Прощавай, Ліга Європи. Шахтар пропустив три голи від Марселя на Велодромі

Донецька команда забила першою, але не зуміла втримати перевагу

Усього за один календарний тиждень мало що можна зробити фундаментального в сучасному світі. Однак французький «Марсель» вирішив ризикнути та прямо в розпал двоматчевої дуелі проти донецького «Шахтаря» в попередньому раунді плей-оф Ліги Європи УЄФА провів ротацію на тренерському містку.

Можливо, не до кінця вдала гра команди під керівництвом Дженнаро Гаттузо тиждень тому (2:2) стала причиною подальшого звільнення італійця, а може й «Брест» потім у чемпіонаті над цим активно попрацював (1:0), проте свій крок суперники все ж таки зробили. І фактично кинули в розжарену чашу стадіону «Велодром» Жана-Луї Гассе - чергового спеціаліста, який цього сезону мав урятувати «провансальців» від ще більших проблем.

«Шахтар» розумів, що суперники повинні мати проблеми із злагодженими діями під орудою нового головного тренера на перших хвилинах, тому розпочав гру не просто сміливо, а агресивно сміливо. І майже одразу досяг успіху. Спочатку дальній постріл від Сікана як слід розім'яв Пау Лопеса, а вже на 11 хвилині дриблінг Егіналду на лівому фланзі штрафного призвів до фолу Клосса, а з ним і пенальті, який упевненим ударом у правий кут реалізував Судаков.

І в той момент «Велодром» на мить перетворився з одного з найгучніших стадіонів Європи на одну з найбільш тихих арен усього світу - від «провансальців» багато на що можна було очікувати, але не на те, що вони пропустять настільки швидко першими у надзвичайно важливій грі. Однак цей ефект протримався недовго, і «Шахтар» відповідно мав переходити на захист власних воріт.

На жаль, «гірники» ще перебувають у стані виходу із зимової перерви, тож ні про яку надійність поблизу власних володінь у їхньому контексті навіть і не йшлось. Якщо вже й досвідчений капітан Тарас Степаненко помиляється під щільним пресингом, то що вже казати про молодших партнерів? «Марсель» радо користався недбалими діями «гірників» і відігрався зусиллями Обамеянга посеред першого тайму.

Після цього в грі настала дуже крихка рівновага, яка радше ризикувала скотитись до переваги господарів на м'ячі, аніж він би дістався гостям. Утім, команда Пушича не квапилась змінювати цю ситуацію, бо їй навіть у чомусь вигідно було ловити суперників на контратаках. Насправді, не так уже й поганий варіант, бо моменти виникали як у Сікана, так і в Егіналду, але тільки в першому таймі.

Бо в другій половині гри «Шахтар» повторив невтішний досвід поганого відновлення зустрічі після перерви, ось тільки в Гамбурзі його за це відверто пробачали, а тут суперники виявились не такими прихильними. Лише момент Коноплі під час подачі кутового з правого флангу на ближню стійку вартував уваги, але потім на захист донеччан було просто боляче дивитись.

Помилялись усі - Матвієнко, Степаненко, Різник, Ракіцький, обидва флангових оборонці. А суперники просто реалізовували ті моменти, що в них виникали. І то - не дуже-то й охоче, тому зупинились на двох додаткових голах Сарра та Кондогбія, після чого залишили нас у смутку додивлятись цей матч. Який, відзначимо ще раз, розпочинався дуже оптимістично.

У підсумку, від звітної пари команд до 1/8 фіналу Ліги Європи УЄФА зумів пробитись французький «Марсель», тоді як для донецького «Шахтаря» міжнародні виступи добігли завершення.

Ліга Європи. 1/16 фіналу. Матч-відповідь (перший матч - 2:2)

«Марсель» - «Шахтар» - 3:1

Голи: Обамеянг, 23; Сарр, 74; Кондогбія, 81 - Судаков, 12, пен

Попередження: Жіго, 17 - Егіналду, 45, Конопля, 45+2, Матвієнко, 58, Степаненко, 80, Ракіцький, 90+2

«Марсель»: Пау Лопес - Мбемба, Мейте, Жіго, Мерлен - Клосс, Кондогбія, Унахі (Верету, 64) - Аріт (Согло, 90+4), Мумбанья (Сарр, 64), Обамеянг (Ндіайє, 84).

«Шахтар»: Різник - Конопля, Матвієнко, Ракіцький, Азаров (Траоре, 84) - Степаненко (Невертон, 84), Судаков - Зубков (Швед, 84), Бондаренко (Криськів, 84), Егіналду - Сікан.

Арбітр: Тобіас Штілер (Німеччина)

Стадіон: «Велодром» (Марсель, Франція)

МАРСЕЛЬ - ШАХТАР. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Сергій Рип'юк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 16 травня 2024, 14:49 9

Вінгер «Челсі» прокоментував своє пошкодження

Коментарі