Сергій ПАЛКІН – про Annexe 7: «У суді ФІФА відповіла, що таке вже життя»

У донецькому клубі продовжують засуджувати рішення Міжнародної федерації футболу

Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін вкотре розповів, як Міжнародна федерація футболу (ФІФА) помилилася, з точки зору донецького клубу, коли без консультацій з українцями вирішила запровадити горезвісний Annexe 7, який дозволив іноземним футболістам в односторонньому порядку призупиняти термін дії контрактів з вітчизняними клубами.

«ФІФА - це лише оболонка. Помилки вчинили люди. Першою став випуск Annexe 7 перед доведенням його до клубів та української федерації. Не було жодного контакту. Ми спробували поговорити з ФІФА, щоб сісти за стіл та обговорити наші проблеми. Але тільки-но вони випустили Annexe 7, вони поставили українські клуби під нестерпний фінансовий тиск. Коли ми зустрілися в Спортивному арбітражному суді, єдина відповідь, яку нам дали, полягала в тому, що вони розуміють нашу ситуацію, але таке вже життя й вони не можуть зробити більшого. То була риторика. Вони заявили, що стурбовані безпекою життя футболістів. Коли почалася війна, ми зробили усе зі свого боку, аби захистити іноземних гравців та тренерів. Я ніколи не просив їх повернутись. Я ніколи не просив їх брати на себе якісь зобов'язання. То була наша країна, наша проблема, наша війна. Я тільки повідомив усім іноземцям, що ми готові сприяти їхньому відходу шляхом переговорів. Ніхто з них не чинив тиску, щоб ми розірвали контракти та відпустили їх. Вони розуміли нашу моральну та етичну позицію: вони знали, що як клуб ми страждаємо фізично, морально, економічно та спортивно. Я швидко знайшов можливість здійснювати угоди, але ми не мали часу зреагувати. Ані гравці, ані клуби не очікували, що ФІФА випустить Annexe 7. В нас вже були підписані контракти на трансфер Манора Соломона та Тете! А Annexe 7 зруйнував екосистему. Наші 13 легіонерів стали вільними у той час, коли нам довелося перебудовувати команду для гри у чемпіонаті України та Лізі чемпіонів-2022/23, а ФІФА також змусила нас виплатити амортизацію та борги за контрактами за цих футболістів! Допомоги не було! ФІФА сказала нам, що це не їхня відповідальність. А якби ми не виплатили борги по гравцям, які від нас пішли, у нас відкликали б ліцензії, і ми не змогли б грати в єврокубках. Ніхто, мабуть, не розумів, що війна поставила українські клуби під загрозу зникнення».

«Ми ризикуємо втратити інвестиції у розмірі близько 80 мільйонів євро. Наразі ми втратили 40 футболістів. Уявіть собі абсурдність ситуації: відповідно до правил Annexe 7 один з наших гравців [Тете] безкоштовно підписав контракт з «Ліоном», коли у нього залишався рік контракту з нами; а через шість місяців «Ліон» віддав його в оренду «Лестеру» на півроку дії договору, що залишилися у них, й заробив один мільйон євро. То були наші гроші! Ми зателефонували до ФІФА, але вони не відреагували. «Ліон» отримав гроші за гравця, в якого ми вклали гроші. Інший випадок - Соломон: його ринкова вартість, за даними Transfermarkt, становить 20 мільйонів євро. Саме наш клуб створив цю вартість, підписавши його, розвиваючи та надаючи можливість грати у Лізі чемпіонів. І тепер «Тоттенхем» підписав його на безкоштовному трансфері, і ФІФА, по суті, підтримала це. ФІФА каже, що у футболі ми - родина, але сьогодні «Шахтар» знаходиться поза цією родиною», - заявив Палкін.

Також Палкін прояснив, як змінився трансферний вектор «гірників» після початку повномасштабної фази російсько-української війни.

Олексій Сливченко Джерело: El Pais
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 17 травня 2024, 11:48 3

Ветерани «Челсі» та «Атлетика», легенда «Боруссії», зірка «Мілана» та ще один із «ПСЖ»

Коментарі