«Інтерес Роми до Мудрика зрозумілий, Циганкову збивають ціну» - скаут

До гравців «Шахтаря» і «Динамо» є реальний інтерес з Італії

Sport.ua поспілкувався з нашим співвітчизником Алексом Великих, який з 2004 року працює в Італії скаутом з юнацького та молодіжного напрямку, а також співпрацює з низкою тамтешніх клубів - «Кальярі», «Емполі», «Ювентусом», «Аталантою» та іншими.

- Алекс, сьогодні з'явилася інформація про інтерес «Роми» та «Аталанти» до Михайла Мудрика з «Шахтаря». Наскільки вона може бути правдивою і що в Італії чутно по цій темі?

- Так, це правда. Своєю грою Мудрик на турнірі Lazio Cup U-17 в 2018 році в Римі створив про себе дуже сильне враження в Італії. На тому турнірі його визнали найкращим гравцем. Підходило багато скаутів та директорів з клубів і агенств з питаннями про нього. «Рома» та «Ювентус» були тими двома клубами, які фінансово могли потягнути такий трансфер.

У «Ромі» тоді був ще Мончі, а в «Ювентусі» інтерес виходив від Паратічі, який нині працює спортивним директором клубу.

Нинішній інтерес «Роми» до Мудрика цілком зрозумілий, тому що спортивний директор римлян Джанлука Петракі давно працює з українськими агентами, ще з часів переїзду в «Торіно» Василя Прийми.

- Як думаєте, за скільки зараз «Шахтар» потенційно буде готовий розлучитися з Мудриком?

- Я не знаю, скільки зараз за нього запросять. Але два роки тому його ціна вже становила 3-5 мільйонів євро. Однак відсутність у Мудрика паспорта громадянина ЄС, і той факт, що клубам не можна здійснювати трансфери неповнолітніх, не дозволили тоді угоді здійснитися.

Справа не дійшла навіть до офіційної пропозиції. Все закінчилося спільним інтересом та обіцянками з боку клубів стежити за прогресом гравця в подальшому.

З моєї точки зору, ідеальною в цій ситуації була б оренда Мудрика в топ-лігу з опцією викупу для клубу, який орендує, і контрвикупу для «Шахтаря». Просто продати зараз цього футболіста було б нерозумно, але й залишати його, не даючи шансів грати в головній команді, теж неправильно. Мудрик - це нестандартний гравець у всіх аспектах для пострадянського футболу. Йому потрібна Європа. Не знаю, Італія чи ні. Можливо, Іспанія.

В Італії, напевно, Мудрику підійшов би клуб типу «Сампдорії», який заграє молодих талантів і перепродає. Така ситуація була б цікавою, але купити Мудрика, думаю, вони не зможуть. Можливо, той варіант з орендою, про який я вже говорив, був би найбільш прийнятним для всіх.

- А по гравцям «Динамо» є якісь новини з Італії? Колись багато говорили про інтерес до Шапаренка... Зараз, напевно, цікаві Миколенко та Циганков?

- Так, Миколенко - це головна трансферна ціль серед футболістів «Динамо» для італійських клубів. Також є інтерес і до Попова, але поки лише на перспективу. Щодо Циганкова скажу зі своїх спостережень, що йому намагаються збити ціну. Шапаренко якось загубився в «Динамо», і інтерес до нього в Італії затух. А ось по Циганкову інтерес залишається. Думаю, там тільки питання в ціні.

- Про які клуби йдеться?

- «Рома», «Лаціо», «Наполі», перш за все. «Ювентус» і «Інтер» - це клуби вище рівнем, а тому їм і гравці необхідні більш високого рівня. Що стосується фінансової сторони питання, то по грошах всі перераховані вище можуть потягнути цих футболістів.

Можна ще згадати про «Мілан», але цей клуб зараз загруз в питанні зміни спортивного керівництва після звільнення Бобана. Але знаю, що нові куратори кадрового напрямку в клубі якраз спеціалізуються на пошуку й роботі з молодими талантами. Однак їм потрібно ще офіційно зайняти свої місця в клубній структурі.

Але філософія нового «Мілана» якраз і буде орієнтована на такого типу рішення - молоді талановиті футболісти за відносно невеликі за європейськими мірками суми.

- І пару слів про наших легіонерів в Серії А. Як там Малиновський і Шахов? В Україні через коронавірус про них хвилюються...

- Про Шахова не скажу, ми з ним не на зв'язку. Що стосується Малиновського, то він, як і всі, на карантині. Переживає, так як вони грали з «Валенсією», а там згодом виявили п'ятьох хворих на коронавірус.

Плюс до всього Малиновський живе в місті, де за останні три дні зафіксовано найбільшу кількість померлих. Та й в цілому їхній регіон - Ломбардія - один з лідерів по інфікованим коронавірусом. До того ж, в сім'ї Малиновського зростає маленька дитина. Страшно.

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 04 травня 2024, 09:00 7

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі