Що далі? 5 варіантів в кар'єрі Дениса Гармаша

Sport.ua намагається передбачити, що чекає півзахисника в найближчому майбутньому

7 квітня у вкрай важливому для «Динамо» кубковому чвертьфіналі проти «Шахтаря» на 61-й хвилині в черговий раз проявив себе буйний характер хавбека киян Дениса Гармаша. Автор блискучого гола в ворота «гірників», який був забитий в першому таймі, після перерви примудрився затьмарити враження про свою гру, отримавши за одну хвилину (!) спершу жовту, а потім і пряму червону картки. Все через розбірки з Жуніором Мораесом, які сам Денис і влаштував фактично на рівному місці в центрі поля.

Це видалення стало для Гармаша вже п'ятим у професійній кар'єрі в футболці «Динамо». Звісно, за свої дії довелося відповідати, і КДК ФФУ за агресивну поведінку після зупинки гри вирішив покарати Гармаша максимально можливою ​​санкцією - дискваліфікацією на 4 матчі. Показово, що «Динамо» не стало направляти щодо цього інциденту ніяких пояснень, очевидно, розуміючи всю безперспективність спроб в черговий раз «відбілити» невгамовного Гармаша.

До завершення сезону «Динамо» залишається провести всього дев'ять матчів, з яких чотири Гармаш пропустить. Можливо, Дениса в біло-синій футболці в поточному розіграші чемпіонату України ми вже і зовсім не побачимо, якщо його конкуренти зіграють переконливо і змусять Олександра Хацкевича остаточно переглянути своє ставлення до місця Гармаша в команді. Але також не варто виключати і варіант, при якому дні хавбека в «Динамо» добігають кінця взагалі. Чи пробачать йому чергову витівку у важливому матчі - ще те питання, а тому про майбутнє Денису варто думати вже зараз, причому дуже скрупульозно.

Ми ж розглянемо кілька гіпотетичних (саме так, адже на істину претендувати в таких випадках абсолютно не варто) варіантів подальшого розвитку кар'єри півзахисника Дениса Гармаша. Про те, який з них здасться для вас найбільш логічним і можливим, або ж свої версії висловлюйте в коментарях.

Варіант № 1 (ідеальний) - взятися за розум і залишитися в «Динамо»

Трохи більше року тому Денис Гармаш продовжив контракт з «Динамо» до літа 2022 року. Це його рідна команда, де він відбувся як футболіст, а тому немає сумнівів, що до київського клубу хавбек має особливо теплі почуття. Покидати рідний дім завжди непросто, особливо якщо до цього змушує ситуація.

Але у випадку з Гармашем практично все залежить (або залежало?) від нього. Денис не є п'ятим колесом у возі, а здатний дійсно приносити користь «біло-синім». Крім того, 28-річний футболіст має необхідний досвід, який виявиться дуже цінним для будь-якого тренера, що будує молоду команду. По-хорошому, навколо таких гравців, як Гармаш, і потрібно вибудовувати новий колектив. Але для цього Денису належить в останній раз задуматися над своєю поведінкою на полі, проаналізувати її та, зробивши правильні висновки, взятися за розум. Тільки тоді Гармаш може бути корисний «Динамо» і залишатися в команді.

При будь-якому іншому результаті розвитку подій йому куди більше підійде якийсь із нижче перерахованих варіантів. Зрештою, не варто забувати і про те, що раніше президент «Динамо» Ігор Суркіс заявляв - Гармаш є одним з найбільш високооплачуваних футболістів його команди. Крім того, бос киян запевняв, що особисто розмовляв з хавбеком і пояснив тому - у Дениса все ще є можливість взятися за розум і почати проявляти себе з кращого боку. Але ті слова президента «Динамо» датовані серединою лютого і тоді Суркіс стверджував, що дав останній шанс Гармашу. Чи дають привід події в Кубку проти «Шахтаря» вважати, що Денис цим шансом не скористався?

Варіант № 2 (реальний) - переїхати в чемпіонат Туреччини

Чи не кожне трансферне вікно в пресі виникають чутки про інтерес до Дениса Гармаша з боку турецьких клубів. Найбільш часто серед претендентів на хавбека називаються «Галатасарай» та «Фенербахче».

Очевидно, що варіант з переїздом Гармаша в Туреччину виглядає непогано для всіх сторін. «Динамо» в непростій ситуації, в якій нині знаходиться весь український футбол, отримало б можливість виручити певні кошти від трансферу хавбека і направити їх на посилення команди, або інші першорядні цілі. Потенційний покупець отримав би досвідченого і зрілого гравця, що знаходиться в розквіті сил і все ще має мотивацію грати на високому рівні. Сам Гармаш в Туреччині зміг би нарешті вирватися зі звичного для нього середовища, отримавши певний «струс», що, можливо, допомогло б йому перезавантажити кар'єру.

Плюсом цього варіанта є той факт, що чемпіонат Туреччини нині виглядає відверто сильнішим і конкурентоздатнішим за вітчизняний. Якби Гармаш в ньому зміг не загубитися, то практично напевно це допомогло б Денису повернути місце в основному складі національної збірної, адже за турецькою першістю Шевченко та його тренерський штаб стежать досить пильно.

Зрештою, географічно Туреччина знаходиться досить близько від України, а тому при необхідності Гармаш міг би досить часто літати на батьківщину. Загалом, варіант досить цікавий і привабливий - досить запитати у екс-партнера Дениса по «Динамо» Миколи Морозюка.

Варіант № 3 (оптимальний) - «Ференцварош»

Угорський чемпіонат, безумовно, не знаходиться вище українського по силі команд, проте з точки зору інфраструктурних моментів і загального підходу до справи явно виграє. Важливо і те, що в Угорщині футбол нині викликає значно більший інтерес у глядачів, ніж в Україні. Можна припустити, що заповнені трибуни стали б додатковою мотивацією для Гармаша проявляти себе і ставати героєм в кожному поєдинку.

Варіант саме з «Ференцварошем», звичайно ж, обумовлений тим, що там працює український фахівець Сергій Ребров. Раніше цей тренер небезуспішно працював пліч-о-пліч з Гармашем в «Динамо», коли команда два роки поспіль вигравала чемпіонський титул, залишаючи позаду «Шахтар» на чолі з Мірчею Луческу.

Ребров довів, що вміє якісно робити свою роботу і за межами України. Крім того, в «Ференцвароші» нині добре себе показують два українця - Ігор Харатін та Іван Петряк. Хотів би Ребров бачити серед своїх підопічних ще й Гармаша? Швидше за все, так. Про це коуч говорив ще влітку 2017-го, коли поїхав працювати в Саудівську Аравію в «Аль-Ахлі».

Правда, в одному з більш пізніх інтерв'ю Ребров зізнавався, що тріо Хачеріді - Гармаш - Рибалка могло б зруйнувати будь-яку команду, але підкреслював, що «якби вони були окремо, то, напевно, зовсім інакше сприймали б вимоги тренерів».

Один або два вдалих роки в Угорщині цілком дозволили б Гармашу показати себе європейським скаутам, а там, під «старість», дивись, його б і підписав якийсь міцний середняк з чемпіонату Англії, Німеччини або, наприклад, Італії.

Варіант № 4 (запасний) - СК «Дніпро-1»

Мало хто сумнівається в тому, що в наступному сезоні футбольний Дніпро повернеться в еліту вітчизняного футболу. Правда, представляти місто буде не команда з однойменною назвою, історія якої відома будь-якому вболівальнику, що мало-мальськи цікавиться футболом в Україні, а альтернативно створений СК «Дніпро-1». Команда Дмитра Михайленка нині є беззаперечним лідером Першої ліги, а в пресі все частіше з'являються чутки, що в разі підвищення в класі, її чекають досить гучні трансфери.

Уявити Гармаша в «Дніпрі-1» досить складно, але можливо. Ігор Суркіс цілком може остаточно охолонути до гравця і відпустити його вільним агентом, або ж заслати «набиратися розуму» в оренду.

У будь-якому випадку, яким би не був формат такого потенційного трансферу, а для Дениса Гармаша він може послужити добру службу. Досить згадати, що ще в том «Дніпрі» виявилися здатними перезапустити свою кар'єру багато футболістів «Динамо» - Олег Венглинський, Руслан Ротань, Роман Зозуля, Денис Бойко, Сергій Кравченко та інші. Чому б до цього списку не приєднатися і Гармашу?

Варіант № 5 (екзотичний) - Саудівська Аравія, Китай, Катар, МЛС тощо

На даний момент, відверто кажучи, складно уявити собі, що Денис Гармаш вирішить покинути «Динамо» заради можливості гарненько заробити в якійсь «туристичній» лізі. Навіть з урахуванням того, що хавбеку вже практично 29 років.

Гармашу ще є що доводити на полі в більш-менш конкурентних лігах, проте якщо він такої мотивації перед собою не побачить, то цілком можна розглянути і варіант з екзотикою. Про інтерес того ж саудівського «Аль-Ахлі», коли його очолював Ребров, ми вже згадували, але сумнівів немає, що й інші багаті клуби з цього регіону, або ж з Китаю або навіть МЛС можуть висловити готовність підписати хавбека. Звичайно, такий перехід практично напевно поставить «крапку» на кар'єрі Гармаша в збірній, але дозволить гравцеві як слід заробити, причому без особливого напруження.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 06:30 1

Гірники гарантували собі місце у кваліфікації Ліги чемпіонів

Коментарі