Пропустили та розгромили. Іспанія впевнено розібралася з Грузією

Команда Луїса де ла Фуенте здобула велику вольову перемогу в 1/8 фіналу Євро-2024

Чемпіонат Європи-2024 в Німеччині вже кілька днів, як перейшов до стадії плей-оф свого розіграшу, тож нині команди фактично позбавлені шансу на помилку. І ми вже встигли побачити на прикладі тієї-таки Італії чи, майже, Англії, що це - взагалі не порожні слова. Великі футбольні країни поступово залишають міжнародний форум, що створює тиск на решту колективів, яким ще доведеться долучитись до боротьби на стадії 1/8 фіналу.

Наступною на черзі була Іспанія, грою якої всі захоплювались під час групового етапу, який для колективу Луїса де ла Фуенте минув не те, щоб без утрат очок, а навіть без пропущених м'ячів. Але коли «Червона Фурія» на першому кроці сітки плей-оф натрапила на Грузію, то десь мимоволі нейтральні вболівальники бажали побачити інтригу в цій парі, де, здавалося б, усе очевидно.

Стартові хвилини гри в Кельні відверто не здивували - Іспанія тримає м'яч непристойно багато часу в атаці на чужій половині, грузини відбиваються, Мамардашвілі рятує від перших гольових моментів у суперників. Це можна було передбачити ще задовго до початку гри. А ось те, що з цього стартового тиску для команди де ла Фуенте не буде жодної користі - це вже постарався колектив Віллі Саньйоля.

«Хрестоносці» відбились, і не просто абияк, а з виходом до стрімкої контратаки на 18 хвилині, на завершення якої Какабадзе подав із правого флангу в Ле Нормана перед воротарським, а той незграбно перевів м'яч у сітку. Це був той самий сірник біля порохової діжки, який іспанцям за жодних обставин не можна було дати запалити суперникам.

Бо далі почалось таке, що вже слід називати грузинською азартною лавиною, яка ризикувала тих самих іспанців накрити з головою. Та, власне, вона й накрила, просто команда де ла Фуенте змогла зберегти врівноваженість та не піддалась на провокації. А далі вже була справа за різницею в класі.

«Фурія Роха» відігралась перед настанням перерви зусиллями Родрі, який у пів колі перед штрафним залишився самотнім тільки тому, що до цього Кітеішвілі отримав пошкодження й якось дошкутильгав до власних володінь, але не більше того. Грузини щось там намагались апелювати, але якщо заграли епізод, то заграли остаточно. Та й Мората в офсайді в динаміці моменту не так уже й затуляв огляд воротарю під час удару, як того хотіла б команда Саньйоля.

На другий тайм за таких умов сценарій був прогнозований - тотальна перевага нікуди не подінеться сама по собі. А так, щоб відсунути суперників подалі від власних володінь, то вже Грузії просто не вистачило сил. Саме тому ми й побачили майже одразу удар Хвічі з центрального кола по воротах, які нібито не контролював Сімон. Але невдало.

Після цього почалась іспанська навала, і вже в певних моментах було помітно, що грузинам краще б думати про те, як уникнути розгромного рахунку, аніж про спроби відігратись. Знову більше 30 пострілів полетіло в бік їхніх володінь, ще три з яких виявились результативними. До вірного розігрували що під час удару головою від Руїса з подачі Ямала, що під час контратаки Вільямса через лівий фланг, що в моменті з ударом Ольмо з пів кола перед штрафним.

Далі в Іспанії за розкладом Німеччина в чвертьфіналі.

Чемпіонат Європи. 1/8 фіналу

Іспанія - Грузія - 4:1

Родрі, 39, Фабіан Руїс, 51, Вільямс, 75, Ольмо, 83 - Ле Норман, 18 автогол

Мората, 44 - Давіташвілі, 71

Іспанія: Унаї Сімон, Карвахаль (Хесус Навас, 81), Ле Норман, Лапорт, Кукурелья (Грімальдо, 63), Педрі (Ольмо, 52), Родрі, Фабіан Руїс (Меріно, 81), Ямал, Мората (Оярсабаль, 63), Вільямс.

Грузія: Мамардашвілі, Какабадзе, Гвелесіані (Квеквескірі, 79), Кашія, Двалі, Лочошвілі (Цітаїшвілі, 63), Кітеїшвілі (Алтунашвілі, 41), Кочорашвілі, Чакветадзе (Давіташвілі, 63), Кварацхелія, Мікаутадзе (Зівзівадзе,79).

Арбітр: Франсуа Летексьє (Франція).

Стадіон: «Рейн Енергі Штадіум» (Кельн).

ІСПАНІЯ - ГРУЗІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Юрій Остроумов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 04 липня 2024, 07:01 4

Портал FourFourTwo вважає найсильнішими іспанців

Коментарі