «перевиховання» в «Кривбас». Після закінчення терміну угоди з дніпрянами відбув на Кіпр.

2. Ежидіо

Бразилія
Роки кар'єри: 2015

Одне з найбільш незрозумілих придбань «пізнього» Коломойського. Непоганого бразильського захисника (до слова, в 2014-му Ежидіо був визнаний кращим лівим захисником чемпіонату Бразилії) «дніпряни» купили у «Крузейро» за дуже хороші гроші - два з половиною мільйони доларів. Однак в «Дніпрі» Ежидіо зіграв лише один поєдинок в рамках чемпіонату України і ще чотири - під егідою Ліги Європи. А потім бразилець в односторонньому порядку розірвав контракт з «Дніпром» через невиплату зарплати.

1. Йонуц Мазілу

Румунія
Роки кар'єри 2008-2011

Свого часу трансфер цього нападника з бухарестського «Рапіда» в «Дніпро» став найдорожчим в історії румунського футболу. За Мазілу український клуб заплатив три мільйони вісімсот тисяч євро. З «Дніпром» румунський форвард підписав чотирирічний контракт. «Мене «Дніпро» дуже хотів бачити в своїх рядах. І я вірю в те, що виступи тут допоможуть моєму кар'єрному зростанню. Граючи тут, я буду переслідувати більш серйозні кар'єрні цілі» - сказав румун на власній презентації. На жаль, кар'єра Мазілу в «Дніпрі» не склалася: лише дев'ять матчів і один гол. Уже взимку 2009 року він був відданий в оренду в «Арсенал». У Києві справи у Мазілу пішли краще, але назад в «Дніпро» його так і не повернули.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Читайте також:

Топ-10 найгірших легіонерів в історії Динамо
Топ-10 найгірших легіонерів в історії Шахтаря

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 07 жовтня 2024, 19:14 1

Легендарний боксер вважає, що Теренс Кроуфорд недостатньо популярний

Коментарі