Шахтар стартував у Лізі чемпіонів з розгромної поразки від Ман Сіті

Як і минулого року, команда Хосепа Гвардіоли впевнено перемогла в Харкові

Дива не сталося: «Сіті» знову на голову сильніший за «Шахтар». І це не вина «гірників», а їхня біда. Добре ще, що тільки три пропустили, адже могло бути й гірше. Таким ось виявився перший млинець в ЛЧ для Луїша Каштру...

Останні Ліги чемпіонів для «Шахтаря» забарвлені, перш за все, матчами проти «Ман Сіті». У позаминулому сезоні «гірники» теж стартували в групі поєдинком саме проти команди Гвардіоли. Рік тому «Шахтар» грав з «Сіті» спарку. В обох випадках вийшло не дуже. Чесно кажучи, передумов для зміни ситуації і на третьому побаченні для нашого чемпіона було небагато. І це - в кращому випадку. Тому що «Ман Сіті» все так само залишається однією з найсильніших команд світу, а «Шахтар» останнім часом в цю когорту не входить.

Хоча в Харків команда Гвардіоли прибула не в найкращому настрої. Поразка в останньому турі АПЛ від аутсайдера «Норвіча», втрата двох основних футболістів захисту - Ляпорта і Стоунза - проблеми у Гвардіоли були аж ніяк не косметичного характеру.

Правда, проблем у Каштру напередодні гри було не менше. Головна - стан здоров'я капітана і лідера команди Тайсона, який отримав болісний удар у голову від свого одноклубника Ісмаїлі в грі з «Зорею». Начебто бразилець оклигав від того нокауту, але чи повністю? З іншого боку, викликала побоювання і якість гри, перш за все в захисті, «гірників» в останньому матчі чемпіонату - проти «Зорі». Чи будуть зроблені правильні висновки?

Свої кадрові проблеми Гвардіола вирішив наступним чином: в пару до Отаменді в центр захисту був відправлений наш старий знайомий Фернандіньо. Цьому гравцю тренер «Сіті» віддав перевагу перед молодим Гарсією. Що стосується Каштру, то його головний кадровий біль пройшов сам по собі: Тайсон зміг взяти участь в цій грі.

До стартового натиску гостей «гірники» виявилися готовими. Взяти «Шахтар» на переляк на перших хвилинах гри команді Гвардіоли не вдалося. Атаки «Сіті» в цей період були, перш за все, позиційними. При такому розкладі у «Шахтаря» теж з'являвся шанс показати хоч щось попереду. Тим більше, що «містяни» темп не форсували. Не форсували події і підопічні Каштру. Тому гра набула в'язкого характеру, і досить довгий час суперники грали практично без воріт. До 20-ї хвилини зустрічі можна згадати, хіба що, дуже неточні удари Марлоса та Мареза.

Але варто було лише гостям включити високі швидкості, як рахунок став на їхню користь. Нехитра, взагалі-то, атака «Ман Сіті» привела до невеликої пожежі в штрафному майданчику «Шахтаря». Гюндоган зрячим ударом бив в дальній кут, але влучив у штангу, а на відскоку тут як тут виявився забутий усіма Марез. 0:1, і дуже тривожно за підсумковий рахунок, і дуже схоже на перший тайм гри «Шахтаря» проти «Зорі».

На 35-й хвилині «Шахтар» нарешті створив перший по-справжньому небезпечний момент. Атаку блискуче розігнав Тайсон, який класною передачею вивів Мораєса на побачення з воротарем. Але переграти Едерсона наш натуралізований бразилець не зміг.

Відповідь «Сіті» збентежила «Шахтар». Гості атакували широким фронтом, перед яким спасували і наші хвилерізи, і центральні захисники. Гюндоган знову бив зряче і сильно. На цей раз йому ніхто не завадив відзначитися.

Через пару хвилин після схожої атаки вже міг відзначитися непомітний досі Де Брюйне. Нам пощастило, що бельгієць не поцілив в площину воріт. «Шахтар» зміг відповісти швидкою атакою, яку знову почав Тайсон, а закінчував Мораєс. Але знову форвард «гірників» в ближньому бою не зумів переграти воротаря гостей.

І все ж ближче до чергового взяття воріт в кінці першого тайму були англійці. Пощастило, що Стерлінг запустив м'яч вище воріт.

Коротко про перший тайм: у нас виходило до тих пір, поки «Сіті» не включився по-справжньому. Коли це сталося, у нас стало виходити лише зрідка, зате у них - постійно. Це не тому, що «Шахтар» настільки поганий. Це тому, що дуже хороший «Сіті».

У перерві Каштру вніс корективи - замінив Соломона на Коноплянку. Євген дебютував за «Шахтар» вже і в єврокубках. Але шанс скоротити розрив у рахунку був не в нього, а знову в Мораєса. Жуніор у швидкій контратаці обікрав Едерсона, але з дальньої дистанції не зумів влучити в порожні ворота.

Відповідь гостей знову не змусила себе довго чекати. Гюндоган міг оформити дубль, але врятував П'ятов. А вже потім П'ятова врятувала штанга після добивання Стерлінга. Не пощастило Гюндогану і через кілька хвилин - він не зумів переграти П'ятова, вийшовши один на один з нашим воротарем.

Перша половина другого тайму - повністю за гостями. За їх ривками, відкриваннями і маневрами «Шахтар» відверто не встигав. Схоже, весь свій запал «гірники» витратили ще в першому таймі. Будь гості більш вдалими, вони б вигравали з більш зручним рахунком.

Але своє вони точно взяли. Приспавши на час «Шахтар», переставши грати з нашою командою в кішки-мишки, гості спорудили стрімку контратаку - три на одного. І Жезус вихід один в один з П'ятовим виконав краще, ніж Гюндоган. 0:3, і на цьому можна було сміливо закінчувати гру.

Шансів забити хоча б гол престижу суперник «Шахтарю» не дав. А сам забивати четвертий м'яч особливо не прагнув. Тому знову 3:0 на користь «Сіті», як і в минулому році. Як і в минулому році, команда Гвардіоли виявилася на голову сильнішою за чемпіона України. І нічого з цим не зробиш. Проти лому немає прийому.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Ліга чемпіонів. Група С. 1-й тур.

«Шахтар» - «Манчестер Сіті» - 0:3

Ріяд Марез (24), Ілкай Гюндоган (38), Габріел Жезус (76)

Родрі (29)

«Шахтар»: Андрій П'ятов - Ісмаїлі, Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Сергій Болбат - Тарас Степаненко, Алан Патрік (Маркос Антоніо, 74) - Манор Соломон (Євген Коноплянка, 46), Тайсон, Ромеро Марлос - Жуніор Мораєс (Дентіньо, 77)

«Манчестер Сіті»: Едерсон - Олександр Зінченко, Ніколас Отаменді, Родрі (Бенжамен Менді, 83), Кайл Уокер (Жоау Канселу, 81) - Кевін де Брюйне (Бернарду Сілва, 77), Ілкай Гюндоган - Рахім Стерлінг, Фернандіньо, Ріяд Марез - Габріел Жезус

Арбітр: Артур Діаш (Португалія)

ОСК «Металіст» (Харків)

ШАХТАР - МАНЧЕСТЕР СІТІ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Олександр Тішура Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 08 травня 2024, 06:23 0

Півфінальний матч головного єврокубку пройде 8 травня о 22:00

Коментарі