Че Че не провалився в Динамо, там в ньому не мали потреби

Оглядач Sport.ua підводить риску під київським етапом кар'єри бразильського півзахисника

Ще влітку 2018 року, коли «Динамо» підписало в «Палмейрасі» центрального півзахисника Че Че, у більшості шанувальників київської команди цей трансфер викликав питання. По-перше, бразильці, за рідкісним винятком, в стані «біло-синіх» приживалися дуже погано і користі давали вкрай небагато. По-друге, в центрі поля явних кадрових проблем у киян не було, так як зіграти там могли Денис Гармаш, Сергій Сидорчук, Володимир Шепелєв, Микола Шапаренко, Віталій Буяльський та Олександр Андрієвський. Нарешті, по-третє, вже тоді в пресу почали просочуватися чутки про те, що трансфер Че Че - креатура Євгена Краснікова, який посів незадовго до цього пост одного з віце-президентів «Динамо». При цьому зазначалося, що нібито головний тренер команди Олександр Хацкевич був не дуже-то і зацікавлений в переході Че Че.

В результаті через дев'ять місяців Че Че покинув «Динамо», повернувшись до Бразилії. За нього, знову-таки за чутками, киянам вдалося виручити від «Сан-Паулу» 5 мільйонів євро. Це означає, що економічно «біло-сині» практично напевно (не знаючи сум комісійних складно стверджувати про це точно) в мінусі не залишилися, адже купували гравця за 4,8 мільйона. Однак як мінімум репутаційно цей трансфер навряд чи можна вважати понад вдалим - аж надто багато питань і нерозуміння він викликає.

***

В українській Прем'єр-лізі Че Че встиг провести всього 9 матчів, не відзначившись гольовими діями. 6 разів бразилець виходив в стартовому складі команди Хацкевича, ще 3 рази з'являвся на полі на заміну. Лише двічі Че Че провів в УПЛ повні матчі за киян і, за іронією долі, обидва поєдинки завершилися для «Динамо» невдачами - виїзною нічиєю проти «Чорноморця» (1:1) і домашньою поразкою від «Львова» (0:1).

Можливо, хтось чекав від бразильця блискучої гри, а тепер, розчарувавшись в ньому повністю, висловить радість від розставання клубу з ним. Однак, якщо дивитися на речі об'єктивно, то можна відзначити - Че Че абсолютно не провалився в «Динамо». Цей хавбек діяв так, як умів і як звик. Більш того, він намагався пристосовуватися під манеру гри «біло-синіх», починаючи виконувати більшу кількість довгих передач, що дозволяють команді Хацкевича швидко переходити з оборони в атаку, і в цілому це виходило у Че Че досить непогано.

Ще за кілька місяців до переїзду Че Че в «Динамо» хавбека активно переглядали і вивчали в «Шахтарі». Донецький клуб хотів зрозуміти, кого підписати на заміну Фреду - Че Че або Майкона. У результаті «гірники» зупинилися на другому варіанті, який видався їм більш перспективним. Однак багато в чому Че Че і Майкон - схожі за ігровим почерком футболісти. Купуючи хавбека у «Палмейраса», в «Динамо», ймовірно, розуміли, що і як може робити цей футболіст на полі. Че Че являє собою класичний варіант думаючого центрального півзахисника, який любить і вміє тримати м'яч, вести гру через пас, а також перебувати в центрі подій. Можливо, швидкості мислення Че Че іноді не вистачає, але знову-таки, в «Динамо» не могли цього не розуміти спочатку, адже навіть в Бразилії хавбека часом лаяли за якийсь академізм і повільність.

На жаль, в «Динамо» у Че Че не склалося. Ні, бразилець досить сумлінно відпрацьовував свої гроші, активно звикаючи до українських реалій і намагаючись адаптуватися до гри «Динамо». Переїзд в Україну дозволив Че Че поліпшити свої індивідуальні середньоматчові статистичні показники практично за всіма ключовими компонентами.

Просте порівняння цих цифр відверто не впишеться в концепцію хейтерів Че Че. Головне - бразилець опинявся здатним багато працювати на полі, виконуючи пристойний обсяг не тільки бігової роботи, але й віддаючи безліч передач, серйозна частина з яких була спрямована на загострення. Че Че в УПЛ не знизив вимоги до себе і продовжував працювати навіть тоді, коли стало ясно, що головний тренер на нього не дуже-то і розраховує. Саме тут ми і підходимо, очевидно, до головного.

***

Олександра Хацкевича запрошували в «Динамо», ймовірно, працювати з тим «матеріалом», який є під руками. У цю концепцію не вписувалося запрошення великої кількості легіонерів з далекого зарубіжжя, особливо з-за океану. З іноземцями комунікація у білоруського фахівця, очевидно, складається досить непросто. Це підтвердив і угорський центрбек киян Тамаш Кадар, який заявив кілька днів тому, що практично не спілкується з головним тренером «Динамо» через те, що той не володіє англійською мовою. Навряд чи бразильцеві Че Че було знайти спільну мову з коучем простіше, тим більше, що південноамериканці, як правило, англійську мову якщо і знають, то в кращому випадку на рівні «Beginner» або «Elementary».

У зв'язку з цим цілком логічно припустити, що Че Че просто виявився незатребуваним для Хацкевича і зовсім не через ігрові причини. Коуч «Динамо» довіряв і довіряє місце на полі тим футболістам, з якими йому простіше знайти контакт і спільну мову. Це цілком логічно і нічого поганого в цьому немає. Зрештою, саме Хацкевичу відповідати за результат, а значить він знає, як буде краще його команді.

Але питання щодо доцільності покупки Че Че від цього не зникне з порядку денного. Очевидно, що ця угода стала частиною якихось домовленостей між Євгеном Красніковим та Ігорем Суркісом. Чи був залучений Хацкевич в ці домовленості - велике питання. Судячи з того, як бразильці залучалися до ігор за «Динамо» - навряд чи білоруський фахівець горів бажанням підписувати цих футболістів. Якби не проблеми на лівому фланзі, то цілком ймовірно, що і Сідклей, як і Че Че з Вітором Буено, куди частіше полірував би лаву запасних, ніж виходив на зелене поле.

ФК Сан-Паулу. Че Че

Існують версії і про те, що всередині «Динамо» є певна агентська боротьба - мовляв, клієнти одного агента на поле виходять, а інших - практично ні. Як гіпотезу остаточно відкидати це припущення не можна, однак логічним воно не вбачається - навряд чи Хацкевич сам собі ворог, щоб ділити команду за належністю до тієї чи іншої агентської компанії.

Швидше за все, з самого початку трансфер Че Че відбувався без прямого узгодження з головним тренером. Можливо, того просто поставили перед фактом. Якщо це так, то всі питання про сенс здійснення угоди варто адресувати виключно керівництву клубу. Ймовірно, лише воно здатне виразно і конкретно розповісти, чого чекали від Че Че і яке завдання він був покликаний вирішити.

У «Сан-Паулу» у Че Че буде зовсім інша історія. Туди його дуже наполегливо кликав тренер Кука, з яким хавбек прекрасно спрацювався в «Палмейрасі». Саме навколо Че Че фахівець вибудовував гру «зелено-білих» в чемпіонському для них сезоні-2016. З високою мірою ймовірності ця ж історія повториться зараз в «Сан-Паулу». А це означає, що вже в цьому календарному році Че Че отримає прекрасну можливість реанімувати свою кар'єру, а вболівальники «Динамо» - оцінити, якого ж дійсно рівня був цей бразилець, що так і не зумів стати героєм для «біло-синіх». І чомусь є стійке переконання, що Че Че змусить про себе згадувати українську пресу досить часто. Зрештою, недавня історія вже знає випадок з Дуду, який не зумів проявити себе в «Динамо», але повстав із попелу після повернення до Бразилії в склад «Палмейраса»...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 07 травня 2024, 07:21 6

«Галактікос» виграли 36-й титул чемпіона Ла Ліги

Коментарі