Україна заслужила перемогу. Ця збірна може пошуміти на Євро

Тактичний розбір зустрічі, в якій Ярмоленко і K обіграли Португалію на чолі з Кріштіану Роналду

Оглядач Sport.ua підготував тактичний розбір одного з найкращих матчів в історії збірної України.

Склад і схеми

Зміни у складі збірної України у порівнянні з першим матчем проти Португалії були незначними. Замість Коноплянки в стартовому протоколі з'явився Марлос, а схему на матч тренерський штаб вибрав 4-3-3.

Сантуш в розпорядженні мав більший вибір футболістів, але португальський наставник вирішив не ставити з перших хвилин Жоау Феліша і Бруну Фернандеша. В результаті наставник гостей розташував футболістів за схемою 4-1-4-1.

Тактичний малюнок гри

Для України в цьому матчі важливо було не програти, такий розклад дозволяв би зберегти лідируючу позицію в групі B. Португальська команда була в ролі фаворита, приїхавши в Київ за трьома очками.

Матч проходив за передбачуваним сценарієм. Велика кількість єдиноборств на кожному метрі поля, особливо в середній третині. Португальці намагалися контролювати хід гри за рахунок володіння м'ячем, українці, у свою чергу, намагалися збивати високий темп матчу і діяти на контратаках. Цілком виправдана стратегія і однієї, і іншої команди.

Проте швидкий гол, якщо і не змінив плани на гру, то змусив "європейських бразильців" діяти агресивніше вже з 7-ї хвилини матчу.

Португалія в середній частині поля

Підопічні Фернанду Сантуша дуже сильні в атаках через фланги, де Гедеш, з одного боку, а Силва з іншого - здатні вивести на ударну позицію партнерів або за рахунок індивідуальних дій пройти суперника. Але для того, щоб м'яч опинився у них, його необхідно доставити туди, а потім організувати підтримку за рахунок командних дій.

Зазвичай фланги Португалії активно працюють за рахунок довгих діагональних і вертикальних передач, але в матчі з Україною подібна тактика не проходила, оскільки «жовто-сині» часто використовували середній або низький блок, а також встигали займати позиційну оборону.

Інший варіант доставки м'яча до крайніх атакуючих гравців - це вихід через напівфланг або через центральну вісь поля.

І тут прекрасно видно, що з перших хвилин збірна України за рахунок грамотного розташування буквально відрізає спочатку середню, а потім і атакуючу лінію Португалії. У результаті м'яч посилався часто в недодачу або у боротьбу, де вже бійцівські якості демонстрували футболісти України, а атака португальців захлиналася.

Часто можна було спостерігати приблизно таку картину: Гедеш або Силва опускалися углиб поля у пошуках м'яча, і при отриманні передачі були атаковані з усіх боків.

В чому сила - в тому і слабкість

Здавалося б, Роналду є невід'ємною частиною збірної, і якщо не уся гра, то добра її половина, будується від свого лідера. Проблема в тому, що нестримний CR7 сильно давить авторитетом на своїх партнерів, які раз у раз прагнуть забезпечити його передачею в один дотик там, де варто було б притримати м'яч. Тому слідують постійні закидання, навіть не в найочевидніших епізодах, коли можна було розіграти з іншим партнером по команді. Ці неусвідомлені дії, які відбуваються на автоматі, не кращим чином позначаються на командній грі.

Середній блок Португалії і розіграш м'яча від воріт України

«Жовто-сині» намагалися не використовувати виноси м'яча від воротаря. Завдяки цьому збивався атакуючий темп португальців, захисники отримували час для переведення подиху, а атакуюча трійка в цей час шукала простір під передачі. І, варто сказати, часто цей простір знаходився. У результаті португальці були вимушені висмикуватися по одному з лінії на футболіста, що володіє м'ячем, при цьому не порушуючи цілісність лінії, і в той же час чинити тиск, тим самим, примушуючи робити неточні передачі вперед.

Проте Шевченко розіграв відмінну партію, при якій крайні захисники піднімалися досить високо, а на їх місце опускалися Малиновський і Зінченко, які мають прекрасне бачення поля і хороший перший пас. Варто відмітити, що саме Малиновський запустив шикарну передачу на Ярмоленка в передгольовій атаці на 7-й хвилині.

Ну і Роналду, який, хоч і виконував великий об'єм роботи, але часто не брав участь в командному пресингу. Це створювало великі труднощі для партнерів і полегшувало завдання для захисників збірної України. Роналду не починає пресинг, який слід було б нав'язати воротареві, рухаючись по дузі.

Рух португальців ставив у безвихідь оборону України

І це найбільша проблема, з якою зіткнулися гравці збірної України. Варто було лише Роналду опуститися вглиб поля і запропонувати себе під передачу, а Моутінью відвести за собою Степаненка, ставалася нерозбериха. Кривцов вже не може переслідувати головного форварда Португалії, а передача суперника партнерам не відбувається.

Далі пас в центр на Роналду, і Степаненко опиняється в ситуації 2 в 1. Зінченко опиняється в напівпозиції, не зумівши ані перехопити передачу, ані опуститися на допомогу.

Чергова проблема у Зінченка, який помилився з вибором позиції, а також у всієї оборони України. Роналду знову відклеюється від захисників, зміщуючись углиб поля, і отримує передачу у величезному вільному просторі. Хоча, треба відмітити, і Марлос не особливо пресингує Моутінью, дозволяючи тому підняти голову і виконати передачу.

Таких епізодів було достатньо, і багато з них доводилося до логічного завершення. Проте в одних моментах рятувала майстерність Пятова, а в інших - неточність гравців атаки збірної Португалії.

Португалія атакувала у більшості випадків через свій правий фланг і найбільшу загрозу створювала саме звідти. І це було трохи дивно, оскільки лівий фланг України укомплектований більш оборонними футболістами, ніж протилежний, де діяли Караваєв і Ярмоленко. З іншого боку, Силва і Семеду є сильнішою зв'язкою в атаці, ніж Гедеш та Геррейру, який був менш активним в атаці. Ну або взагалі вирішили продавити молодого динамівця Миколенка.

Перестановка після перерви

Сантуш явно був невдоволений діями своїх футболістів. Зокрема, Гедешем, якого замінили в перерві на Жоау Феліша.

Після цього Португалія грала за схемою 4-2-3-1 в атаці, а при обороні крайні атакуючі півзахисники опускалися нижче, і вимальовувалася схема 4-4-1-1, де на вістрі атаки був Роналду, а під ним Жоау Феліш.

Марлос, який провів не найкращу гру, хоча і створював непоганий рух попереду, був замінений на Коноплянку на 63-й хвилині. Яремчук при цьому зайняв місце центрфорварда, а Коноплянка - позицію лівого вінгера, що звільнилася.

Явним чином заміни португальського фахівця не вплинули на хід гри: було видно лише втому збірної України, і на цьому фоні здалося, що гості зможуть дотиснути суперників.

Мабуть, найбільш вдалу заміну Сантуша було зроблено на 68-й хвилині. Жоау Маріу покинув поле, а замість нього вийшов Брума, він додав мобільності і гостроти в атаках.

На 72-й хвилині після удару Бруми м'яч потрапив в руку Степаненку, після чого сталося вилучення, а призначений пенальті впевнено реалізував Роналду.

Далі заміна Яремчука на Коваленка на 73-й хвилині та чергові перестроювання.

У результаті збірна України була вимушена притискатися до свого штрафного майданчика, що дозволяло легше проходити середню частину поля португальцям. А виніс м'яча на Ярмоленка, який став єдиним нападником, був основним методом виходу з глибокої оборони.

На стоп-кадрі Україна після вилучення 4-4-1, Португалія в атаці за схемою 4-2-3-1.

Звичайно, гості були близькі до того, щоб зрівняти рахунок ближче до кінця матчу, коли вдавалося створити рух і відмінне переміщення м'яча. Однак підопічні Сантуша вважали за краще грати в інший футбол, завантаживши свого лідера Роналду великою кількістю передач, які у більшості своїй були поспішними або помилковими.

Збірна України продемонструвала величезну волю до перемоги, а футболісти на тлі португальців виглядали не гірше у своєму технічному оснащенні, що і дозволило результативно використати контратакуючий футбол. Так, є певні проблеми у взаєморозумінні при позиційній обороні, тому більш організовані збірні можуть з більшим успіхом зламувати оборону України.

Але команда відмінно прогресує, використовуючи по максимуму свої сильні якості, граючи з позиції сили, а не від суперника. Україна заслужено обіграла вдома чемпіона Європи і оформила вихід на Євро-2020. Є відчуття, що команда Шевченка може пошуміти на прийдешньому чемпіонаті континенту.

Хасан МІСІКОВ

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 21:13 2

Леверкузенці у матчі 32-го туру розгромили «Айнтрахт» Франкфурт

Коментарі