Шахтар програв Аталанті та навесні буде грати в Лізі Європи

Команда Луїша Каштру пропустила бергамців на друге місце групи С

Вигадувати велосипед не потрібно: потрібно просто перемогти. Ось такий простий передматчевий розклад був для «Шахтаря» перед грою з «Аталантою». Вирішальною грою: як і в минулі сезони, «гірники» питання виходу в євровесну відклали на останній тур групового етапу ЛЧ. Однак в даному випадку важливо уточнити: виходу саме в плей-оф Ліги чемпіонів. Для донеччан потрапляння саме в стикові матчі ЛЧ було головним пріоритетом.

Однак, незважаючи на гадану простоту, завдання для донеччан не виглядало таким вже комфортним. «Цей матч для «Аталанти» схожий на фінал», - сказав нещодавно тренер бергамасків Гасперіні. І якщо Джан П'єро і лукавив, то напевно зовсім небагато. Бронзовий призер минулого італійського сезону, який провалив прем'єрний старт в головному клубному турнірі Європи, під кінець групового етапу підняв голову. «Аталанта» все ще і в хорошій формі, і в хорошому настрої, а той факт, що команда лідирує в серії А за кількістю забитих м'ячів, говорить сам за себе. Тобто, можна і потрібно було припускати, що «Аталанта» зробить все від неї залежне, щоб засмутити свого суперника. Ну, або як мінімум забити на «Металісті». Так, Гасперіні не міг через травми і дискваліфікації виставити оптимальний склад, але у нього в рукаві виявилися гідні козирі. Хоча б наш Малиновський, який, проте, в стартовий склад не потрапив.

У візаві Гасперіні кадрових проблем не було. Каштру після гри з «Олімпіком» сказав, що стартовий склад його команди проти бергамасків можна спрогнозувати відсотків на 75-ть. Але, якщо чесно, можна було спрогнозувати відсотків на 95-ть, адже стосовно кадрів питання напрошувалося лише одне: Соломон, Коноплянка чи Коваленко. Португалець зробив свій вибір на користь останнього. Питання, Марлос або Тете на порядку денному не було: перший помітно здав, та й після травми, тоді як другий помітно прогресує.

На п'ятій хвилині гри гості мало не накрили господарів мокрим рядном. Ісмаїлі віддавав передачу на воротаря, але віддав супернику. Італійці зусиллями Гомеса м'яч перехопили. І замість того, щоб відразу пробити, затіяли розіграти до вірного. Не вийшло: Пятов зумів забрати м'яч. Тривожний дзвінок. Тим більше, що бергамаски міцно заволоділи ініціативою. Як і в першій грі, в Мілані. Через вісім хвилин «подвиг» Ісмаїлі повторив Кривцов, який віддав м'яч супернику. І знову пожежа в нашій штрафній площі. Бентежний початок від чемпіонів України. «Шахтар» відповів непоганою атакою і голом Коваленка, але суддя зафіксував офсайд. Ось і весь актив «гірників» за першу третину тайму.

Не особливо він збільшився, цей актив, і після першої півгодини гри. Господарі начебто вирівняли гру, і навіть подали один кутовий, але все якось невпевнено, непереконливо. А ось гості мали хороший момент: Муріель бив з небезпечного штрафного, але невдало.

Лише на 37-й хвилині господарі створили перший «нормальний» момент біля воріт «Аталанти». Після розмашистої атаки бив головою Мораес, але голкіпер гостей виявився на висоті.

Цей епізод став єдиним небезпечним у виконанні команди Каштру в першому таймі. Нічого більше вона не створила. З такою грою виграти навряд чи вдасться: креативу в атаці не видно, в захисті багато невиправданих втрат. Максимум, на що міг претендувати «Шахтар» в першому таймі за такої гри - на нічию.

Особливо нічого не змінилося в діях донеччан і на старті другого тайму. Ініціатива знову у гостей, найнебезпечніший знову Муріель. Але форварду «Аталанти» відверто не щастить. «Гірники» ж форсувати події явно не поспішають.

Тете провалив гру - будемо відверті. Каштру зрозумів це не пізніше нас, і замінив юне дарування на Марлоса. Гасперіні відповів оперативно, випустивши Малиновського.

На 66-й хвилині «Шахтар» догрався. Швидка атака гостей завершилася прострілом Гомеса на Кастаня, який з другої спроби пробив П'ятова. Суддя відразу не зафіксував взяття воріт через офсайд, але за допомогою системи ВАР гол був зарахований. Власне, до цього все йшло. За що боролися, на те й напоролися.

Каштру відразу ж випустив на поле Соломона замість Коваленка. Чи не запізно?

Ситуація ускладнилася за 15-ть хвилин до кінця зустрічі, коли за відмашку друге попередження отримав Додо. У «Шахтаря» не виходило в рівних складах, вийде в меншості?

Ага, вийде... Гості відразу ж забили другий гол. Банальна передача на ближню штангу, де забутий усіма Пашаліч встромив м'яч в сітку. На цьому все?

Донеччани намагалися створити щось в атаці, але марно. Не було командної швидкості, не було необхідної різкості, напору. Не виявилося і характеру, волі до перемоги, які рятували донеччан в попередніх матчах. Не було нічого такого, за рахунок чого можна було перевернути гру. Більше того - пропустили ще й третій, абсолютно дурнуватий гол. Тому закономірна поразка. Спасибі «МанСіті» - ми залишаємося з євровесною. Правда, зовсім не з тією, яку чекали - лише з Лігою Європи. А ось в Лігу чемпіонів пробилася «Аталанта», що провалила три стартові матчі. Що ж, кожному своє.

Валерій ВАСИЛЕНКО


Ліга чемпіонів. Група С.

«Шахтар» - «Аталанта» - 0:3


Тімоті Кастань (68), Маріо Пашаліч (80), Робін Госенс (94)

Алан Патрік (50), Додо (63) - Луїс Мюріель (23), Ханс Хатебур (91)

Додо (77, друга жовта картка)

«Шахтар»: Андрій П'ятов, Сергій Кривцов, Микола Матвієнко, Ісмаїлі, Додо, Тарас Степаненко, Алан Патрік, Тайсон, Віктор Коваленко (Манор Соломон, 71), Тете (Ромеро Марлос, 59), Жуніор Мораєс.

«Аталанта»: П'єрлуїджі Голліні, Андреа Масьєлло (Руслан Малиновський, 61), Хосе Луїс Паломіно, Робін Госенс, Ремо Фройлер, Мартен де Роон, Берат Джимшиті, Тімоті Кастань, Алехандро Гомес (Ханс Хатебур, 90), Луїс Мюріель (Рожер Ібаньєс , 71), Маріо Пашаліч.

Арбітр: Фелікс Цвайер (Німеччина)

ОСК «Металіст» (Харків)

ШАХТАР - АТАЛАНТА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Олександр Тішура Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 04 травня 2024, 23:15 1

«Жирона» обіграла «синьо-гранатових» з рахунком 4:2 у 34-му турі Ла Ліги

Коментарі