Анатолий БЫШОВЕЦ: «Крым – это Россия»

Крымские клубы должны играть в российском чемпионате, уверен специалист

Майбутнє кримських клубів досі під великим питанням. УЄФА сподівається, що Федерації футболу України та Росії домовляться. Але, схоже, сторони компромісу не дійдуть.

Адже українські чиновники, після певних зволікань, висловили вимогу, аби кримські клуби виступали у нашому чемпіонаті. Для росіян ця вимога є неприйнятною.

Преса неодноразово висвітлювала цю тему, запрошувала прокоментувати «кримську проблему» знаних українських фахівців. Сьогодні ми вирішили надати можливість висловитися на цю тему Анатолію Бишовцю. Людину, тісну пов'язану з Україною. Адже кар'єру футболіста він провів у київському «Динамо», граючи за цю команду він став одним із найкращих форвардів в СРСР. Тренерську кар'єру він також розпочав у «Динамо». Але згодом перебрався у Москву, де живе уже багато років. До слова, деякий час він працював також наставником донецького «Шахтаря».

Отож, наш колишній співвітчизник Анатолій Бишовець про майбутнє кримських клубів.

- Я вважаю, що існують компроміси, інтереси футболу, інтереси гравців, - каже Анатолій Федорович. - В цій ситуації потрібно шукати рішення, яке не зашкодить футболу, гравцям. Потрібно це питання розглядати в комплексі, врахувати усі фактори. Взагалі зараз непростий час, є економічні питання між Росією Україною (газова суперечка, ситуація на південному сході України). В цілому, ситуація ускладнюється. Дуже важко робити якісь прогнози… Головне, аби приймаючи рішення по кримським клубам, УЄФА та ФІФА керувалися інтересами футболу, інтересами людей. Ну і що дуже-дуже важливо, нехай усе відбудеться мирно.

- В Україні чимало експертів стверджують, що у Криму в найближчі роки не буде професійного футболу. Як ви ставитеся до цієї тези?
- Сподіваюся, що ситуація вирішиться благополучно і восторжествує порядок. Трагічних моментів, думаю, ніхто не хоче.

- Під трагічними моментами, що ви маєте на увазі?
- Маю на увазі не безпосередньо футбол, а ситуацію загалом. Вважаю, існує єдиний шлях вирішення цих проблем - це мирне врегулювання конфлікту. І вже тоді можна щось будувати.

- Тож, поки не врегулюються стосунки двох країн, доля кримського футболу буде під питанням?
- Взагалі, мені б не хотілося, щоби футбол був предметом спекуляцій.

- У вас не має побоювань, що у Росії заберуть чемпіонат світу?
- Та ні, це виключено. Ось в Україні намагалися прибрати Анатолія Конькова, когось він не влаштовував. Але це доволі складно зробити. Усі рішення стосовно футболу приймають УЄФА та ФІФА. А це громадські організації, які не підконтрольні політикам. У них є своя політика, а чи не найголовнішим гаслом є «Футбол об'єднує». Не думаю, що є сили, які здатні вплинути.

- Анатолію Федоровичу, в якому чемпіонаті, на ваш погляд, повинні грати кримські клуби: українському чи російському?
- Якщо на сьогодні Крим є частиною Росії, то, звісно, місцеві клуби повинні грати в російському чемпіонаті.

Гліб ВАКОЛЮК, «Футбол 24»

Михаил Шаповалов Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 03 мая 2024, 15:09 2

В ответном матче против мюнхенцев в старте выйдет Андрей Лунин

Комментарии