Ігри з вогнем, або Що відбувається з Карпатами

Оглядач Sport.ua вважає, що львівський клуб ризикує піти дорогою «Дніпра» і «Металіста»

20 червня виповниться рівно 21 рік з тих пір, як «Карпати» в останній раз (він же - єдиний в історії до нинішнього моменту) завоювали медалі за підсумками розіграшу чемпіонату України. Тоді, в уже досить далекому 1998-му, львів'яни під керівництвом Мирона Маркевича взяли «бронзу», випередивши на фініші «Дніпро» на 2 очки.

З тих пір молодіжний склад «зелено-білих» вигравав «золото» чемпіонату U-21 в 2010 році, а також «бронзу» - в 2017-му, а юнаки «Карпат» фінішували третіми в сезонах-2013/14, 2014/15 та 2017/18. Перша ж команда в останні роки, м'яко кажучи, не виблискує, блукаючи по підвалах турнірної таблиці і вже починаючи забувати, як виглядають єврокубкові позиції.

Перед початком нинішнього розіграшу УПЛ у вболівальників «Карпат» в черговий раз були нехай і боязкі, але все-таки очікування того, що їхні улюбленці зможуть пробитися у верхню шістку. Здавалося б, для цього в черговий раз було практично все - трансферна кампанія «Карпат» почала нагадувати саме продумані дії, а не «просіювання грама золота з десятка тонн пустої породи», проблем з виплатами заробітної плати не виникає (як мінімум в пресу нічого такого вже давненько не просочувалося, через що можна зробити висновок про відносну фінансову стабільність клубу), та й з менеджментом начебто більш менш вдалося визначитися.

Ще у вересні «Карпати» покинув Даріо Друді - такий собі Остап Бендер аргентинського розливу. Його відхід в цілому досить сприятливо вплинув на обстановку навколо клубу і команди. Принаймні, тепер в «Карпатах» залишився лише один Олег Смалійчук, на якому замикалося більшість нагальних питань з життя клубу. Від'їзд Друді, з яким раніше, за чутками, у Смалійчука ледь не дійшло до бійки, дозволив прибрати ще один «акумулятор влади» з клубу і почати нарешті працювати на результат.

Начебто як знайшовся й цілком пристойний тренер, здатний не шарахатися з боку в бік, а дивитися вперед хоча б на два кроки. Португалець Жозе Мораїш, який раніше працював асистентом самого Моурінью, не став месією для «зелено-білих», але саме при ньому команда виявлялася здатною демонструвати характер і певну наявність майстерності. Досить згадати гостьову перемогу над «Динамо» з рахунком 2:0 в рамках 7-го туру.

Дійшло до того, що Мораїш заговорив про перспективу виведення команди в єврокубки за підсумками сезону-2019/20. На словах все було більш ніж логічно - в цьому чемпіонаті «Карпати» закладають фундамент, в наступному - працюють на результат. Однак цей «картковий будиночок» розвалився, коли на початку грудня керівництво «Карпат» відпустило Мораїша в корейський «Чонбук» в обмін на 100 тисяч євро. Подейкують, що португальський коуч навіть розплакався від несподіваного від'їзду з «Карпат», але це вже лірика ...

Читайте також: Мораїш не зробив «Карпати» сильнішими, але його напрацювання варто зберегти

У січні в «Карпатах» відбулося чимало важливих змін. По-перше, команда отримала нового головного тренера - маловідомого широкій громадськості, але неймовірного досвідченого з точки зору кількості клубів, з якими він працював, іспанця Фабрі Гонсалеса. По-друге, клуб продав в «Селтік» головну свою зірку Мар'яна Шведа, хоча і зберіг того в складі не кілька місяців, поки футболіст чекав дозвіл на роботу у Великобританії. По-третє, з «Карпат» пішов найбільш технічний футболіст ліги Хорхе Карраскаль, якого орендував «Рівер Плейт» з опцією викупу за 3 мільйони євро.

Чудово відновивши офіційну частину сезону в УПЛ погромом «Ворскли» (4:0), «Карпати» швидко здулися і втратили шанси на верхню шістку. При Фабрі команда, відверто кажучи, не демонструє якогось прогресу, навіть опинившись в низині УПЛ. У колективі, судячи з усього, є певні проблеми у взаєминах між футболістами. Особливо яскраво вони оголилися після бездарно програного матчу «Олімпіку» в 26-му турі, коли «Карпати», виграючи 2:1, примудрилися на 83-й та 84-й хвилинах пропустити два м'ячі і програти, здавалося б, уже виграний поєдинок. Після тієї гри два гравці «зелено-білих» Андрій Нестеров та Олексій Гуцуляк підійшли до вболівальників «Карпат», щоб виправдатися за результат. За підсумками ґрунтовної бесіди Нестеров, не стримавшись, кинув спересердя: «Бачиш, навіть ніхто підійти не може. Їм взагалі по***. Ті окремо, ті туди пішли. А винен хто буде? Я і він (Гуцуляк - прим.). Я робив все, що міг. Ми хотіли виграти».

ФК Карпати

Через буквально кілька днів після тієї поразки зі стану «Карпат» прийшла ще одна топ-новина - покинув свою посаду віце-президента клубу Олег Смалійчук. Саме ця людина, по суті, і визначала вектор розвитку, а також кадрове наповнення клубу і команди останнім часом, але не змогла втриматися на своїй посаді навіть до кінця сезону.

Після відставки Смалійчука з поста віце-президента «Карпати» досить швидко попрощалися з трьома футболістами - колумбієць Бедойя, українець Хомченко і болівієць Варгас розірвали контракти з «зелено-білими» за взаємною згодою сторін. У той же час повернувся до тренувань із першою командою і навіть в її заявку на ігри досвідчений захисник Артем Федецький, який повідомив, що його відправка до дублю була ініційована особисто Смалійчуком.

Втім, поки розставання зі Смалійчуком не призвело до змін на краще з точки зору результатів команди - за три поєдинки «Карпати» здобули 4 очки (перемога, нічия і поразка). За три тури до фінішу «зелено-білі» перебувають в зоні перехідних матчів і, по суті, можуть претендувати тільки на те, щоб обійти «Олімпік» в турнірній таблиці. Проти донеччан у львівської команди ще буде очна битва, яка відбудеться у Львові 25 травня. Але і два інших поєдинки прохідними точно не виявляться, адже в суперниках у «зелено-білих» будуть такі ж відчайдушні борці за виживання «Чорноморець» і «Арсенал-Київ».

ФК Карпати

З огляду на це, доля «Карпат» нині буквально висить «на волоску». Немає ніяких гарантій, що львів'яни зможуть здобути потрібну кількість очок в останніх трьох матчах, щоб захистити себе від необхідності грати стикові поєдинки з представниками Першої ліги. А там потенційні суперники вимальовуються дуже непогані - «Колос», «Волинь» і «Металіст-1925». Є підозра, що Фабрі Гонсалес далеко не повністю контролює ситуацію, адже якби було інакше, то тренер навряд чи б говорив після поразки від «Олімпіка», що «втомився терпіти це безумство»...

Втім, вболівальники «Карпат» терплять набагато довше, ніж Фабрі. У нинішньому сезоні їм навіть довелося стерпіти порівняння з вівцями - все заради трепетного ставлення до улюбленого клубу. Однак в разі, якщо «Карпати» спершу не зможуть застрибнути на рятівний дев'ятий рядок у турнірній таблиці, а потім і програють в стиках представнику Першої ліги, то є підозра, що у Львові однією командою може стати менше. І зараз мова не про ФК «Львів», навколо якого витають подібні ж чутки, а про гордість регіону - «Карпати». Чи буде власник «зелено-білих» продовжувати інвестувати в клуб, якщо той опиниться в Першій лізі - велике питання, адже у «зелено-білих» є ще й ряд боргів перед екс-футболістами, а тому в когось може виникнути велика спокуса «обнулитися», як раніше це зробив «Дніпро», або ж зовсім «піти в тінь», що успішно витворили «Металіст» та «Говерла».

Як би там не було, але поки для «Карпат» далеко не все втрачено - три перемоги в останніх матчах гарантовано збережуть для «зелено-білих» статус клубу УПЛ. Втім, навіть без прив'язки до цього, за майбутнє головної футбольної команди Галичини неспокійно...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 12:08 6

Відомий тренер вважає, що коуч розраховує отримати роботу в «Поліссі»

Коментарі